Dtum
Login with Facebookk
1934 | December

Skoda vagy ki keres Genfben?

A nemzetközi ujságíró- és diplomatatársaságban, amely e pillanatban feszült érdeklődéssel figyeli a magyar-jugoszláv vita alakulását a Népszövetség tanácsa előtt, mind sűrűbben akadnak hangok, akik a konfliktus politikai vonatkozásain túl, más, kézzelfoghatóbb, közelebb fekvő és mélyebben gyökerező indokokat keresnek.

Különösen amerikai publicisták és diplomaták vetik fel a kérdést,
vajjon kinek állott az érdekében, hogy a marseillei királygyilkosság után feszültté vált magyar-jugoszláv viszonyt a pattanásig továbbfeszítse s olyan tömeghangulatot teremtsen Belgrádban, amely békés és nyugodt tárgyalások és megállapodások útját kevés híján elzárta. Két feltűnő körülményre hívják fel ezek a kétkedő és tamáskodó amerikaiak és angolok a figyelmet.

Az egyik, hogy a Magyarország elleni rágalmak
elsőízben az Echo de Paris hasábjain jelentek meg, a másik, hogy a harci kürtöt a magyarok ellen a jobboldali cseh sajtó fujta meg, még a belgrádi sajtó előtt. A magyarázata ennek a feltűnő jelenségnek az, hogy az Echo de Paris nemcsak a francia vezérkar, hanem egyúttal a francia nehézipar, a Comité des Forges, szócsöve.

Valamennyi nagy párizsi ujság,
tehát az öt nagy reggeli lap és a három nagy esti lap a Havas ügynökséggel együtt a nehézipar bankjának, az Union Parisiennek a legfelsőbb vezetése alatt áll, de az Echo de Paris hangadó minden olyan kérdésben, amelyhez a francia és nemzetközi fegyverkezési ipar nagy érdekei fűződnek.

A cseh jobboldali sajtó anyagi vonatkozásban viszont Skodától függ,
a Skodát és Creusot-Schneidert szoros vagyonközösség fűzi egymáshoz, de ezen a kapcsolaton túl Schneider, az angol Vickers, valamint a nagy francia és angol motorgyárak között a szimpla érdekközösségen túlmenő anyagi és politikai kapcsolatok állanak fenn. Azok a genfi megfigyelők, akik a fegyverkezési ipar taktikáját és sajtópolitikáját hosszú évek tapasztalatai alapján jól ismerik, meg vannak győződve arról, hogy a magyar-szerb ellentétet a pilseni Skoda-gyár és a brünni fegyvergyár erősebb foglalkoztatása érdekében mesterségesen kiélezték.

Skoda ez évre még bőven el van ugyan látva megrendelésekkel,
de a romániai botrányok a nagy cseh vállalat tekintélyét erősen megrendítették, az újabb megrendelések Belgrádban és Bukarestben is elmaradtak s így erősebb eszközökhöz kellett folyamodni, hogy a dunai államokban a harci kedvet s ezzel egyidőben a katonai megrendelésekre való hajlandóságot felfokozzák.

Ezért kellett először Párizsban, majd Prágában és Brünnben
megindítani a magyarellenes hadjáratot, amely azonban nyomban elhalkult, mihelyt a szólamvezetést átvette Belgrád és így felmentette a Schneider-Skoda társascéget az alól, hogy feltűnő módon és azokban a lapokban verje félre a harangokat, amelyeknek összeköttetései a fegyveriparral túlontúl ismeretesek. Genfi körökben igen jelentős összegre becsülik azt az összeget, amelybe a magyarellenes hadjárat Párizsban és a kisantant fővárosaiban került, de a befektetés általános vélemény szerint bőven megtérül, mert akárhogyan végződjék is a magyar-jugoszláv konfliktus Genfben, a nagy fegyvergyárak a legközelebbi félévben sokmilliós megrendeléseket fognak elkönyvelni.

Párizsi hírek szerint a vita vége az lesz,
hogy a francia köztársaság nagyobb fegyverkezési kölcsönöket lesz kénytelen engedélyezni úgy Jugoszláviának, mint Romániának s e kölcsönök a szokott folyósítási és egyéb költségek híján kivétel nélkül Schneiderék, Skodák és a nagy motor- és repülőgépgyárak pénztáraiba fognak vándorolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egyetemi sport-telep Egyetemi sport-telep
A budapesti egyetem ifjuságának néhány év óta alakított athlétikai...
Rövidek Rövidek
Az Havas-ügynökség jelenti: Konduriotisz elnök vasárnap...
Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel
Borbély- Maczky Emil Miskolc és Borsod vármegye volt kormánybiztos...
MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd...
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a...
A khinai nők lába A khinai nők lába
Ismeretes szokása a khinaiaknak, hogy a nők lábait még...
Lomby a kőfaragó -  Elbeszélés. – Írta Ady Endre Lomby a kőfaragó - Elbeszélés. – Írta Ady Endre
Magyar falucskában, baráti háznál, a Szamos mellett pihentem át egy...
Kiállítások Kiállítások
Aba-Novák Vilmos kiállítása Fränkelnél érdekes fejlődésről...
Carpentier – Dick Smith mérkőzés a párizsi sporthéten Carpentier – Dick Smith mérkőzés a párizsi sporthéten
A párizsi sporthét szenzációja a francia boxvilág szemefényének...
A turbina A turbina
Néhány évvel ezelőtt még igen kevés ember hitt abban, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98