Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Válságban az árelemzés

Nincs olyan ipari érdekeltség, amely ne tudná megvédeni az árait

Az árelemző bizottság munkája a jelek szerint túl van a csúcsponton.
Egy pillanatra sem akarjuk kétségbevonni a helyes intenciót, amely végül is ennek a bizottságnak az életrehívásához vezetett, de az árelemzéshez a gazdasági tényezők aligha fűztek vérmes reményeket. Megvizsgálhatja egy bizottság a termelés és fogyasztás körülményeit, analizálhatja a kilengéseket, amelyek lehetnek megokoltak és lehetnek alaptalanok.

De nagyon szomorú volna, ha akadna olyan nagy ipari érdekeltség, amely adott esetben egy gazdasági fórum előtt nem tudná megindokolni a maga álláspontját az árakat illetően. A gazdasági életben mozgó minden tényező tisztában van azzal, hogy itten a körülmények légiója jöhet számításba, az iparvédelem, a munkásfoglalkoztatás, devizanehézség és a többi.

De abba a dzsungelbe belenyúlni, hogy egy-egy ipari vállalat mennyiben szolíd és mennyiben törekszik illegitim haszonra annak a bizonyos szakmának a területén, amelyet esetleg majdnem kizárólagos joggal kezében tart, ez olyan feladat, amellyel – bármilyen illusztris társaság is üljön együtt – aligha lehet eredményesen megbirkózni. Igen helyes volna azonban – és a jelek szerint valóban ez a gyakorlati fejlődés útja – ha éppen ez az előkelő társaság, amely az elégedetlen közhangulat megnyugtatására hivatott, a maga puszta tekintélyével tudna komoly eredményeket elérni.

A bizottság hiába próbálna elmélyedni kalkulációkban, amelyeknek titkát nem, vagy csak fogyatékosan ismeri. Az eredmények, amelyeket eddig elértek az árelemzéssel, inkább a tekintély gondolatának az érvényesülését mutatják. Őszintén meg kell mondani, – és ezzel minden komoly szakember tisztában van – hogy ha bármilyen tekintetben mélyebben próbáltunk behatolni a szakmák vizsgálatába az árak lefaragása tekintetében, nem tudtunk boldogulni.

Nincs hatalom, amely a vállalat termelésének belső titkos, vagy nyílt adottságait tudná ellensúlyozni. Az árelemző bizottságot életrehívó helyes intenció sértetlen átmentésével az aprólékos kalkulációs viták helyett a tekintély elve alapján várjuk a magyar élet egyik legsúlyosabb problémájának, az iparcikkek árának egészségesebb kialakulását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98