Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

A kereskedelmi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítés ügyében

A kereskedelemügyi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítésre beérkezett ajánlatok felett és a döntés elé az egész vállalkozói kar nagy érdeklődéssel tekint. A versenytárgyalás legnagyobb meglepetése az, hogy azokra az útszakaszokra, amelyekre beton volt kiírva olyan cégek is adtak be ajánlatot, amelyek eddig betonutak építésével nem foglalkoztak.

Még jobban fokozza a meglepetést,
hogy ezek az ajánlatok lényegesen olcsóbbak, mint a betonkartel tagjainak ajánlatai, pedig ezek jóelőre értesültek a kartelenkívüli betonosok olcsóbb ajánlatairól és ezért ők maguk is olcsóbban pályáztak, mint a két évvel ezelőtt kiírt budapest-kecskeméti útszakaszoknál.

Hogy árajánlataikkal mégsem mehettek le a kartelenkívüliek színvonaláig,
az azzal magyarázható, hogy a cement árának azonos volta mellett és minimális munkabérkülönbözetek mellett kényelmetlen helyzetbe kerültek volna, ha most meg kellett volna magyarázniok, miért kalkuláltak két évvel ezelőtt 25-30 százalékkal nagyobb haszonnal, mint ma. A döntés mindenesetre nagy meglepetéseket ígér, mert a minisztérium által hat és félmillióra tervezett közmunka a legolcsóbb ajánlat figyelembevételével ötmillió pengővel is elvégezhető.

Ilyenformán az előirányzott összegből másfélmillió pengő megtakarítás áll elő.
Amint értesültünk, a betonkartel most mindent elkövet, hogy a minisztériumot új versenytárgyalás kiírására bírja rá azon az alapon, hogy a másfélmillió pengővel több útvonalat lehet betonból építeni, mint amennyit a versenytárgyalás kiírt. Egy megismételt versenytárgyalás mindenesetre annyi előnnyel bír, hogy a pályázók, most már ismerve egymás versenyárait, esetleg még olcsóbb ajánlatot tudnának tenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98