Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Virágok óriása

Valamennyi eddig ismert növény között a legnagyobb virágja, helyesebben virágzata a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó Amorphophallus titanum Becc.-nak van, mely már nevében is hordja az óriás jelzőt.

Ezt a csodás növényt Beccari fedezte fel Nyugatszumatrában a Barisan-hegységben 1878 szeptember hó 5-én, hol azóta többször megtalálták. Az akkor Európába, Flórencbe hozott gumók tönkrementek, de a magvakból nevelt palánták egyike, mely a London melletti kewi botanikus kertbe került, meghálálta a gondos ápolást és 11 év múlva, 1889-ben virágot is hozott, ami akkor feltűnést keltő eseményszámba ment.

Azóta több ízben sikerült a kewi botanikus kertben a Szumatrából behozott friss gumókat virágzásra bírni, így 1901 júniusában, 1926 júliusában és 1929 augusztusában. Az európai szárazföldön a növény először a hamburgi botanikus kertben virított 1929 június 25-én, majd újra 1930 december 24-én.

Az Amorphophallus titanum gumós növény, melynek már gumója is tekintélyes nagyságot érhet el. A hamburgi botanikus kertben virágot hajtó gumók egyike 24.5 cm magas, 41 cm átmérőjű és 18.6 kg nehéz volt. Forbes angol botanikus 1885-ben egy akkora gumót talált, melynek átmérője majdnem 2 méter (198 cm) volt és elszállításához három teherhordóra volt szükség!

Ez az óriási gumó 3-4 hónapos megszakításokkal egy-egy óriási, többszörösen osztott levelet hajt melynek nyele az 5 métert, lemezének átmérője pedig a 15 métert is elérheti. Az egyik hamburgi növény levelének nyele 2.30 m, lemezének átmérője pedig 3-5 m volt.

A levél 12-16 hónapig él. Többször egymásután következő levélfejlesztés után indul meg a virágzat fejlődése. Ez a virágzat lényegében azonos természetű a mi erdeinkben is élő foltos kontyvirág (Arum maculatum) virágzatával, vagyis torzsavirágzat, melyet tölcsérszerű féllevél vesz körül.

Éppen ez az élénkszínű fellevél okozza, hogy a virágzat egyetlen virág benyomását kelti. Arányokban azonban óriási a különbség a kontyvirág és az Amorphophallus virágzata között. Az egész virágzat magassága ugyanis rendesen meghaladja a 2 métert; a Beccari fellelte példány 225 cm magas volt, kocsánya 50 cm. spathájának hossza 70, átmérője 90, torzsájának teljes hossza pedig 175 cm volt.

A hamburgi melegházi példányok méretei ezeket az adatokat megközelítették. A harangalakú, cafrangos szélű spatha fiatalon zöld, kifejlett állapotában alsó részein sárgás-zöld, karimája felé pedig bíborvörös. A torzsa, mely alsó részén a termős, felső hosszabb részén a porzós virágokat viseli, aranysárga színű. Sajnos, ez a csodavirág, különösen a melegházakban nem él olyan hosszú ideig mint a levél. Tíz nyolcvan órai tündöklés után elhervad.

Meglepő szépségével ellentétben áll az a tulajdonsága, hogy igen erős és kellemetlen szagot áraszt magából és ebben megegyezik a kontyvirágfélék (Araceae) családjának számos más; képviselőjével, melyeket az ilyen, sokszor romlott húsra emlékeztető szagot kedvelő legyek, poroznak meg.

Az üvegházakban növelt példányok eddig a virágzás után elhaltak, gumójuk elrothadt és az egész növény elpusztult, bár előfordult az is, hogy a virág elhervadása után még egy, olykor egy, olykor egy évig is élő levelet fejlesztettek. Éppen ezért arra következtethetünk, hogy természetes körülmények között a gumó többször is hajthat virágot. Nem valószínű ugyanis, hogy egy ilyen fejlesztő növény élete 12-13 esztendő után végképen lezárulna.

1.képünk a hamburgi botanikus kertben 1929 június 19-én virágzott köszönjük. Az egyiken egy kinyílt virágot láthatunk eredeti termőhelyen, a másikon pedig a felhasított spatha látni alsó részét a porzós és a termős virágokkal.

Az Amorphophallus-nemnek több faja is él, főként Kelet-Ázsiában, de szépség, nagyság tekintetébe egy sem közelíti meg a „titánok” faját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Virágok óriása 1 (Amorphophallus titanum) Virágok óriása 2 (Amorphophallus titanum) Virágok óriása 3 (Amorphophallus titanum)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Magyar Ágyugyár rt. megalakulása A Magyar Ágyugyár rt. megalakulása
A részvénytársaság Budapesten fog megalakulni és alaptőkéje 13 millió...
Chaplin európai élményeiről Chaplin európai élményeiről
Az az cgyhónapos szolgálat nem mindennapi áldozatkészség egy...
Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról Apponyi Albert gróf Ottó királyságáról
Apponyi Albert grófot percekig tartó lelkes óvációkban részesített a...
Az örökké élő Jókai özvegyénél Az örökké élő Jókai özvegyénél
Jókai szobájában állok. Ő ugyan sohasem lépte át a küszöbét, mert...
Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából a tintát Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából...
Szombaton délelőtt az állami munkaközvetitőhivatalban megjelent...
A szolnoki művésztelep kiállítása
A főváros szomszédságában a napokban érdekes kiállítás nyílt meg, a...
Lókalapok Lókalapok
A tapasztalat mutatja, ha a ló forró, verő fényes napon sokáig áll,...
Boross László bohózatának bemutatója a Nemzeti Színházban Boross László bohózatának bemutatója a Nemzeti Színházban
A Nemzeti Színház közönsége az utóbbi években bőven megmutatta, mit...
Charles Edison Charles Edison
Edison fia, Charles Edison. A világhirü feltalálónak a fia, aki több...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98