Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Az árellenőrző bizottság most késziti el a jelentését

Leszállitják a vas, a cement és a villanyáram árát

Hetekig tartó vajudás után mégis készül valami a gazdasági miniszteriumokban.
Amihez Brüningnek és a német kormánynak hetek kellettek, az nálunk hónapokig tartó tanácskozást, aktázást, tapogatódzást, kilincselést és kapacitálást jelent s ámbár a német gazdasági élet hasonlithatatlanul fejlettebb, bonyolultabb és érzékenyebb, mint a magyar, az árak leszoritását Berlinben már rég meginditották s Budapesten, ime, még el se kezdték.

Vasárnap azonban az a hir terjedt el gazdasági körökben, hogy az Árellenőrző Bizottság, amely már hetekkel ezelőtt megalakult, vizsgálatainak egy részét már befejezte, jelentését most szövegezi meg és inditványozni fogja néhány iparcikk indokolatlanul magas árának leszállitását.

Elsősorban a vas, a cement, a villanyáram, valamint mindazon iparcikkek árának leszállitásáról lehet szó, amelyeknek előállitásában ezek az anyagok lényeges szerepet játszanak. Teljesen beavatott helyen érdeklődtünk e hirek alapossága iránt és a következő információkat kaptuk: 

– Az Árellenőrző Bizottság föladata az volt, hogy megállapitsa, vajjon a mai árak – nem csupán az ipari, hanem egyéb cikkek árát is – indokoltak-e, nem tulmagasak-e és nem állják-e utját egyes termelési ágak fejlődésének. Ezzel a megállapitással azonban az Árellenőrző Bizottság föladata nem merülhet ki. A bizottságnak kötelessége, hogy mindazon esetekben, amelyekben megállapitja, hogy egyes cikkek árai az előállitási költségeket és a normális nyereséget lényegesen meghaladják, a kereskedelmi miniszteriumnak megfelelő ellenintézkedésekre tegyen javaslatot.

Temészetesen az árelemzés, az előállitási költségek, a nyersanyagok, az általános rezsikiadások megállapitása hosszu és lelkiismeretes munkát követelnek, ma már azonban ott tartunk, hogy a bizottság az elsőrendü tömegárukra vonatkozó jelentésével 8-10 napon belül elkészül és jelentését a miniszter elé terjesztheti.

A kereskedelmi miniszter csak e jelentés áttanulmányozása után dönthet abban a kérdésben, vajjon szükséges-e és mely mértékben intézkedéseket tenni a tulságosan magas árak leszoritására.

Ehhez az információhoz csupán egy megjegyzést kivánunk füzni:
Az árak analizise egyáltalán nem olyan nehéz föladat, mint amilyennek ezt hivatalos helyen föltüntetik. A Magyar Konjunkturakutató Intézet bőséges adatokkal rendelkezik, amelyek segitségével a termelővállalatok által a bizottság elé terjesztett kalkulációkat ellenőrizni és a tényezőket, amelyekből a piaci árak kialakulnak, tárgyilagosan meg lehet állapitani. Az idő ma sokkal gyorsabban jár, mint ahogy általában képzelik és könnyen lehet, hogy a miniszterium az árleszállitással megkésik, mert nagyon sok cikknek egyáltalán nem lesz majd vevője, amire az olcsóbb árat meghatározzák, amelyet megfizetni senkinek sem lesz pénze.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98