Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

Háború a mikroszkóp alatt, a nyirokmirigyek

Az egész testben elszórva mindenütt apróbb-nagyobb mirigyek találhatók. Ezekbe az ú. n. nyirokmirigyekbe cipelik a fehér vérsejtek zsákmányukat, s itt aztán végképpen elbánnak vele. Ezek a kis rendőrök tartják fönn tehát az ember egészségét.

Ha az elhalt sejtek és a felgyülemlett mérges anyagok eltakarítatlanul maradnának, nemcsak forgalmi akadályt képeznének, hanem a keletkezett mérgek az egész szervezetet elárasztanák, szívbénulást és halált okozhatnának. Ezen a csodálatos módon gondoskodott a nagy természet gyermekei biztonságáról.

De éppúgy, mint ahogy az állami életben a rend biztosítása során sok rendőr hivatásának áldozata lesz, éppígy az emberi szervezetben is nap-nap után. sőt minden percben tömérdek vitéz kis phagocyta megy tönkre rendért vívott ádáz küzdelemben. Ezeket az elpusztult katonákat pótolni kell. Mint a népmese vén boszorkánya a szövőszékből a katonákat, úgy ontják az emberi szervezet nyirokmirigyet, a lép és a csontvelő, az új, fiatal honvédeket: a phagocytákat.

A nyálban állandóan sok fehér vérsejt található. Ezek a sejtek a mandulákból és a nyelv hátán lévő nyiroktüszőkből jutnak a szájüregbe. Minthogy ezek minden behatoló ellenséget megsemmisítenek, a szájüregben - bár itt milliószámra tenyésznek a különféle baktériumok - csak nagyon ritkán történik fertőzés. A nyál tehát fertőtlenít.

Hogy ez mennyire így van, látjuk pl. a kutyáknál, amelyek sebüket nyalogatják, s ezek ezáltal jobban gyógyulnak. De mi magunk is meggyőződhetünk erről: valahányszor kis fájdalmas sebünk támad, ösztönszerűleg a szájunkba vesszük. A nyál fertőtlenítő hatását elsősorban a manduláknak köszönheti - ezért tartja némely orvos a mandulák kivételét károsnak.

Ugyanezt a szerepet játssza a vakbél is, amely a béltartalmát fertőtleníti. „Békeidőkben” tehát az emberi szervezet biztonságáról egy ötvenmilliárdos hadsereg gondoskodik. Mint már említettük, ezek a kis katonák rendkívül vadak és gazdájukra is veszélyessé válhatnak. A szervezet tehát azáltal tartja féken őket, hogy aránylag csak keveset készít belőlük.

Mindazonáltal van egy betegség: a fehérvérűség, amelynél a szervezet védelmi rendszabályai csődöt mondanák, a kis katonák milliószámra szaporodnak és elpusztítják saját urukat. A normális vérköbmilliméterszám: 8-10.000 fehér vérsejttel szemben ennél a betegségnél a phagocyták száma néha 2-300.000-re rúg!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szépség és egészség Betegágyon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98