Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Hogyan kezelje a tejet a kisgazda?

Az istálló, a tehén, a fejők gondos tisztaságán kivül eldőrendü jó minőségü tejet csak akkor nyerünk, ha a tejet további utján is helyesen kezeljük.

Fából készült fejősajtár tüzre való, irja Sós István, az OMTK igazgatója, „A tej higienikus termelése és kezelése” cimü tanulságos könyvében. Sokkal megfelelőbb a jól ónozott és heggesztett ensenbergi fejősajtár, de csak ha tisztán tartjuk. Legjobban a félig nyitott fejősajtár felel meg. Amint az 1. képen látható keresztmetszetből kitünik, ily fejősajtár szürővel kombináltan készül, piszok, szenny nem juthat a tejbe.

A kifejt tejet az istállón kivül elhelyezett jól ónozott, lyukas fedővel ellátott tejesbödönbe gyüjtjük. A fedő nyilásába éppen belefér az Alfa-kupos tejszürő, vagy az Ulax-féle szürő, ugy hogy a tejesbödönbe kivülről piszok nem kerülhet. A szürőben a tej fém- és vattaszürőn megy át (lásd a 2. képet). Vatta nélküli szürő nem ér sokat. Szürőkendő használata kevésbé megfelelő.

Ha a tejet fölözni akarjuk, csak géppel végezzük ezt.
A gépi fölözés előnyeivel már foglalkoztunk. A szeparator (fölözőgép) legélesebben a 38 fok C körüli tejet fölözi, legegyszerübb a még tőgymeleg tejet fölözni.

Savanyodás elkerülése végett a tejet különben azonnal hüteni kell.
Kisebb gazdaság céljának teljesen megfelel a friss kutvizzel dolgozó lapos tejhütő (3. kép). Ennek segitségével a tejet a hütőviz hőmérsékleténél 2 fokkal magasabb hőmérsékletre hüthetjük le. Ennyi rendszerint elegendő, hogy a tejet veszély nélkül beszállithassuk a legközelebbi tejcsarnokba, szövetkezetbe. Nagyobb távolságra a tejet meleg időben már csak jegesvizzel hütve szállithatjuk. De nem a kannát állitjuk a jegesvizbe, hanem a hütő segitségével hütjük a tejet annál inkább, mert a hütőn a tej szellőzik.

A tej szellőztetése pedig a kezelés legfontosabb pontja.
Szellőztetve a tej elvesziti istálló szagát, az istállóban elnyelt gázok elillannak, a levegőtől irtózó baktériumok elpusztulnak. Teljesen helytelen eljárás, ha a tejet lezárt kannákban tároljuk.

Nem kevésbé fontos alkalmas kannák használata.
A kanna csak akkor felel meg, ha jól ónozott, kivül-belül könnyen tisztitható. Vonatkozik ez különben minden tejgazdasági bádogedényre, ezért ilyen árut csak megfelelő helyen vásároljunk, ónoztassunk. A fehérbádogból készült kannák nem felelnek meg az egészségügyi követelményeknek.

A tej szállithatóságát növeli, ha hütés előtt pasztőrözzük.
A pasztőrözéshez megfelelő, vizfürdős készülék szükséges. (lásd a 4. képet)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
1. ábra: Higienikus fejősajtár ("Alfa" gyártmány) 2. ábra: Ulax szűrő ("Alfa" gyártmány). 3. ábra: "Alfa" tejhűtő 4. ábra: "Alfa" tejelőmelegítő és pasztőröző készülék
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98