Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

A fatorony

Tüzöltő testületek gyakorlatozó terén épitenek fából mászótornyot, amelynek az a rendeltetése, hogy a tüzoltók tüzmentes időben ezen gyakorolják magukat háztetőre való mászásban, a csővezetésnek ablakon át való kiemelésében, mentésben és igy tovább. Az ilyen épitményt hivják mászó, vagy fatoronynak.

Ugyszólván az egész föld kerekségen el van terjedve a fatorony rendszer, mégis nagy városokban tömörebb épitmény, bonyolultabb szerkezet szolgál a gyakorlatozásra. Van a fatoronynak egy formája, amely némileg kisebb alakban szintén ismeretes, de eredeti, gigantikus kivitelben csak Délamerikában, az őserdők mentén keletkezett fatelepeken kerül alkalmazásra.

Ez az óriási fatorony látható képes ábrázolásban itt is. Ezekben az őserdőkben millió és millió köbméter fát termelnek, az év minden napján, ugy szólván éjjel-nappal dolgoznak a gépek, hegymagasságban állanak a fatönkök, amelyeket apró görgők tolnak be a gépekbe, ahonnan deszkákra vágva kerülnek ki.

Ezeket a deszkaszálakat nem lehet kismagasságra rakásokba rakni, mert akkor olyan felületet foglalna el a deszkák tömege, hogy órák hosszat kellene a kisvasutaknak járnia, mig a telep egyik-másik részére eljutnak, szükséges tehát, hogy a deszkarakások egymás fölé kerüljenek. Ez viszont igen nagy magasságot jelent, ehhez mászótorony, ehhez fatorony kell.

A torony hetvenöt láb magas, tehát megfelel egy ötemeletes háznak, fölfelé keskenyedik s vastartókból épült. Kis alváza kereken, sinen fut. Az oldalain kettős könyöktartók vannak, ezekbe helyezik bele a deszkákat, amelyek igy egy lépcsőzetet alkotnak.

A fatorony használata a következő módon megy végbe. Mindenek előtt a lépcsőzetet állitják elő, még pedig ugy, hogy az oldalkönyökök mindegyikébe deszkákat helyeznek. Most odatolják a tornyot a sinen, ahol a deszkákat halomba akarják rakni és most megindul alulról a deszkák feladogatása. Minden lépcsőszerü emelvényen emberek állanak, akik az alulról felnyujtott deszkákat magukhoz emelik egészen addig, amig a kellő magasságra nem érkezik. Ott lenyujtják a deszkahalom tetején dolgozó munkásoknak.


A fatoronynak ezenkivül még egy rendeltetése van. Védelem a tüz ellen. Az olyan óriási fatelepek, mint amilyeneknek egyikét mutatja a kép, csak egy ellensége van: a tüz. Ha a telep valahol kigyullad s egy kis szél segiti a parazsat, percek alatt házmagasságu deszkaanyag ég, s akkor csak a tüzvédelemre való felkészültségen mulik, hogy vajjon megmenthető-e az egész vagy csak egy kis része a faállománynak.

Érdekes tudni, hogy Rio de Janeiróban van a világ legnagyobb fatelepe, amely, mint egy város, utcákra, kerületekre oszlik, s tüzvédelme pontos beosztás szerint is történik. Az egyik ilyen berendezés a vizfüggöny. Az egyik utcát a másiktól nagy vasállványkeret választja el, s a kereten körös-körül csővezeték vonul végig s ezen át vezetik a vizet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98