Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

Villámágyú

Az ember, a föld világhódítója, műszereivel utánozz az állatok érzékszerveit, gépeivel, motorjaival az állati erőt sokszorosan felülmúló erőforrásokat állít szolgálatába. Villamos olvasztókohóiban a Nap forróságával vetekedő hőfokokat állít elő.

Legújabban pedig arra merészkedik, hogy versengésre hívja ki a villámot, melytől pedig évezredekig csak rettegett és isten tüzes fegyverét tisztelte benne. A tudósok most fel akarják találni a villámágyút, mely gránát és srapnell helyett mű-istennyilát lövöldöz magából.

A villámágyú voltaképpen nem más, mint olyan elektromos készülék, amellyel a villámhoz hasonló, óriási elektromos szikrákat lehet kicsiholni. Tudjuk, hogy az igazi villám sem egyéb, mint több kilométer hosszúságú villamos szikra, mely zivatar idején felhőről-felhőre ugrik, de olykor a földbe is belecsap s akkor bizony jaj annak, akit megtalál.

Nem is csoda, ha meggondoljuk, hogy a villámot a levegőben felhalmozódó sok-sok millió Volt feszültségű villamosság idézi elő s ha valakit oldalbatalál egy ötven-százmillió Voltos villanyszikra, hát aligha ússza meg simán a dolgot. Igy aztán azt is megértjük, mitől van a villám félelmes gyujtó és romboló ereje is.

No már most, a tudósok fejükbe vették, hogy megpróbálják a villámot utánozni. Ehhez a kísérlethez azonban, mint láttuk, sok millió Volt feszültség szükséges. Elhatározták, hogy ezt a rengeteg feszültséget magától a - villámtól kérik kölcsön.

Néhány évvel ezelőtt három fizikus felmászott Svájc egyik magas hegycsúcsára, a Generoso-hegyre, ahol igen gyakori a zivatar s ott a magasban kifeszített antennaszerű fémhálóval próbálta „csapraverni” az égiháborúk villamos energiáját. Sikerült is ilymódon 10-15 millió Voltot levezetniük, de a villám szeszélyes hatalmasság és nem lehetett vele a kísérleteket rendszeresen folytatni.

Ezért most Berlinben, egy nagy villamossági laboratóriumban mesterséges eszközökkel, áramfejlesztőkből próbálják a villámok kicsiholásához szükséges sok millió Voltot előteremteni. Eddig közel három millió Voltig jutottak el, de már épül egy olyan villámágyú, mely 6-7 millió Voltot fejleszthet. Azonban már a 3 millió Volt is egész csinos miniatűr égi háborút rendez; mikor a készülék működésbe jön, a hatalmas fémgömbök között több méter hosszú, vakító, ágbogas szikra pattan át és fülrepesztő dördülés rázza meg a levegőt.

Még ennél is többet ígér Pun de Graaf amerikai fizikus, a massachusetts-i technológiai intézet tanárának új villámágyúja, melynek készülőfélben lévő szerkezetét képünkön látjuk. Állítólag 10-15 millió Voltos villámokat fog hajigálni, de a feltaláló reméli, hogy egészen ötven millió Voltig fokozhatja a feszültséget, úgy, hogy komoly riválisává válhatik a villámoknak. A roppant aluminiumgömbök, melyek között a sok millió - Voltos kisülés végbemegy, akkorák, hogy több ember is kényelmesen elfér bennük.

De hát mire jó tulajdonképpen ez a nagy erőfeszítés a millió Voltok birtokáért, mire való a villámágyú, milyen ellenfél ellen akarja azt a tudomány felhasználni? Felelet: a láthatatlan kicsinységű anyagparányok: az atomok ellen. Ezzel akarják szétrombolni az atomot, hogy felszabadítsák a benne rejlő mérhetetlen energiamennyiségeket, hogy ne legyen szükségünk többé szénre és nyersolajra. És ezzel akarják megvalósítani az alkimisták régi álmát: az elemek átalakítását és az aranycsinálást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kommunista ál-nagyhercegnő titokzatos munkája az orosz menekültek és volt hadifoglyok között Kommunista ál-nagyhercegnő titokzatos munkája az orosz menekültek és...
A főkapitányság politikai osztályán napok óta folyik a nyomozás egy...
Elítélt képviselő Elítélt képviselő
Példátlanul durva támadást intézett Markos Gyula országgyűlési...
Egy Pestről jött japán konzuli titkár orgiákat rendezett Kecskeméten Egy Pestről jött japán konzuli titkár orgiákat rendezett...
Kínos botrányról suttogtak Kecskeméten, amelynek középpontjában egy...
2000 méter magasan fut a transiráni vasút 2000 méter magasan fut a transiráni vasút
A transiráni vasútvonal állandóan szerepel a hivatalos jelentésekben....
Az autobusz-vállalkozás válsága Az autobusz-vállalkozás válsága
Alig néhány éve, hogy a vállalkozók világában kiütött az...
A gyufa A gyufa
Ha olvasóink közül akármelyik előveszi zsebéből a két filléren...
Kereskedelmi Bankot egy negyedmillió koronával megcsalta egy hamburgi kereskedő Kereskedelmi Bankot egy negyedmillió koronával megcsalta egy hamburgi...
A szombatról vasárnapra virradó éjszaka a főkapitányság központi...
Utban a béke felé Utban a béke felé
A központi hatalmak, mint ismeretes, erejük tudatában békejobbot...
A növények kora A növények kora
Általánosan tudott dolog, hogy vannak fák, amelyek sokszorosan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98