Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Új választójogi tervezetekkel foglalkozik a belügyminisztérium

A törvényhozás nyári szünetében egy kérdés foglalkoztatja a politikai életet: milyen lesz és mikor kerül a Ház elé a választójogi reformjavaslat? Alkotmányjogi pontból megnyugvást keltett az a hír, hogy az elektor-választási rendszer gondolatát elejtették, de még mindig annyira tisztázatlan a helyzet, annyira ellentétesek a vélemények, hogy a reformjavaslatnak őszre tervezett benyujtása egyáltalán nem látszik biztosítottnak.

 

A lajstromos szavazásról szóló tervezetek száma megszaporodott. Most már nemcsak országos és megyei lajstromról van szó, hanem arról is, hogy hat nagy kerületre osszák az országot.


E tervezet szerint azoknak a pártoknak, melyeknek legalább 10 képviselőtagjuk van a mai parlamentben, nem volna szükségük ajánlásra, míg a többi pártoknak legalább ötvenezer ajánlást kellene az egész országban összeszedniök. Még mindig sok híve van a kormánypártokon belül is az egyénenkénti kerületi választásnak. A képviselők száma ebben az esetben is 180 lenne, de van olyan tervezet is, mely szerint további 20 képviselő a maradékszavazatok alapján jutna mandátumhoz.


Minden egyes választókerületben összeírták azokat a szavazatokat, amelyek bukott jelöltekre estek, a pártok szerint összeírt szavazatok számát eloszthatnák hússzal és az így nyert arányszámnak megfelelőien osztanák szét a pártok között húsz mandátumot, aszerint, hogy az illető párt maradékszavazataiban az arányszám hányszor foglaltatik. Hangsúlyozni kell, hogy az illetékes tényezők még nem döntöttek ezekről a tervezetekről, egyelőre a részletkérdések beható tanulmányozása folyik és csak az előmunkálatok befejezése után kerülhet majd sor a kormány végleges állásfoglalására és a reformjavaslat kidolgozására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98