Dtum
Login with Facebookk
1933 | Július

Vaklárma a burgonya körül

Írta: Dr. Balázs Balázs, a Burgonyakereskedők Országos Egyesületének ügyvezető elnöke 

Félreverték a harangot, hogy íme, megszületett a legújabb kartel, amely a főváros burgonyaellátásának megszervezése címén, tehát a legszegényebb népréteg legfőbb élelmicikkének megdrágításával akar nyereséget szerezni. Nehéz ugyan elképzelni az olyan kereskedelmi szervezkedést, amely nem drágít, de a vészharangok megkondítása előtt valóban illendő lett volna a dolognak utánajárni!

Mert miről is van szó?
Arról, hogy a főváros burgonyaellátása olyan szervezetlen, hogy a folytonos ár- és mennyiséghullámzás úgy a termelőnek, mint a kereskedőnek óriási károkat okoz anélkül, hogy a fogyasztó hasznát látná. A fogyasztó Pesten a termelői ár négyszeresét fizeti, közben azonban a termelő tönkremegy! 

Miért?
Mert a tömeges felhozatal lenyomja az árakat, a termelő lenyomott áron nem hajlandó szállítani, erre felszökik az ár, a magas ár újabb árutömegeket zúdít a piacra s a végenélküli kör elölről kezdődik. Június 10-én hajnalban 18 fillér volt a burgonya ára, délig lement 12 fillérre, de délután már 30 fillérért sem volt áru. A következő szombaton 26 vagón elkelt 18 fillérért, mire hétfőn már 42 vagón futott be a nagycsarnokba, úgyhogy 6 fillérért sem kelt el. Ennek a megfordítottja következett be azután szerdán, 21-én, amikor már reggel nyolc órakor egy szem burgonya sem volt kapható a pesti oldalon!

E folytonos árhullámzásnak a következménye az, hogy a burgonyatermelés és kereskedelem veszedelmes szerencsejátékká fajult, rengeteget veszít a termelő, a nagykereskedő és a kiskereskedő egyaránt, de nem a fogyasztó javára. 

A lehetetlen állapoton segítendő, a Burgonyakereskedők Országos Egyesülete az Országos Mezőgazdasági Kamarával karöltve, előterjesztést tett a földmívelésügyi miniszternek a burgonyapiac szabályozására. A előterjesztés értelmében a nagykereskedők központi szervezete kizárólagos joggal irányítja a főváros burgonyaellátását, a fölmívelésügyi minisztérium, a mezőgazdasági és kereskedelmi érdekképviseletek és a főváros ellenőrzése alatt. Ez az ellenőrzés természetesen elsősorban a termelői és az eladási árak megállapítására terjed ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98