Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

Félbeszakadt és botrányba fulladt a kardvívó Európa-bajnokság

Az olaszok taktikáznak – A közönség tüntet

A vívó Európa-bajnokságot már el sem lehet képzelni eső nélkül. a vasárnapi kard egyéni versenyre az időjárás már olyan zord lett, hogy a téli futballmeccsek mindenre elszánt látogatói is csak pokrócokkal és meleg kabátokkal felszerelve jöttek a szigetre.

A verseny kezdete öt órára volt jelezve, de a közönség felvonulása már jóval előbb megindult. Öt óra felé már mintegy másfélezer ember szorongott a MAC-pálya rozoga tribünjén. Az eső rendületlenül esik s a szél nádszálként hajlítja meg a pályát övező fákat. A megafon régi slágerekkel igyekszik szórakoztatni a közönséget. Nincs sikere… Mindenki a mérkőzés kezdetét várja türelmetlenül.

Egy pillanatra megszűnik a zene és a szpíker bemondja a magyar csapat tagjainak egymás elleni eredményeit. Gerevich veretlenül végzett. 5 győzelmet szerzett. Hatalmas taps. – Kár, hogy nem néztük végig a Műegyetemen az asszókat – hallatszik mindenfelől. A kezdés késik, a közönség már türelmetlen.

Az olaszok nem akarják elkezdeni a versenyt - harsogja a megafon. Az irodában a magyar vezetők kétségbeesetten kapacitálják az olaszokat. Egyelőre hajthatatlanok…
Ilyen hidegben nem vagyunk hajlandók kiállni – hajtogatja Mazzini, az olaszok vezetője.

Negyed hétkor érkezik a pályára József főherceg, majd Horthy kormányzó kocsija. A magyar vezetők utolsó kísérletet tesznek, hogy engedékenységre bírják az olaszokat. A próbálkozás sikerül, mert 10 perccel a kormányzó érkezése után jönnek az olaszok és kezdődik a verseny.

Pinton és Salafia állnak a plansra Salafia győz 5:4-re. a mérkőzések most már gyors egymásutánban következnek. Ughi-Turchi 5:2, Marzi-Salafia 5:2, Pinton – Turchi 4:5, Marzi-Ughi 5:2. Túlgyorsan fejeződnek be a mérkőzések. A közönség azonnal észreveszi az olaszok taktikázását. Hatalmas pfujolással tüntetnek az olaszok sportszerűtlen viselkedése ellen. Félbeszakad a verseny.

Az olasz versenyzők dideregve mennek az öltözőbe. Mazzini nem engedi tovább vívni a csapatot. A közönség egy része távozik a botrányba fulladó versenyről, de a nagyobb része türelmetlenül dobog a tribünön. Valaki a mikrofonhoz fut és belekiabál;
– Sportcsarnokot, sportcsarnokot, sportcsarnokot!

Derültség fogadja az egyéni akciót. Különböző riasztó hírek kelnek ezalatt szárnyra a tribünön: nem folytatják a versenyt, a Vigadóban folytatják, átmennek a Műegyetemre stb. A közönség tájékozatlanul kitart. Közben múlnak a félórák, fúj a szél, szakad az eső… A közönség marad…Hátha folytatják…

Újból bömböl a megafon: „A Technik tanácskozik, hogy folytatható-e a verseny?” Újabb hosszú félóra. Még mindig tanácskoznak… Végre fél kilenc felé bemondják a határozatot: a verseny nem folytatható, de az olaszok beleegyeztek abba, hogy hétfőn délután 6 órakor mérkőznek tovább a Városi színházban.

A döntők


Az állva maradt 6 magyar és 6 olasz vívót két csoportba osztották és előbb a 6 magyar vívott egymás ellen és azután a 6 olasz.

A magyarok asszói: Kovács-Kabos 5:1, Gerevich-Zirchy 5:3, Rajcsányi-Nagy 5:1, Kabos-Zirczy 5:2, Gerevich-Rajcsányi 5:3, Nagy-Kovács 5:1, Kabos-Rajcsányi 5:1, Gerevich-Nagy 5:4, kovács-Zirczy 5:3, Gerevich-Kabos 5:1, Nagy-Zirczy 5:1, Kovács-Rajcsányi 5:1, Kabos-Nagy 5:4, Gerevich-Kovács 5:3, Rajcsányi-Zirczy 5:4.

A nagyszerűen vívó Kabosnak nincs szerencséje a jurivel. Szemlátomást veszti el kedvét a mezőny legjobb formában lévő vívója. A magyar bajnok, Zirczy egyetlen győzelmet sem arat.

A csoport eredménye: Gerevich 5 gy., Kabos 3 gy., Kovács 3 gy., Rajcsányi 2 gy., Nagy 3 gy., Zirczy 0 győzelem.

Az olaszok asszói: Salafia-Pinton 5:4, Ughi-Turchi 5:2, Marzi-Salafia 5:2, Turchi-Pinton 5:1, Marzi-Ughi 5:2.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kabos Endre az egyéni bajnok Az Európa-bajnok magyar kardcsapat Piller, Kabos, Maszlay, Zirczy, Kovács és Gerevich
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98