Dtum
Login with Facebookk
1933 | Május

A petróleum keletkezése, az összefüggések

Az újabb időben derült ki az az érdekes tény, hogy Földünknek majdnem valamennyi petróleumtelepét tényleg ilyen gázokat át nem eresztő nátrium-aluminium-szilikát fedőréteg borítja, amely réteg kalcium-aluminium-szilikátokból a tengervíznek rájuk gyakorolt hatása, a kalcium és nátrium kicserélődése következtében állott elő.

Minthogy ugyanez áll jórészt a széntelepekre is, mi sem valószínűbb, mint az, hogy a szén és a petróleum teljesen hasonló körülmények között keletkezett: a különbség csak az, hogy a szén keletkezése növényi, a petróleumé állati anyagokból indult ki.

A fedőréteg alatt mind a petróleum, mind a szén szépen lassan érlelődhetett a redukáló baktériumok munkájának hatására, anélkül, hogy keletkezésükhöz nagy nyomást vagy hőt előidéző geológiai átalakulásokat kellene segítségül vennünk.

A fedőrétegelmélet újra ráterelte a figyelmet azokra az összefüggésekre, amelyek a szén és a petróleum között fennállhatnak. Ha nem gondolunk is arra az évszázadokkal ezelőtt, minden kísérleti vagy megfigyelési alapot nélkülöző felfogásra, hogy a petróleum a szénből keletkezett, annyi már is nagyon valószínű, hogy létrejöttük körülményei azonosak lehetnek.

Ez magyarázza meg például a bitumenes szenek keletkezését. Ha fás-cellulózás növényi anyag, valamilyen petróleumot eredményező állati anyaggal keveredett, akkor a keletkező szén már nem lehetett ú. n. tiszta húmusszén, hanem bitumenes anyagokban vált gazdaggá. Merészebb már az a feltevés, hogy a petróleum desztilláció útján keletkezett a szénből és hogy alapanyaga kisebb mennyiségben már a kőszén keletkezésekor is jelen volt.

Ez az elgondolás arra a kísérleti tényre támaszkodik, hogy a szénben, alacsony hőmérsékleten végzett száraz desztilláció tanúságai szerint aromatikus szénhidrogének, naphthenek, parafinek, tehát olyan anyagok is vannak, amelyek a természetes petróleumokban is előfordulnak.


A petróleum és a kőszén közötti összefüggést keresi az a legújabban felmerült nézet is, hogy mindkettőjük kiinduló anyaga az állati és növényi rothadó iszap és a petróleumképződés a szénképződést megelőzné. Ebből pedig a régi felfogás fordítottja következik: nem a petróleum keletkezett a szénből, hanem a szén a petróleumból! Bár emellett a felfogás mellett is szólanak laboratóriumi kísérletek, az óvatos állásfoglalás mindenesetre még megokolt vele szemben.

Mérlegelve az idők folyamán felmerült nézeteket, kétségtelen, hogy a petróleum keletkezésének megmagyarázására még mindig Engler és Höfer elmélete a legmegfelelőbb, melyet Taylornak a fedőrétegekről szóló tanítása szervesen egészít ki.

Legvalószínűbb tehát, hogy a petróleumnak és a szénnek képződése azonos módon, egymással párhuzamosan folyt le; minthogy azonban az egyik esetben állati, a másikban növényi volt a kiinduló anyag, kémiai összefüggés a természetnek e két nevezetes kincse között nem lelhető fel.

Manapság az egész világra nehezedő gazdasági depresszió, mint minden iránt, úgy a petróleum iránt is csökkentett némileg a keresletet. Óriásiak a kiaknázatlan területek, még nagyobbak a készletek. Amit a petróleumnak világgazdasági jelentőségéről mondottunk, mégis megállja a helyét.

A válság múlásával, a termelés rendjének helyreálltával, a közlekedés élénkülésével újra fokozott mértékben fog az érdeklődés a petróleum felé terelődni és mindazon kérdések felé, melyek keletkezésével, kiaknázásával, pótlásával, mesterséges előállításával összefüggenek.

Bábonyi Endre

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hópárkányok, a párkányok méretei A hópárkányok, a párkányok méretei
A hópárkányok képződésével leginkább Paulcke és Welzenbach...
Lueger mint czéllövő Lueger mint czéllövő
Lueger bécsi hívei örvendeznek, sőt még ennél is többet: boldogok. S...
Babits Mihály - Könyvről könyvre Babits Mihály - Könyvről könyvre
Ki a magyar? - Mostanában sokat tűnődtem a "magyar lényeg és jellem"...
Eden a háboru utáni angolszász tervekről Eden a háboru utáni angolszász tervekről
Mint a brit hirszolgálat jelenti, Eden brit külügyminiszter szombaton...
A trónörökös kalandja A trónörökös kalandja
Az athéni ujságok egy, a görög trónörökössel történt kedves kalandról...
Bánhidáról megindul az áramszolgáltatás Budapestre Bánhidáról megindul az áramszolgáltatás Budapestre
Végre létrejött az az ideiglenes megállapodás, amely az összes érdemi...
A nyilasok a németországi fogolytáborokban még mindig kormányosdit játszanak A nyilasok a németországi fogolytáborokban még mindig kormányosdit...
A napokban érkezett haza Kussinszky Endre hírlapíró, a brenaui...
Szerb népgyűlés Nagybecskereken Szerb népgyűlés Nagybecskereken
Vasárnap tartották meg a szerbek nagy népgyűlésüket Nagybecskereken...
Szervezkedés a nemzetiségi támadás ellen Szervezkedés a nemzetiségi támadás ellen
A belföldön és a külföldön egy idő óta szakadatlan nemzetiségi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98