Dtum
Login with Facebookk
1933 | Január

Új külföldi kölcsönről és a transzferpénzeknek a kormány által való felhasználásáról tárgyalt Imrédy Genfben

Genf, január 15.

A népszövetség pénzügyi bizottsága három napon át foglalkozott a magyar pénzügyi helyzet megvizsgálásával. Igen megbizható, – nem magyar forrásból származó – értesülésünk szerint hosszu vita fejlődött ki bizonyos követelések miatt, amelyeket Imrédy pénzügyminiszter terjesztett a pénzügyi bizottság elé. A pénzügyminiszter – úgy látszik – azt kérte, hogy a kormány a magyar kötvények külföldi tulajdonosainak zárolt követeléseket, az úgynevezett transzferpénzeket, amelyeknek összege körülbelül 50-60 millió pengőt tesz ki, felhasználhassa és kincstárjegyekkel helyettesítse.

A pénzügyi bizottság, úgy látszik, nem zárkózott el mereven e kérés elől, csak kielégítő választ kért a kibocsátandó kincstárjegyek fedezetére vonatkozóan. A magyar kormány természetesen hajlandó a szükséges fedezetet nyujtani. A kérdés azon fog mulni, hogy a pénzügyi bizottság elégségesnek és elfogadhatónak találja-e majd a kormány által nyujtandó fedezetet.

Imrédy pénzügyminiszter fáradhatatlanul tárgyal éjjel-nappal, egyrészt a népszövetség szakértőivel, másrészt a pénzügyi bizottság tagjaival és vasárnap mielőtt Jakab államtitkár kíséretében elutazott Genfből, a következőket mondotta tudósítónknak:

– A Népszövetség pénzügyi bizottsága szombaton késő este fejezte be tárgyalásait Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzetéről. Ezeknek a tárgyalásoknak az eredménye, mint rendesen, ezúttal is jelentésben fog leszürődni, melyet a pénzügyi bizottság a Népszövetség január 23-án összeülő tanácsa elé terjeszt. Mindaddig, míg ez a jelentés napvilágot nem lát, a tárgyalásokra vonatkozólag, amelyek bizalmas jellegűek, a nemzetközi szokásoknak megfelelően, természetesen nem tehetek közlést.

A pénzügyi bizottsággal folytatott tárgyalások mellett alkalmam volt megbeszélést folytatni a főtitkárság vezető személyiségeivel. Ezeken a megbeszéléseken igyekeztem képet adni arról, hogy miképpen itélik meg vezető szakkörök az általános gazdasági helyzet alakulását. Örömmel állapíthattam meg, hogy a hangulat némileg bizakodóbbá vált.

A gazdasági világértekezletet előkészítő bizottságban elhangzott nyilatkozatok, amelyekre annál is inkább fel kell figyelnünk, mert oly férfiak tették a nyilatkozatokat, akik országaik gazdaságpolitikai irányításában is vezetőszerepet játszanak. E nyilatkozatok nemcsak megerősítették azt a hajlandóságot, hogy a gazdasági bajokból a kibontakozást a nemzetek együttműködésében keressük, hanem a célravezető utak és módszerek tekintetében is a nemzetek közeledését mutatták.

Egyáltalában úgy vettem észre, hogy a megértés az egyes különösen sujtott országok – s ezek közé sorolhatók a közép- és kelet-európai államok, így Magyarország is – bajai iránt növekedőben van és rokonszenvvel kísérik azt a küzdelmet, melyet a gazdasági nehézségek leküzdése irányában folytatunk. Ismétlem, részletesen nem nyilatkozhatom a lefolyt tárgyalásokról, de általában kedvező benyomásokkal térek haza…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rachmanova mindenről beszél, csak -szerelemről, csekáról, halálról nem... Rachmanova mindenről beszél, csak -szerelemről, csekáról, halálról...
Belibeg a Carlton szálló halljába Rachmanova asszony. Magas, karcsú...
A miniszterelnök a királynál
róf Khue-Héderváry Károly miniszterelnököt szeptember 18-án közel...
Göring és Jeftics Rómába utazik Göring és Jeftics Rómába utazik
Vasárnap egész Belgrád várta a zágrábi híreket: hogy eljön-e a horvát...
A franczia kormány bukása A franczia kormány bukása
A franczia kormányt márczius 7-én nem várt nagy vereség érte. Az...
Egy épület védelmében Egy épület védelmében
Talán még egy budapesti épület sem találkozott olyan viharos...
Tombor Jenő honvédelmi miniszter sajtótájékoztatója Tombor Jenő honvédelmi miniszter sajtótájékoztatója
Tombor Jenő honvédelmi miniszter hétfőn délután fogadta a sajtó...
Szerencse és balszerencse I. Szerencse és balszerencse I.
Nincs az a regényíró, a ki annyi furcsa és érdekes történetet tudna...
Az osztrák kölcsönt tuljegyezték Ausztriában Az osztrák kölcsönt tuljegyezték Ausztriában
Az osztrák kölcsön jegyzési eredményeiről tegnap kedvezőtlen hirek...
Nemzetközi professzionalista teniszbajnokság Nemzetközi professzionalista teniszbajnokság
Első ízben rendezte a Magyar Teniszoktatók Országos Egyesülete...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98