Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Napfürdő kagylóhéjban

Ezeket a furcsaalakú, csinos kis kabinokat nem kevésbé csinos lakónőikkel egyetemben Palm-Springsnek, a divatos kaliforniai fürdőhelynek strandján fényképezték le. A házikók egyik falát függőlegesen leomló fekete függöny alkotja, a másik, szemközti fala azonban domború és áttetsző.

Csakhogy - és ez éppen a nevezetes benne - nem üvegből van (amint az ember az első pillanatban hinné, ha a képet nézi), hanem bizonyos, a Csendes-óceán Filippini-szigeteinek partján található kagylófajták csiszolt darabjaiból.

A vidám strandélet színhelyén jelent meg tehát először a nyilvánosság előtt ez a különös üvegpótlék, amellyel egyes amerikai kórházak és klinikák már régen kísérleteket folytatnak. Amolyan napsugár-szűrők ezek a kagylóhéjak.

A napfény egyik részét keresztülengedik magukon, másik részét azonban visszatartják. A napfény ugyanis igen különböző sugarakból áll. Vannak köztük olyanok, amelyeket látunk ezek a fénysugarak - és olyanok, amelyek nem láthatók, de különböző vegyi- és élettani hatásukból következtethetünk a jelenlétükre.

Mindenki tudja, hogy milyen áldásos hatása van a napfénynek; megöli a bacillusokat, élénkíti a vérkeringést, edzi a szervezetet. De a tűző napsugár nemcsak jót tesz, hanem bajt is okozhat. Olvasóink közül bizonyára nem egy már maga is keresztülment a nyári napozás nehezen kikerülhető következményén: a „leégésen".

A bőr egyre jobban kipirosodik, aztán lehámlik és mindez némileg: fájdalmas folyamat. De - különösen az érzékenybőrű embereknél - apró vérzések is keletkezhetnek a bőrben, amelyeknek nehéz a nyomát eltávolítani és piros foltocskák alakjában maradandó kozmetikai szépséghibát okozhatnak. Hát még a szeplők!

Sőt az egész szervezetre is háramolhat kár, ha a napozást túlságba visszük. Súlyos kimerültség, napszúrás lehet a perzselő sugarak hatásának következménye.

Mindezek a bajok azonban elmaradnak azoknál, akik a kagylóhéjból készült falu házikókban vesznek napfürdőt akár több órán keresztül is ők csak a napsugár áldásait élvezik, hátrányaiban nem részesülnek. Valósággal úgy vannak, mint a virágok a melegházban. Testük, lelkük felüdül és megifjodva hagyják el az éltető napfürdőt.

A házikó, áttetsző falán keresztül ugyanis egyedül az egészségre hasznos sugarak tudnak áthatolni. A többit vagy elnyelik vagy visszaverik a kagylóhéjak. Csak hosszas fizikai kísérletező után jöttek rá erre, amit itt elmondtunk. De mihelyt rájöttek - a Filippini-szigetek tengerpartján halomszámra heverő kagylókból a benszülöttek nagy örömére keresett és értékes árucikk vált.

A palmspringsi strand élelmes tulajdonosa pedig nyomban megrendelt néhány tucat ilyen higiénikus napozóházikót, amelyeket mindég a napsütés felé fordítanak és amelyekben egészségük előnyére és szépségük minden veszélye nélkül áldozhatnak a modern napkultusznak a strand szépei.

A legújabb stranddivat ma már Amerikában ez a kagylóüvegből készült házikó, melynek egyetlen hátránya van ma még - rendkívül drága és kizárólag a Filippini szigetek partján talált kagylókból lehet csiszolni. Ezen akarnak segíteni az élelmes amerikai strand tulajdonosok és a filippini kagylókból több helyen tenyészetet rendeztek be.

Kérdéses azonban, hogy a kagyló tenyésztése beválik-e, mert ha nem, a kagylóházikók továbbra is milliomosok szórakozása marad. Ha ellenben ez a különleges kagylótenyésztés eredményes lesz, el lehetünk készülve rá, hogy az emberi melegházak csakhamar Európában is divatba jönnek.

Uj amerikai találmány a speciális csiszolt kagylókból készült napfürdőző ház, melynek belsejében akár naphosszat is fekhet az ember. Meglepően rövid idő alatt csokoládébarnára sülhet, anélkül, hogy a nap sugarai az emberi test bőrének ártanának. A különleges kagyló-üveg emellett az ultraviolett sugarakat is átengedi.

Képeink: Louise Robertson filmszinésznő napfürdőzik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Napfürdő kagylóhéjban Napfürdőző kagylóhéjházban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
FTC – Rapid 2:0 (1:0) FTC – Rapid 2:0 (1:0)
Két esztendővel ezelőtt járt utoljára a Rapid Budapesten, amikor az...
Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt
Az üzleti verseny egyre élesebb és ennek következtében olyan...
A bőr feladata
A bőrnek nemcsak az a föladata, hogy megvédje a testet a káros külső...
Kosztolányi Dezső ebédje Kosztolányi Dezső ebédje
Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik...
Miért veszik oly olcsón a gyapjut a kisgazdáktól és felesjuhászoktól? Miért veszik oly olcsón a gyapjut a kisgazdáktól és...
A gyapju ára – ugy, mint mindenféle mezőgazdasági terményé...
A dohányfüst összetétele,  a dohány nikotinmentesítése, anyagai A dohányfüst összetétele, a dohány nikotinmentesítése, anyagai
A dohányzás szenvedélyének rabja ma az emberiség. Kereken évi 1200...
Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő
Az előbbit különböző, leginkább mechanikai vagy kémiai ingerek...
 A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására
A gyümölcsízek csípős ízét a benzoesavas nátrium alkalmazására csakis...
Németország ping-pong bajnoka Glanz Sándor Németország ping-pong bajnoka Glanz Sándor
Németország asztali teniszbajnokságát s a kapcsolatos Gelb-Weiss...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98