Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

A toronykirály centennáriuma

Melyik a világ öt leghíresebb épülete? A gizehi piramis, a newyorki Empire State Building, a moszkvai Kreml, a romai Vatikán és az Eiffel-torony Párizsban. Lehet-e Párizst elképzelni az Eiffel-torony nélkül? Ki ne ismerné az Eiffel-tornyot? Hiszen nem kaphatunk Párizsból anzikszkártyát, melyen ez a híres és a maga idejében világrekordot jelentő acéltorony rajta ne lenne.

S ez a híres építmény most emlékünnepet ült, Párizs városa az Eiffel-torony feldíszítésével ünnepelte meg a napokban a torony építője, Eiffel Alexandre Gustave francia mérnök születésének századik évfordulóját.

Kalandos, sőt viharos életpálya kezdődött meg egy fagyos decemberi napon ezelőtt száz esztendővel, amikor Eiffel megszületett. Vagyonon, hírnéven és börtönön keresztül vezet majd Eiffel útja - a halhatatlanság felé, mert míg ércalkotásai állnak, az ő nevét nem felejthetik el.

1855-ben kapta meg Eiffel a mérnöki diplomáját és mint vasúti mérnök már egész fiatalon világhírűvé tette magát. Az „acél szerelmese” így hívták a fiatal mérnököt, aki szinte mániákusan minden alkotását ércbemintázta. Csodálatot vasúti viaduktokat épített Franciaországban, melyeknek merészsége kétségbeejtette a hivatalos mérnöki köröket.

Az acél szerelmese gyorsan elindult a karrier útján. 33 éves korában már saját gépgyára volt Levallois-Perret-ben, Párizs közelében. Elkövetkezik az első párizsi világkiállítás esztendeje: 1878. Párizs városának pavillonját Eiffel építi s ugyanebben az esztendőben Eiffel zseniális konstrukciója, a nizzai csillagvizsgáló 100.000 kilogram súlyú kupolája is elkészül. A technika csodája volt 1878-ban ez a kupola, melyet egy személy könnyedén beállíthatott az égbolt bármely pontjára.

Ki tudja azonban azt, hogy Eiffel nálunk, Magyarországon is emléket emelt magának műveivel? Résztvett a Margit-híd építésében s ő építette Szeged pusztulása után a Tiszán át vezető új közúti hidat. 1889-re újra világkiállításra készül Párizs s Eiffel megbízást kap arra, hogy ezt a kiállítást valami csodálatos alkotással tegye örökre emlékezetessé. Fölépíti a 300 méter magas Eiffel-tornyot tiszta acélból.

Eiffel világhírűvé válik s a francia akadémia tagjává választja. A háttérben azonban már készülődik a balszerencse. Lesseps Ferdinánd Közép-Amerikában hiába küzd az elemekkel, a Panama-csatorna építése botrányba fullad s a botrányba bele van keverve Eiffel neve is.

Azzal vádolták, hogy 33 millió frankot kapott a Panamatársulattól s az általa szállított vasárú nem volt hasznavehető. El is ítélték kétévi fogságra és 20.000 frank kártérítésre. A 61 éves Eiffel teljesen megtört már és megnyugszik az ítéletben. A semmitőszék azonban elévülés címén feloldja az ítéletet.

Csendes és magányos öregkor követkövezik. 30 évet él még a „toronykirály”, az acél szerelmese.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98