Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

A "hegyek anyjá"-nak meghódítása

A világ legmagasabb hegycsúcsának, a 8864 méter magas „Mount Everest”-nek meghódítására indult el az elmult napokban egy vakmerő angol expedíció. A Hegyek Anyjá-ra, a Mount Everest csúcsra mindezideig nem tette ember a lábát, az expedíciók minden eddigi kísérletével szemben győzedelmesen ellenállt ez az emberevő hegy.

A csúcs körül ugyanis mindig dermesztő a hideg, a levegő olyan ritka, hogy a lélegzés óriási nehézségekbe ütközik, a hegymászók orrán-száján elered a vér, az emberi szív elviselhetetlen gyorsasággal dobog s a legkisebb testi erőfeszítés is hallatlan kínokat okoz.

A síkos gleccserek, a gördülő lavinák minden lépésnél halállal fenyegetik a betolakodót. Nem véletlen tehát, hogy az Északi és Déli Sarkot előbb hódította meg az ember, mint a Mount Everestet. Angol expedíciók tucatjai indultak el már eddig a végtelen hósivatagokon és gleccsereken keresztül a világ legmagasabb hegycsúcsának megmászására.

Bruce tábornok expedíciójának két tagja 1924-ben kerek 8.600 méter magasságra vergődött fel és itt 264 méterre a csúcs alatt eltemette őket a lavina. De az angolok nem nyugodtak, ha az Északi és Déli Sark meghódításában más nemzetek meg is előzték őket, a Mount Everesten ők akartak elsők lenni. Ha nem gyalog, hát repülőgépen.

Purnea indiai városkából indult el az expedíció két repülőgépe. Az egész expedíció feje Fellowes parancsnok volt s a gépeket Lord Clydesdale ás McIntyre pilóták vezették. Filmoperatőrök és földrajztudósok indultak a levegőnek, hogy a Mount Everest felett, ahol még élőlény nem járt, fotografáljanak és tudományos kutatásokat végezzenek.

És a vakmerő kísérlet sikerrel járt: a gépek minden baj nélkül a csúcs fölé repültek és 100 lábnyira ereszkedtek a Mount Everest fölé. A hideg elviselhetetlen volt, az oxigéntömlők ellenére is páran rosszullettek, az egyik operatőr pláne el is ájult, mert az oxigéntartály csöve megrepedt.

Negyedóráig keringtek a gépek a csúcs felett, az operatőrök állandóan fotografáltak. Fellowes parancsnok ledobta az angol lobogót. Anglia meghódította a „Hegyek anyját. Földrajzi és tudományos szempontból is nagy jelentősége van a Mount Everest átrepülésének, de fotográfiai szempontból egyedülálló világrekordot jelent.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Repülőgép a Himalája fölött Expedíció indul a Mount Everestre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98