Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Az Eiffeltorony szikratáviróállomása

Az Eiffeltorony szikratávíróberendezései kizárólag katonai, tudományos és általános érdekű czélt szolgálnak, míg a kereskedelmi érdekek és czélok teljesen ki vannak zárva az állomás működési köréből. Az állomás naponként pontosan kétszer rendes időjelzőszolgálatot végez, majd egyszer naponként leadja a tudományos óra- vagy időjeleket, specialis szolgálatképpen geographiai hosszúságmeghatározásokat teljesít s kétszer naponként meteorologiai jelentést ad ki.

 

Az állomás evégből a párisi astronomiai intézettel földalatti kábellel áll összeköttetésben, a honnan a csillagászati időt kontact-óra és relais útján automatikusan jelzik. Ezeken kívül bizonyos már előre meghatározott jeleket ad le, hogy a különböző szikratávíróállomások az év különböző szakaiban megfigyelhessék a jelzések erősségének ingadozásait.

 

Ugyancsak az Eiffeltroony szikratávíróállomása ad le sürgős jelentéseket a tengeri hajójáratoknak is mindazokról a fontosabb eseményekről, a melyek a franczia partokhoz közeledő, vagy azoktól eltávolodó hajókra nézve különösen fontosak, vagy érdekesek. Így pl. ha bizonyos világítótornyok és hajók kialszanak és mikor újból gyulnak ki. Igen sokszor az állomás seismológiai jelentéseket is közöl.

Az egész hatalmas méretű technikai alkotás minden részében a hadsereg szolgálatában áll.

Ezzel a berendezéssel és az Eiffeltorony tetejéről, mint antennatartóról, lejövő említett hat drótból álló antennahálózattal nappal kb. 6000 km-re tudnak már összeköttetést fenntartni s ez a hatáskör éjjel még tetemesen emelkedik. Azt remélik, hogy lehetséges lesz az állomást még annyira tökéletesíteni, hogy a Páristól légvonalban 10,000 km-re levő Saigon-nal is meglesz az összeköttetés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98