Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

Legendás kincsek hazatérése

A Nemzeti Múzeum rendkívül érdekes külön kiállításon legendás történelmi kincseket mutat most be a közönségnek. A bécsi Hofmuseumbau a magyar történelmi mult rengeteg ereklyéjét őrizték és e nagyértékű ereklyék egyrésze tért most vissza hozzánk évszázados viszontagságok után.

A visszaérkezett magyar kincsek legnagyobb része könyv és okirat, köztük a magyar történelem legfontosabb kútfői. Anonymusnak, Béla király névtelen jegyzőjének hártyára írott könyve a legrégibb magyar kútfő. Értékét pénzben ki sem lehet fejezni.

Hazakerült Kézai Simon mester krónikája, mely IV. László korában készült. Itthon van végre a híres Bécsi Képes Krónika, a magyar történelem legszebb és legrégibb képes kútfője, mely a XIV. században, készült Nagy Lajos számára, s az elmult századok során úgyszólván egész Európát végigvándorolta, míg hozzánk visszakerült.

Mátyás király kincseket érő Corvináiból is visszakaptunk 16 darabot, a renaisszance magyar király hajdan legendás könyvtárának kis töredéke csak ez. A többi? A török pasáktól az olasz humanistákig mindenkinek jutott belőle a mohácsi vész után.

A hazakerüli művészeti tárgyak közül a legnagyobb értéket Mátyásnak és Beatrix királynénak fehér márványba faragott domborművű hírek arcképei képviselik. A feltevés szerint a quattrocento egyik kiváló művésze mintázta őket természet után és Miksa császár vitette annakidején Bécsbe.


A visszakapott fegyverek között a legértékesebb és legnevezetesebb egy kicsiny, színezüst lovagi páncél. Miféle törpe harcos hordta valamikor? Egy 9 esztendős gyermeké volt ez a vert ezüst páncél, II. Lajos királyé, aki nevelőapjától, Miksa császártól kapta ajándékba, mikor eljegyezte a császár unokáját. Sok rendkívül értékes fegyverritkaság maradt azonban Bécsben, köztük Báthory István páncélja. Zrínyi Miklósnak, a szigetvári hősnek sisakja.

Rákóczi fakult zászlaja is hazakerült hozzánk, farkasbőrös vezér előtt vitték s utána mezitlábas hadak hajráztak hajdani csatákon. Fakult, foszlott emlék. A harciszerszámok közt búsong a vitrinben egy egyszerű vaskalap. Állítólag Tomori érsek viselte volna a mohácsi csatában.

Az ötvösművészeti ritkaságok közül bizony kevés holmi került hozzánk vissza. Ez is azt bizonyítja, hogy a vas maradandóbb az aranynál. Mert a történelmi értékű aranyékszereket a kapzsi tulajdonosok a századok folyamán beolvasztották, hogy a puszta aranyat eladhassák. Bizony nem törődtek ők azzal, hogy milyen értékek mennek így veszendőbe.


Mária királyné halotti koronája és országalmája mégis hazakerült. Itthon van annyi viszontagság után Nagy Lajos ereklyetartó keresztje is. Viharvert páncélok is pajzsok, vertmarkolatú kardok, sárguló pergamentek... Felbecsülhetetlen kincs mind. Nem aranyértékük, hanem történelmi becsük réven. A történelmi mult legendás idejéről regélnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mátyás király márvány képmása Mária királyné halotti koronája és országalmája Beatrix királyné márványképmása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Francia válasz a Rajna-vidék megszállására Francia válasz a Rajna-vidék megszállására
Amint várható volt, a francia közvélemény a párizsi sajtóval az élén,...
Lóránt István müncheni magyar lapszerkesztőt a dachaui koncentrációs táborból fogházba szállították Lóránt István müncheni magyar lapszerkesztőt a dachaui koncentrációs...
A képviselőház egyik legutolsó ülésén Lázár Miklós képviselő a Ház...
A népkormány rendőri felügyelet alá helyez mindenkit
A népkormány rendőri felügyelet alá helyez mindenkit, akik...
Budapest látványosságai: a Singer-varrógép kirakatok
A Singer-varrógépet nem kell felfedezni a nagyközönség előtt. Nincs...
Nagyszabású átrendezés a textilkereskedelemben Nagyszabású átrendezés a textilkereskedelemben
A textilkereskedelem régi panasza az egyenlőtlen és bizonytalan...
Wolff Károly a Keresztény Nemzeti Liga közgyűlésén Wolff Károly a Keresztény Nemzeti Liga közgyűlésén
Az egyesült keresztény nemzeti liga vasárnap délután tartotta meg...
Az óév története Az óév története
Január első megdöbbentő híradása: a pápa állapota válságosra fordult....
Hajók vasbetonból Hajók vasbetonból
A mi életünkkel haladó évszázad egyre-másra ontja meglepetés- és...
Cirkálóharcok a világtengeren Cirkálóharcok a világtengeren
A világháború kitörésekor számos német hajó a hazai vizektől távol...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98