Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

Legendás kincsek hazatérése

A Nemzeti Múzeum rendkívül érdekes külön kiállításon legendás történelmi kincseket mutat most be a közönségnek. A bécsi Hofmuseumbau a magyar történelmi mult rengeteg ereklyéjét őrizték és e nagyértékű ereklyék egyrésze tért most vissza hozzánk évszázados viszontagságok után.

A visszaérkezett magyar kincsek legnagyobb része könyv és okirat, köztük a magyar történelem legfontosabb kútfői. Anonymusnak, Béla király névtelen jegyzőjének hártyára írott könyve a legrégibb magyar kútfő. Értékét pénzben ki sem lehet fejezni.

Hazakerült Kézai Simon mester krónikája, mely IV. László korában készült. Itthon van végre a híres Bécsi Képes Krónika, a magyar történelem legszebb és legrégibb képes kútfője, mely a XIV. században, készült Nagy Lajos számára, s az elmult századok során úgyszólván egész Európát végigvándorolta, míg hozzánk visszakerült.

Mátyás király kincseket érő Corvináiból is visszakaptunk 16 darabot, a renaisszance magyar király hajdan legendás könyvtárának kis töredéke csak ez. A többi? A török pasáktól az olasz humanistákig mindenkinek jutott belőle a mohácsi vész után.

A hazakerüli művészeti tárgyak közül a legnagyobb értéket Mátyásnak és Beatrix királynénak fehér márványba faragott domborművű hírek arcképei képviselik. A feltevés szerint a quattrocento egyik kiváló művésze mintázta őket természet után és Miksa császár vitette annakidején Bécsbe.


A visszakapott fegyverek között a legértékesebb és legnevezetesebb egy kicsiny, színezüst lovagi páncél. Miféle törpe harcos hordta valamikor? Egy 9 esztendős gyermeké volt ez a vert ezüst páncél, II. Lajos királyé, aki nevelőapjától, Miksa császártól kapta ajándékba, mikor eljegyezte a császár unokáját. Sok rendkívül értékes fegyverritkaság maradt azonban Bécsben, köztük Báthory István páncélja. Zrínyi Miklósnak, a szigetvári hősnek sisakja.

Rákóczi fakult zászlaja is hazakerült hozzánk, farkasbőrös vezér előtt vitték s utána mezitlábas hadak hajráztak hajdani csatákon. Fakult, foszlott emlék. A harciszerszámok közt búsong a vitrinben egy egyszerű vaskalap. Állítólag Tomori érsek viselte volna a mohácsi csatában.

Az ötvösművészeti ritkaságok közül bizony kevés holmi került hozzánk vissza. Ez is azt bizonyítja, hogy a vas maradandóbb az aranynál. Mert a történelmi értékű aranyékszereket a kapzsi tulajdonosok a századok folyamán beolvasztották, hogy a puszta aranyat eladhassák. Bizony nem törődtek ők azzal, hogy milyen értékek mennek így veszendőbe.


Mária királyné halotti koronája és országalmája mégis hazakerült. Itthon van annyi viszontagság után Nagy Lajos ereklyetartó keresztje is. Viharvert páncélok is pajzsok, vertmarkolatú kardok, sárguló pergamentek... Felbecsülhetetlen kincs mind. Nem aranyértékük, hanem történelmi becsük réven. A történelmi mult legendás idejéről regélnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mátyás király márvány képmása Mária királyné halotti koronája és országalmája Beatrix királyné márványképmása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete Molnár Ferencz első szinpadi kisérlete
Vígszinház. Molnár Ferencz fiatal írónak első szinpadi kisérlete, "A...
Apróságok Apróságok
A lapok érdekes tudósitást közölnek, mely szerint II. Vilmos egy...
Nemzetközi motorvezetéses kerékpárverseny a Millenáris pályán Nemzetközi motorvezetéses kerékpárverseny a Millenáris pályán
Vasárnap este nemzetközi motorvezetéses kerékpáros verseny volt a...
Első nap nehezen boldogult a magyar csapat az olasz vízipólózókkal Első nap nehezen boldogult a magyar csapat az olasz...
Magyarország – Olaszország 3:1 (1:1) Karácsony első napján...
A Batthyány örökmécses A Batthyány örökmécses
A főváros hatósága már évek előtt, nem sokkal az Uj-épület lebontása...
Walt Whitmann századik születésnapjára Walt Whitmann századik születésnapjára
David Mc Kay philadelphiai könyvkiadó 1888-ban felkérte Walt...
A jövő rádiója A jövő rádiója
„Édesem, ne felejtsd el, hogy 11 ž a hullámhosszom!” A...
Baloldal Baloldal
Az az elvi harc, amely a magyarországi szocialista táborban folyik,...
Az ipari többtermelés akadályai Az ipari többtermelés akadályai
Az ipar súlyos gazdasági helyzete abban kulminál, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98