Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | Június

Mount Everest-film

Az expediciós film céljánál és eredeténél fogva nem törekedhet kerek mesére és drámaiságra, mint a többi film. Nézőjének meg kell elégedni azzal, hogy egy utazás kapcsán laza összefüggésben vonuljanak el előtte a vizuálisan megörökíthető élmények és érdekességek. A tömeg mégis, amely együtt ül, ősi ösztöneinél fogva akciót, történést, drámaiságot vár.

 

Ezért van az, hogy az expediciós filmek között is nem mindig annak van legnagyobb sikere, amely a legtöbb és legtarkább érdekességet sorakoztatja föl, hanem annak, amely egyúttal valami nehéz és magasztos célért való bátor küzdelmet is bemutat. Ilyen volt a Shakleton délsarki expediciójának filmje, hatásosabb, drámaibb és megrázóbb, mint minden játékfilm. Ehhez jár közel az angol Noel kapitány expediciójának filmje, amely Himalája legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek megmászását hozza a mozi vásznára.

Az utazási filmeknek lassankint egy formulája alakult ki, majdnem azt mondhatnánk: receptje. Majdnem valamennyi így van megszerkesztve: látjuk az utazás célját érzékeltető, sokszor nagyon szellemes mozgótérképet, az expedició elindulását, sorban az expedició vezetőit és tagjait, vagy egyszerű szekond plánban, vagy pedig valamilyen tudományos vagy kevésbé tudományos foglalatosság közben, azután az út részleteit a megkapóbb néprajzi motívumokat, geológiai jellegzetességeket és szép tájképeket. Sohasem feledkeznek meg kedves, zsánerszerű, mulatságos epizódok közbeiktatásáról sem.

Nem kell sokat bizonyítani, hogy az utazási filmeknek ez a pontosan kialakult összeállítási módja sokkal kevésbé zavar változatlan ismétlődéseivel, mint a drámai filmeknek egyre kétségbeejtőbben unalmassá vált sablónjai. Annál is kevésbé, mert itt a sablónt sokkal inkább indokolja mindaz, ami minden utazás programmjában kikerülhetetlenül ugyanaz. És hiába: ha a művészet ismétel meg többször valamit, azt könnyen megúnjuk az élet azonban mindig szenzáció marad, ha akármilyen megszokott formát is tölt meg új és új látványossággal.


Ezt érezzük ennél az új expediciós filmnél is, amely egy olyan világot idéz elénk a kinematográfia távolbalátó szemével, amelyből eddig csak tudományos könyvek egy-egy szürke fényképe tudott nyujtani valamit. A Himalája fensíkjának misztikus országa, Tibet mutatkozik itt be érdekes embertipusaival, furcsa városaival és ami talán legmegragadóbb és legkülönösebb: vallási életének megnyilatkozásaival.

A film másik részét, az emberlakta vidékek elhagyása után, a fensíkok és a felhők fölé nyúló ormok csodálatosan szép panorámái töltik ki. Örökös néma felhőjárás száguldó árnyékai alatt bontakoznak ki fenséges pompával az emberi szemnemlátta magasságok, a Világ Ormának, vagy ahogyan a tibetiek mondják: a Hegyek Anyjának ünnepélyes szépségei. És ami a hangulatot egyre drámaibbá és fenségesebbé teszi, az expedició egyre nagyobb erőfeszítésekkel járó küzdelmei, a mindent megismerés örök szellemének harca az elemek titáni erejével, a tudomány önfeláldozása, a kutatók hősi halála.

 

Hevesy Iván

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kényszerszabályokkal szoritják munkára a napszámosokat Kényszerszabályokkal szoritják munkára a napszámosokat
A budapesti teherpályaudvarokon torlódva állanak a vasuti kocsik,...
Olimpiák - magyar olimpikonok: 1896-1928 Olimpiák - magyar olimpikonok: 1896-1928
A Magyar Olimpiai Bizottság hatodikként alakult a francia, a görög,...
A szerb tisztikar a királygyilkos tisztek ellen A szerb tisztikar a királygyilkos tisztek ellen
I. Péter király véres trónját katonák állják körül. Katonatisztek...
Napi 100.000 pengőért bérbe vette a Népbíróság a Városi Színházat a Szálasi-bűnperekre Napi 100.000 pengőért bérbe vette a Népbíróság a Városi Színházat a...
Ma, a koradélelőtti órákban helyszíni szemle volt a Városi...
A pótkocsi A pótkocsi
Eddig legalább a villamos kocsi perronján dohányozhattunk. Most ezt a...
Gróf Apponyi Albert vallomásai Gróf Apponyi Albert vallomásai
Olyan mérges fiú voltam, akitől az indulat pillanatában minden...
Vámháboru Ausztriával?
Az osztrák vámpolitikusokhoz közelálló „N. W. Tagbl.”...
Német-török barátság Német-török barátság
Törökországban Limann tábornok vezetése alatt már régebben müködik...
Rákosi Szidi meghalt Rákosi Szidi meghalt
Vasárnap, késő este, egy budai szanatórium ágyán meghalt Rákosi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98