Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

A petróleum keletkezése, a kísérletek

Egy harmadik kutató Sabatier kimutatta, hogy az acetilén katalizátorok jelenlétében, aszerint, hogy jelen volt-e víz vagy sem, hogy milyen magas volt a hőmérséklet, a legkülönbözőbb szénhidrogénekké alakítható át, melyek pennsylvaniai, vagy az orosz, a galiciai, a jávai petróleumhoz hasonlítottak.

Minthogy a Föld mélyében, mint láttuk, különböző karbidok lehetnek jelen, a víz behatására, a helyi viszonyoknak megfelelően, a mindenütt megtalálható fémkatalizátorok (nikkel, kobalt, vas) közreműködésével, a legkülönbözőbb petróleumok keletkezhettek.

Mindezek az elméletek azonban, amelyek a petróleumot szervetlen anyagból keletkezettnek hiszik, egy hibában szenvednek. A hasonló úton keletkezett, kísérleti úton is előállított petróleumszerű anyagok ugyanis optikailag inaktívok, míg a természet petróleum mindig optikailag aktív, vagyis a poláros fény síkját elforgatja.

A tárgyalt elméletek védői ezzel szemben azt hozzák fel, hogy a keletkezet petróleum később úgy válhatott optikailag aktívvá, hogy bizonyos hatásokra a jobbraforgató szénhidrogéné nagyobb mennyiségben bomlottak fel, mint a balraforgatók, vagy pedig a petróleum, vándorlása közben, optikailag aktív anyagokat oldott, föl.

De kétségtelenül kimutatható, hogy a petróleum aktívitását a cholesterin okozza, amely pedig tudvalevőleg állati termék. Az pedig igazán nem valószínű, hogy a petróleum keletkezése után találkozott volna olyan állati maradványokkal, amelyekből azután a bennük amúgyis csekély mennyiségben található cholesterint kioldotta volna.

Ha annak a valószínűsége, hogy petróleum szervetlen anyagokból keletkezhetett, ilyenformán nagyon csekéllyé vált is, mégis még mindig felmerülnek újabb elméletek is. Ezek egyike, melynek szerzője Ipatiew, az etilénből indul ki, és szintén nagy nyomást,  katalizátorokat és karbidokat vesz segítségül.

Mindezek az elméletek, ha a petróleum mesterséges előállításához petróleum előállításához talán közelebb is visznek bennünket, keletkezésének kérdését nem oldják meg. Sokkal több reménnyel kecsegtet azoknak a kutatóknak a munkája, kik a másik állásponton vannak és a szerves anyagokból való keletkezésnek a hívei.

Ennek az iránynak legkiválóbb képviselője az ismert petróleumkutató, Engler volt. Amikor állati zsírokat nagy nyomás mellett nehezen olvadó csövekben desztillált, észrevette, hogy ezek fokozatosan petróleumszerű anyagokba mennek át, amelyek - és ez volt kísérletének legfontosabb eredménye - optikailag aktivok voltak.

A geológus Höferrel nagy kutató utakat is tett és elméletének támogatására hatalmas anyagot gyűjtve össze, a következő eredményekre jutott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kuropatkin mint békeapostol Kuropatkin mint békeapostol
A londoni „Daily Telegraph”, a melynek Pétervárról...
Weissmüller új 100 méteres világrekordja Weissmüller új 100 méteres világrekordja
Weismüller május 3-án starthoz állott a Culver Military Academie...
A merénylő pénzügyminiszterné A merénylő pénzügyminiszterné
Világraszóló szenzáció történt a mult héten Párisban. A...
Boldog milliomosnők Boldog milliomosnők
Mindenesetre feltételezzük, hogy ha egy nő előkelő származásu, szép,...
Anglia biztosítása légi jármúvek támadása ellen Anglia biztosítása légi jármúvek támadása ellen
Angliában jó dolga van most azoknak a biztosító intézeteknek, amelyek...
Gyermekek millióinak jóltevője: Dr. Montessori Mária  2. rész Gyermekek millióinak jóltevője: Dr. Montessori Mária 2. rész
Az életre kell nevelni a gyermeket és nem az iskolára - mondja...
Kalotaszegi bokréta. Kalotaszegi bokréta.
Gyarmathy Zsigáné irói tulajdonságainál fogva szinte predesztinálva...
Szerbiában koncentrációs kormány alakult Davidovics Ljuba elnöklete alatt Szerbiában koncentrációs kormány alakult Davidovics Ljuba elnöklete...
Jovanovic javaslatának megfelelően a király ma reggel Davidovics...
Pekár Gyula új darabja Pekár Gyula új darabja
A kik szeretik a tradiczionális magyar motívumoknak újra meg újra...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98