Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

Magyarország – Svájc 3:0 (1:0)

Kalmár nem játszik Sárosi a centerhalf jelentette be a megafón a váratlan lemondást a megdöbbentő 20.000 főnyi tömegnek. Mindenki figyel, hogy ki lesz a center? Nem kell sokáig várni, mert már újból szól a megafón és bejelenti, hogy a válogatott csapat centere Teleki lesz.

Megindulnak a viták. Van, aki jónak tartja az összeállítást, de vannak olyanok, akik más centercsatárt szerettek volna. Nem is csoda, lehetetlen 20.000 ember igényét kielégíteni, amikor mindegyik más szemüvegen keresztül nézi a játékosok tudását.

Frankenstein bíró sípjelére a következő csapatok állnak fel:
Svájc: Séchehaye – Minelli, Weiler – Binder, Imhof, Gilardoni – Kaenel, Abegglen II., Feigeiro, Abegglen III., Jacek.
Magyarország: Háda – Korányi, Bíró – Szalay, Sárosi, Lázár – Pusztai, Avar, Teleky, Polgár, Serényi.

A magyar csapat kezd széllel szemben, de ez nem nagyon zavarja a fiúkat, mert már az első percben remek akciót vezetünk. Sárosi nagyszerűen ad előre Avarnak, az váratlanul, kapásból keresztlabdát küld Serényihez, aki fölé küldi a lövést. Minden labda a mienk, még a levegőben is!

A svájci csapat alig tud szóhoz jutni. A jobbszélső Jacek kísérletezik, de a gyors Bíró mellett hajótörést szenved akciója. A hatalmas fölénynek lassan, de biztosan érik a gyümölcse. Jól felépített támadásainkat alig tudja visszaverni a svájci védelem. Avar remekül küzd. Mindenütt ott van. Egyik pillanatban támadást vezet, a másikban a kapu elől hozza előre a labdát.

A 9. perc azután meghozza az első magyar gólt. Szalay szabadrúgása Avar elé száll, az újpesti tank fejjel gyönyörűen maga elé teszi a labdát, Minelli kétségbeesetten fut rá, de Avar hét lépést téve a labdával a hálóba vágja. 1:0.

Sárosi labdáját Serényi kapásból a középre vágja, Avar nem sokat teketóriázik, hanem szintén kapásból lő, a labda Weller kezét érinti, de a bíró nem veszi észre a szabálytalanságot. Nincs fütyülés, - ez bizonyítja, hogy az irányzat szilárd. Győzni kell!

Az állandó támadás ellenére sem tudjuk gólokban kifejezni fölényünket. Avar újból hatalmas bombát küld a kapura, de a zúgó lövés csak a kapu mellett kuksoló fényképészeket rémíti meg. Teleky ofszeidgyanús helyzetben adja a labdát Pusztainak, a bíró elnézi, de a csatár nem használja ki a kedvező alkalmat. (Pedig kár érte! Nyugodtabbak volnánk, ha már 2:0 volna!)

A 25. percben azután gólt érünk el, csak éppen érvénytelen. Sernyi beadása hosszúra sikerül, a labda ívelve a kapu felé száll, Avar könyökével csinál utat magának és így hiába ér hálót a labda, a bíró nem adja meg.

Az annulált gólra válaszul majdnem a magyar csapat kap gólt. Imhof hosszú labdája elszáll Korányi feje fölött, Abegglen III. fürgén ráfut. Háda is otthagyja kapuját, meg is előzi a csatárt, de lábbal akarja menteni. Szerencsétlenségére emberbe megy a labda Frigerio elé kerül, akinek csak az üres kapuba kellene gurítani, de a csatár mellé lő.

Sárosi is kezdi megszokni a posztot és néhány remek labdát küld előre. Polgár néhány fejessel vonja magára a figyelmet. A 12. percben Serényi kornerét Sárosi kapásból lövi a kapura, de Sécehaye lehúzza a labdát.

Szalay is kezd feljavulni és így újból szépen gördülnek a támadások. Telekynek nem megy az irányítás. Lassan gondolkozik és így Avar minden munkát magára vállal. Sőt kissé önző is! Pusztai passzára ráfut Polgár, „jukra” helyezkedik, de Avar ahelyett, hogy leadná a labdát, lő.

Pusztai lerohan, beadásnak szánt labdája veszedelmesen csavarodik a svájci kapu felé, a kapus hátrál, már-már úgy látszik, hogy a sarokba csúszik a labda. De nem! Hajszálnyira a kapuléc mellett surran el. Pech…

 


A második gól is a levegőben lóg. Teleky-fejes ad munkát a svájci kapusnak, aki most remekül dolgozik. Serényi óriási helyzetben van, de jobb lábra kapja a labdát. Ennek úgy látszik, két jobb lába van – jegyzi meg valaki.

Erős ostrom után végre a 20. percben megszerezzük a második gólunkat is. Korányi széltől segített hosszú labdájára Minelli hátrál a kapus is kifut a kapuból és a labda a hátráló hátvéd fejéről a kapuba száll. 2:0. Peches gól volt. Fő, hogy biztosítottuk a győzelmet.

A gólra veszélyes támadással felelnek a svájciak. Abeglen III. hosszú labdájával Jacek elfut, de közelről mellé küldi a labdát. A magyar csapat most már biztosan ül a nyeregben és ezért kissé elbizakodottan játszik. Nem is annyira a gólszerzést, mint inkább a szép játékot forszírozzák. Pusztai lerohanása már-már újabb góllal kecsegtet, de a lapos lövés a kapufa tövéből pattan ki.

Abeglen III. még mindig nem látja elveszettnek a csatát, mert szívósan dolgozik. Úgy látszik, egy gólt szeretne rúgni. De védelmünk szilárdan áll a talpán. Abeglen hátramegy segíteni és annyira szorgalmas, hogy a 16-oson belül kézzel emeli el a labdát a nagyszerű helyzetben lévő Avar elől.

 

A bíró nem veszi észre a 11-est, hanem kezével intve, a játék folytatását jelzi. Korányi hosszú labdáját Polgár feje fölött átengedi, a labda nagyszerű helyzetben találja Serényit, az nem is habozik, hanem kapásból megvágja a labdát, de az hajszálnyira a kapufa mellett süvít el. Végre láttunk valamit a Serényitől.

A svájci csapat most már megadja magát sorsának, inkább arra törekszik, hogy újabb góltól mentse meg hálóját. Ez nem sikerül neki, mert a 31. percben Teleki a két védő között kiugratja Avart, az pár lépést téve, a labdával félmagas lövéssel a hálóba talál. 3:0.

Kezdés után újból nagyszerű helyzete van a magyar csapatnak, de a szerencse most erősen a svájciak mellé szegődik. Avar 16-osról lőtt szabadrúgására a kapus vetődik, de a labda irányt változtat, de a kapus reflexmozdulattal kinyújtott lábáról pattan ki. Serényi úgy látszik a mérkőzés vége felé kezd belelendülni.

Néhány nagyszerű lövést küld a kapura, de a lövések rendre kapu mellé kerülnek. Az utolsó percben még egy nagyszerű helyzetünk adódik. Minelli hibázik, Serényi lefutja a védőket, átvágja a labdát Pusztainak, aki azonban elgondolkozik és így kárba megy az utolsó gólszerzési alakalom.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98