Dtum
Login with Facebookk
1934 | Március

Villámágyú

Az ember, a föld világhódítója, műszereivel utánozz az állatok érzékszerveit, gépeivel, motorjaival az állati erőt sokszorosan felülmúló erőforrásokat állít szolgálatába. Villamos olvasztókohóiban a Nap forróságával vetekedő hőfokokat állít elő.

Legújabban pedig arra merészkedik, hogy versengésre hívja ki a villámot, melytől pedig évezredekig csak rettegett és isten tüzes fegyverét tisztelte benne. A tudósok most fel akarják találni a villámágyút, mely gránát és srapnell helyett mű-istennyilát lövöldöz magából.

A villámágyú voltaképpen nem más, mint olyan elektromos készülék, amellyel a villámhoz hasonló, óriási elektromos szikrákat lehet kicsiholni. Tudjuk, hogy az igazi villám sem egyéb, mint több kilométer hosszúságú villamos szikra, mely zivatar idején felhőről-felhőre ugrik, de olykor a földbe is belecsap s akkor bizony jaj annak, akit megtalál.

Nem is csoda, ha meggondoljuk, hogy a villámot a levegőben felhalmozódó sok-sok millió Volt feszültségű villamosság idézi elő s ha valakit oldalbatalál egy ötven-százmillió Voltos villanyszikra, hát aligha ússza meg simán a dolgot. Igy aztán azt is megértjük, mitől van a villám félelmes gyujtó és romboló ereje is.

No már most, a tudósok fejükbe vették, hogy megpróbálják a villámot utánozni. Ehhez a kísérlethez azonban, mint láttuk, sok millió Volt feszültség szükséges. Elhatározták, hogy ezt a rengeteg feszültséget magától a - villámtól kérik kölcsön.

Néhány évvel ezelőtt három fizikus felmászott Svájc egyik magas hegycsúcsára, a Generoso-hegyre, ahol igen gyakori a zivatar s ott a magasban kifeszített antennaszerű fémhálóval próbálta „csapraverni” az égiháborúk villamos energiáját. Sikerült is ilymódon 10-15 millió Voltot levezetniük, de a villám szeszélyes hatalmasság és nem lehetett vele a kísérleteket rendszeresen folytatni.

Ezért most Berlinben, egy nagy villamossági laboratóriumban mesterséges eszközökkel, áramfejlesztőkből próbálják a villámok kicsiholásához szükséges sok millió Voltot előteremteni. Eddig közel három millió Voltig jutottak el, de már épül egy olyan villámágyú, mely 6-7 millió Voltot fejleszthet. Azonban már a 3 millió Volt is egész csinos miniatűr égi háborút rendez; mikor a készülék működésbe jön, a hatalmas fémgömbök között több méter hosszú, vakító, ágbogas szikra pattan át és fülrepesztő dördülés rázza meg a levegőt.

Még ennél is többet ígér Pun de Graaf amerikai fizikus, a massachusetts-i technológiai intézet tanárának új villámágyúja, melynek készülőfélben lévő szerkezetét képünkön látjuk. Állítólag 10-15 millió Voltos villámokat fog hajigálni, de a feltaláló reméli, hogy egészen ötven millió Voltig fokozhatja a feszültséget, úgy, hogy komoly riválisává válhatik a villámoknak. A roppant aluminiumgömbök, melyek között a sok millió - Voltos kisülés végbemegy, akkorák, hogy több ember is kényelmesen elfér bennük.

De hát mire jó tulajdonképpen ez a nagy erőfeszítés a millió Voltok birtokáért, mire való a villámágyú, milyen ellenfél ellen akarja azt a tudomány felhasználni? Felelet: a láthatatlan kicsinységű anyagparányok: az atomok ellen. Ezzel akarják szétrombolni az atomot, hogy felszabadítsák a benne rejlő mérhetetlen energiamennyiségeket, hogy ne legyen szükségünk többé szénre és nyersolajra. És ezzel akarják megvalósítani az alkimisták régi álmát: az elemek átalakítását és az aranycsinálást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98