Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

A japáni törpe fácskák

 A kertészet, a mező- és erdőgazdaság már ősidők óta jó táplálással és gondos ápolással igyekszik a termesztett növényeket buján növővé, gazdagon virágzóvá és dúsan termővé tenni. Ezzel homlokegyenest ellenkező módon járnak el a japánok az ú. n. japáni törpe fák nevelésekor, melynél az a főczél, hogy mennél kisebb, satnyább és különösebb alakú torz fácskákhoz jussanak. Első pillanatra érthetetlennek látszó eljárásuknak oka a japánok nagy növényszeretetében gyökerezik.

 

Ennek a növénykedvelésnek tulajdoníthatjuk, hogy még a legszegényebb japán is a rendelkezésére álló kicsi területen, pl. az ablakdeszkán, agyagcserepekben különböző növényeket ápol s ha igazi kertet nem létesíthet, szűkös lakásában néhány négyzetméternyi szabad területén törpe fácskákból, kis virágzó növényekből bájos kis kertecskét varázsol, melyből nem hiányzik a hidacskákkal átívelt patakocska és a kis tavacska sem, s melyben kicsiben megvannak a virágágyak, a kanyargó utak s a törpe fácskákon ott díszlenek a bájos kis japán lámpácskák.

Az ilyen kis kertecskék szeretete fejlesztette ki a törpe fácskák nevelésének módjait.A japánoknak bámulatos nagy türelemmel sikerült cseresznye-, juhar-, szilva-, tölgy- és fenyőfácskákat törpe alakban több évszázadokon át kis virágcserepekben életben tartani.

Molisch H. bécsi egyetemi tanár irja, hogy Kiotoban, Nikkoban és Yokohamában nem tartoznak a ritkaságok közé az olyan virágcserepekben nevelt egy-két százéves fácskák, melyek az egy méter magasságot sem érik el. Mennél idősebb, kisebb és torzabb a törpe fácska, annál értékesebbnek tartják. Ilyen nagy értékűnek tartott japáni törpe fácskákat mutatunk be az 1. képen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98