Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

4,2 millió métermázsa buza elhelyezését biztosítja a római egyezmény

A Mussolini, Gömbös és Dollfuss miniszterelnökök által március hó 17-én aláírt római jegyzőkönyvek alapján létrejött gazdasági szerződéseket Olaszország, Ausztria és Magyarország között május hó 14-én este 8 órakor írták alá Rómában, a Palazzo Veneziában. A szerződések tartalmáról a következő hivatalos jelentést adták ki:

Az olasz-osztrák szerződés a következő pontokból áll:

a) Ausztria javára preferenciális (kedvezményes) jogot biztosít jelentős számu iparcikkre. Ezt a kedvezményt olyan módon szabályozták, hogy ne zavarja meg az olasz piac normális helyzetét, sem pedig harmadik államoknak erre a piacra vonatkozó érdekeit.
b) Olaszország javára a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazásával bizonyos vámkedvezményeket biztosít több olyan cikkre, amelyek nagyobb része jellegzetesen olasz termelvény.

Az olasz-magyar szerződés a következő pontokat tartalmazza:

a) Olaszország kötelezi magát, hogy olyan intézkedéseket tesz, amelyek módot nyujtanak az olasz SAFNI-Társaságnak, hogy a magyar kormány által kijelölendő szervezet részéről egymillió métermázsa magyar buzát vásároljon olyan áron, amely lehetővé teszi Magyarországnak termése megfelelő értékesítését.
b) Magyarország kötelezi magát olyan irányban, hogy a SAFNI-Társaság opciójogot nyer egymillió métermázsa magyar buza megvásárlására olyan megegyezéssel, hogy amennyiben a nevezett társaság nem élne ezzel a jogával, akkor hozzá fog járulni a meg nem vásárolt gabonamennyiség értékesítéséhez.
c) Magyarország kötelezi magát, hogy külön elbírálás tárgyává teszi Olaszországnak ama vámkedvezményekre irányuló kérelmeit, amelyek a legnagyobb kedvezmény elve alá tartoznak, ugyszintén a behozatali korlátozások elvének enyhítését célzó olasz kérelmeket.

Olaszország és Ausztria, Olaszország és Magyarország,
valamint Ausztria és Magyarország között megállapodások jöttek létre atekintetben, hogy a már fennálló kétoldali behozatali szerződések megjavíttatnak.

Olasz-osztrák egyezményt írtak alá
a trieszti kikötőn át lebonyolódó olasz-osztrák forgalom fejlesztése érdekében és olasz-magyar egyezményt írtak alá a fiumei kikötő magyar tranzitóforgalmának kifejlesztése céljából.

Egyidejűleg Rintelen és Schüller osztrák, valamint Villani báró és Winchkler
magyar teljhatalmu megbízottak szintén a római jegyzőkönyvek alkalmazásának megfelelően a két ország közötti szerződést írtak alá, amely további 2,200.000 métermázsa magyar buza értékesítését biztosítja Magyarország számára, míg Ausztria részére a magyar piac nagyobbmérvű kihasználását teszi lehetővé az osztrák ipari cikkek kivitelére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98