Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

A petróleum keletkezése, a kísérletek

Egy harmadik kutató Sabatier kimutatta, hogy az acetilén katalizátorok jelenlétében, aszerint, hogy jelen volt-e víz vagy sem, hogy milyen magas volt a hőmérséklet, a legkülönbözőbb szénhidrogénekké alakítható át, melyek pennsylvaniai, vagy az orosz, a galiciai, a jávai petróleumhoz hasonlítottak.

Minthogy a Föld mélyében, mint láttuk, különböző karbidok lehetnek jelen, a víz behatására, a helyi viszonyoknak megfelelően, a mindenütt megtalálható fémkatalizátorok (nikkel, kobalt, vas) közreműködésével, a legkülönbözőbb petróleumok keletkezhettek.

Mindezek az elméletek azonban, amelyek a petróleumot szervetlen anyagból keletkezettnek hiszik, egy hibában szenvednek. A hasonló úton keletkezett, kísérleti úton is előállított petróleumszerű anyagok ugyanis optikailag inaktívok, míg a természet petróleum mindig optikailag aktív, vagyis a poláros fény síkját elforgatja.

A tárgyalt elméletek védői ezzel szemben azt hozzák fel, hogy a keletkezet petróleum később úgy válhatott optikailag aktívvá, hogy bizonyos hatásokra a jobbraforgató szénhidrogéné nagyobb mennyiségben bomlottak fel, mint a balraforgatók, vagy pedig a petróleum, vándorlása közben, optikailag aktív anyagokat oldott, föl.

De kétségtelenül kimutatható, hogy a petróleum aktívitását a cholesterin okozza, amely pedig tudvalevőleg állati termék. Az pedig igazán nem valószínű, hogy a petróleum keletkezése után találkozott volna olyan állati maradványokkal, amelyekből azután a bennük amúgyis csekély mennyiségben található cholesterint kioldotta volna.

Ha annak a valószínűsége, hogy petróleum szervetlen anyagokból keletkezhetett, ilyenformán nagyon csekéllyé vált is, mégis még mindig felmerülnek újabb elméletek is. Ezek egyike, melynek szerzője Ipatiew, az etilénből indul ki, és szintén nagy nyomást,  katalizátorokat és karbidokat vesz segítségül.

Mindezek az elméletek, ha a petróleum mesterséges előállításához petróleum előállításához talán közelebb is visznek bennünket, keletkezésének kérdését nem oldják meg. Sokkal több reménnyel kecsegtet azoknak a kutatóknak a munkája, kik a másik állásponton vannak és a szerves anyagokból való keletkezésnek a hívei.

Ennek az iránynak legkiválóbb képviselője az ismert petróleumkutató, Engler volt. Amikor állati zsírokat nagy nyomás mellett nehezen olvadó csövekben desztillált, észrevette, hogy ezek fokozatosan petróleumszerű anyagokba mennek át, amelyek - és ez volt kísérletének legfontosabb eredménye - optikailag aktivok voltak.

A geológus Höferrel nagy kutató utakat is tett és elméletének támogatására hatalmas anyagot gyűjtve össze, a következő eredményekre jutott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az MHC legyőzte a MAC-ot a hokki-derbin Az MHC legyőzte a MAC-ot a hokki-derbin
MHC – MAC 2:1 (1:1) A nagy érdeklődéssel várt döntő jellegű...
Az ujságirók szabadságlakomája Az ujságirók szabadságlakomája
A "budapesti ujságirók egyesülete" néhány év óta márczius 15-ike...
A dioxán, az új oldószer A dioxán, az új oldószer
A legközönségesebb oldószer a víz, a vegyészek azonban rajta kívül...
Knut Hamsun -  Pán Knut Hamsun - Pán
Knut Hamsun Pánja harmadszor jelenik meg magyarul. És ha ez a...
Tíz év óta a legkisebb a munkanélküliség ma Magyarországon Tíz év óta a legkisebb a munkanélküliség ma Magyarországon
A Magyar Gazdaságkutató Intézet holnap megjelenő negyedévi...
A Boronkai csoda, vagyis: János, az utolsó gavallér A Boronkai csoda, vagyis: János, az utolsó gavallér
Hires gavallérok, hová lettetek, tüntetek. Mintha már csak emléketek...
A Balatoni Sporthét csemegéje volt a II. Tihanyi motorkerékpár körverseny A Balatoni Sporthét csemegéje volt a II. Tihanyi motorkerékpár...
Még Jupiter Pluvius is kedvébe járt a mostoha sorban tengődő magyar...
Két hajó Két hajó
Az író vagy gyermek, vagy kamasz: írja valahol Neitzsche és ez a...
Szerencse és balszerencse I. Szerencse és balszerencse I.
Nincs az a regényíró, a ki annyi furcsa és érdekes történetet tudna...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98