Dtum
Login with Facebookk
1933 | Május

A petróleum keletkezése, az összefüggések

Az újabb időben derült ki az az érdekes tény, hogy Földünknek majdnem valamennyi petróleumtelepét tényleg ilyen gázokat át nem eresztő nátrium-aluminium-szilikát fedőréteg borítja, amely réteg kalcium-aluminium-szilikátokból a tengervíznek rájuk gyakorolt hatása, a kalcium és nátrium kicserélődése következtében állott elő.

Minthogy ugyanez áll jórészt a széntelepekre is, mi sem valószínűbb, mint az, hogy a szén és a petróleum teljesen hasonló körülmények között keletkezett: a különbség csak az, hogy a szén keletkezése növényi, a petróleumé állati anyagokból indult ki.

A fedőréteg alatt mind a petróleum, mind a szén szépen lassan érlelődhetett a redukáló baktériumok munkájának hatására, anélkül, hogy keletkezésükhöz nagy nyomást vagy hőt előidéző geológiai átalakulásokat kellene segítségül vennünk.

A fedőrétegelmélet újra ráterelte a figyelmet azokra az összefüggésekre, amelyek a szén és a petróleum között fennállhatnak. Ha nem gondolunk is arra az évszázadokkal ezelőtt, minden kísérleti vagy megfigyelési alapot nélkülöző felfogásra, hogy a petróleum a szénből keletkezett, annyi már is nagyon valószínű, hogy létrejöttük körülményei azonosak lehetnek.

Ez magyarázza meg például a bitumenes szenek keletkezését. Ha fás-cellulózás növényi anyag, valamilyen petróleumot eredményező állati anyaggal keveredett, akkor a keletkező szén már nem lehetett ú. n. tiszta húmusszén, hanem bitumenes anyagokban vált gazdaggá. Merészebb már az a feltevés, hogy a petróleum desztilláció útján keletkezett a szénből és hogy alapanyaga kisebb mennyiségben már a kőszén keletkezésekor is jelen volt.

Ez az elgondolás arra a kísérleti tényre támaszkodik, hogy a szénben, alacsony hőmérsékleten végzett száraz desztilláció tanúságai szerint aromatikus szénhidrogének, naphthenek, parafinek, tehát olyan anyagok is vannak, amelyek a természetes petróleumokban is előfordulnak.


A petróleum és a kőszén közötti összefüggést keresi az a legújabban felmerült nézet is, hogy mindkettőjük kiinduló anyaga az állati és növényi rothadó iszap és a petróleumképződés a szénképződést megelőzné. Ebből pedig a régi felfogás fordítottja következik: nem a petróleum keletkezett a szénből, hanem a szén a petróleumból! Bár emellett a felfogás mellett is szólanak laboratóriumi kísérletek, az óvatos állásfoglalás mindenesetre még megokolt vele szemben.

Mérlegelve az idők folyamán felmerült nézeteket, kétségtelen, hogy a petróleum keletkezésének megmagyarázására még mindig Engler és Höfer elmélete a legmegfelelőbb, melyet Taylornak a fedőrétegekről szóló tanítása szervesen egészít ki.

Legvalószínűbb tehát, hogy a petróleumnak és a szénnek képződése azonos módon, egymással párhuzamosan folyt le; minthogy azonban az egyik esetben állati, a másikban növényi volt a kiinduló anyag, kémiai összefüggés a természetnek e két nevezetes kincse között nem lelhető fel.

Manapság az egész világra nehezedő gazdasági depresszió, mint minden iránt, úgy a petróleum iránt is csökkentett némileg a keresletet. Óriásiak a kiaknázatlan területek, még nagyobbak a készletek. Amit a petróleumnak világgazdasági jelentőségéről mondottunk, mégis megállja a helyét.

A válság múlásával, a termelés rendjének helyreálltával, a közlekedés élénkülésével újra fokozott mértékben fog az érdeklődés a petróleum felé terelődni és mindazon kérdések felé, melyek keletkezésével, kiaknázásával, pótlásával, mesterséges előállításával összefüggenek.

Bábonyi Endre

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Miért lett öngyilkos gróf Salm Lajos? Miért lett öngyilkos gróf Salm Lajos?
Elegáns dámák és urak, a fővárosi sportvilág több ismert személyisége...
A bujdosók A bujdosók
Nem, ezt a másik világot nem szeretheti a front szenvedő katonája s...
Dehogy vagyok életunt- mondja Körley László, aki most követett el huszonötödször öngyilkosságot Dehogy vagyok életunt- mondja Körley László, aki most követett el...
Sápadt, sovány, középtermetű fiatalember. Nyitott, orvosi köpeny van...
Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete
Vígszinház. Molnár Ferencz fiatal írónak első szinpadi kisérlete, "A...
A Belváros harca a női divat-hegemóniáért A Belváros harca a női divat-hegemóniáért
Emlékszünk még arra, mit jelentett a békebeli Budapestnek a...
Paolino két perc alatt ütötte le a kanadai Soldiers Jones-t Paolino két perc alatt ütötte le a kanadai Soldiers Jones-t
Amerikára emlékeztető lázas előkészületek vezették be azt a...
A pesti kártyásvilág két császárának  vagyonmentése pattantotta ki a másfélmilliós valutacsempészés ügyét A pesti kártyásvilág két császárának vagyonmentése pattantotta ki a...
Amióta a valutaügyészség működik, nem volt nagyobbarányú,...
Halálra ítélt gyilkos vörösőr Halálra ítélt gyilkos vörösőr
Kelemen István nagykőrösi földmívest, volt vörösőrt, aki a tavalyi...
 Ötperces időszerű földrajz Ötperces időszerű földrajz
Bartolommeo Diaz volt az első európai, aki 1486-ban Afrika legdélibb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98