Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1933 | Február

Gróf Apponyi Albert vallomásai

Olyan mérges fiú voltam, akitől az indulat pillanatában minden kitelt. Nem emlékszem azonban az érett férfikoromban valaha az indulat azokon a határokon túlragadott volna, amelyet neki belátásom megszabott.

Konzervatív eredetem erős nyomokat hagyott egyéniségemben. Onnan hoztam magammal az intranszigens ragaszkodást a politikai tisztességhez, a közélet erkölcsi alapjaihoz és az abban való szereplés önzetlenségéhez.


Minden gyakorlottság dacára mindig bizonyos belső izgalommal állottam fel szólásra; ha lelkem nem melegszik fel, nem tudok szónokolni.


Hatalomnak azt nevezem, amikor módunkban áll saját eszméimet megvalósítani; ha ez nincs meg, akkor a miniszterség nem más, mint amit e szó etimológiailag jelent: szolgaság, talán cifra szolgaság, de mégiscsak szolgaság.


Soha semmiféle személyes torzsalkodásban és intrikában nem vettem részt, - ez talán politikai életem legnagyobb érdeme – hanem kizárólag a nyílt parlamenti harctéren és nyílt választási küzdelmekben vívtam ki magamnak azt a helyet, amelyet a közéletben elfoglaltam.


Sohasem voltam „jó gyűlölő”, Shakespeare-nek nem telt volt bennem öröme. Mindenkor szinte túlságig képes voltam arra, hogy a kérdés másik oldalát is lássam és sohasem véltem megengedhetőnek, hogy ellenfeleimet hülyének vagy gazembereknek tartsam.


Nekem többször kínáltak vagy kilátásba helyeztek pénzintézeti szinekurákat,  kevés munkával járó, de jól jövedelmező hivatalt, én azonban minden ilyen felajánlást ridegen visszautasítottam. Vezető állásban lévő politikusnak első kelléke a közönség feltétlen bizalma abszolút megközelíthetetlenségében és elfogultságában. Akármit is hoztak fel az idők folyamán ellenem, ez a bizalom velem szemben soha senkinél sem ingadozott. Abban a kiváló szerencsében részesültem, amely minden képzelhető anyagi előnyt felülmúl, hogy egész hosszú politikai pályámon át erről az oldalról soha még csak gyanusítani sem merészeltek.


Én mindenkor híve voltam a liberalizmus azon alaptételeinek, amelyeknek érvényre emelése az ő halhatatlan érdeme. Ezek: a jogállam, a jogegyenlőség, a személyes és politikai szabadság és minden ebből keletkezik. Ezeket az elveket képviselem és képviseltem akkor is, amikor a divat a liberalizmus ellen fordult.


A nyilt szavazás a hatósági és társadalmi hatalmaskodásnak kódexe. Olyan részlet ez a mai kormányzati politikában, amelyből a jövő megalkothatja magának az egész rendszert…. Ez a rendszer, amely hatósági és társadalmi presszióra akarja alapítani a többségek megalakulását, a szélsőségeknek kedvez. Ez az a rendszer, amely pillanatnyi eredmények elérése végett elkeseríti a kedélyeket és megbontja a törvény iránti tiszteletet. A törvény azt mondja a választónak: szabadon gyakorolhatod választójogodat; a prakszis azonban azt mondja, hogy: nem; tehát hazudik a törvény, hazudik az állam és hatóság, amely a törvény végrehajtására van hivatva, megszegi a törvényt. Micsoda tekintélye lehet így a hatóságnak? A nyilt szavazás megtartása olyan állapot, amelynek tekintetében nem tudom, hogy Timbuktuban mi van, Európában és a művelt világon ez azonban egyedül áll!


Szakítanunk kell a monopóliumoknak és kiváltságoknak hozzá nem értők kezébe adott azonban rendszerével, amely Magyarország kereskedelmének mérhetetlen károkat okozott. Közgazdasági kérdéseket nem lehet közjogi szempontból tárgyalni, de nem lehet felekezeti szempontból sem. Közgazdasági politikát nem jelszavak és melléktekintetek szerint, hanem csak a gazdasági élet törvényei szerint lehet csinálni.


Külföldi szerepléseimnél az „én”-nek dicsvágya, amelynek különben nem voltam híján, úgyszólván teljesen elmerült abban a gondolatban, hogy nemzetemnek becsületére váljak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A Central News gibraltári tudósítója nagy feltűnéstkeltő táviratban...
Felrobbant tűzijáték Felrobbant tűzijáték
New-York közelében, Patterson munkás-telepen, mely az anarchistákról...
Az egész világon növekedett, Lengyelországban csökkent a munkanélküliség Az egész világon növekedett, Lengyelországban csökkent a...
Genfből jelentik: A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal statisztikája...
A szörmekódex 1936-37 A szörmekódex 1936-37
Venus im Pelz Vénusz bundában, gyermekkorunk egyik eltiltott regénye....
Patkányirtás Indiában Patkányirtás Indiában
Indiát évről-évre meglátogatja a legborzasztóbb rém: a pestis; már...
Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések
Gárdonyi népies növénynevei közül érdekesebbek a következők. Az...
 Rövidek Rövidek
Göbbels birodalmi miniszter az ujév alkalmából rádióbeszéden...
Caracciola soha többé nem versenyezhet… Caracciola soha többé nem versenyezhet…
Zürichből érkezett jelentés közli a szomorú hírt, amelyet a...
Sporttörténeti különlegességek – 1900-1929 Sporttörténeti különlegességek – 1900-1929
A régi újságcikkekben gyakran előfordul, hogy ugyanazokat a neveket...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98