Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

Új árelemző és kartelbizottság

Fabinyi kereskedelmi miniszter vasárnap délelőtt is bement hivatalába és a beruházási közmunkák részletes programján, valamint az árelemző és kartelbizottság működésének előkészítésén dolgozott. Közben fogadta munkatársunkat és kérdésünkre – mit vár az új kartel- és árelemzőbizottság működésétől? – így válaszolt:

– Szombaton délelőtt tartja alakuló ülését az új kartelbizottság és ezt követően az új árelemzőbizottság. Mindkettőnek Ivády Béla volt földmívelésügyi miniszter az elnöke. Az árelemzőbizottságban lehetőleg minden fontosabb szakmára és árucikkre lesz külön egy vagy több pártatlan és független szakértő, akiket a hét második felében fogok kinevezni. Számuk körülbelül ötven lesz. Az árelemzőbizottságnak négy alelnöke lesz: Ereky Károly, Laky Dezső, Krudy ferenc és Varsányi Emil.

Valamely áru árának megvizsgálásánál a nemrégiben kiadott kormányrendelet szerint olyképpen fog a bizottság eljárni, hogy valamely alelnök vezetésével háromtagú albizottságot küld ki, amelyben az alelnökön kívül az általa kijelölt két árelemzőbizottsági tag fog működni, aki az illető árusikk árára vonatkozóan speciális szakértelemmel bír. Az albizottság ülésén teljes szavazati joggal részt vehet a kartelbizottság kiküldötte, aki azután előreláthatóan előadója lesz az illető ügynek a kartelbizottságban.

Ilyen módon intézményesen biztosítjuk a kartel- és az árelemzőbizottság szoros együttműködését. Ezt még az is biztosítja, hogy a két bizottságnak egy és ugyanaz a személy az elnöke és hogy az árelemzőbizottság nemcsak a kereskedelmi miniszter megkeresésére járhat el, hanem a kartelbizottságnak is joga van árelemzés végett közvetlenül az árelemzőbizottsághoz fordulni.

A két bizottság átfogó program alapján rendszeresen fogja az árkérdést végigvizsgálni, hogy indokoltnak mutatkozó esetekben szakszerű javaslataival befolyásolhassa az áraknak egészséges alakulását.

Más forrásból közölték, hogy a gazdasági miniszterek eheti legfontosabb munkája a beruházási program részletes kidolgozása lesz. A közmunkák kiadásánál természetesen jelentős szerep vár a fővárosra is, amely nemcsak a vízművek kibővítésére irányuló munkálatokat fogja elrendelni, hanem tőle várja a kormány a Tabán újjáépítéséről készült tervek megvalósulását is.

Az új munkabanknak nagyarányú ipari közmunkákat kell majd finanszíroznia. Mindezekkel a beruházási tervekkel igyekszik a kormány a megbénult gazdasági élet vérkeringését felfrissíteni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98