Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

Belgrád és Varsó

A láthatár, amelyet a marseillei gyilkos merénylet óta sötét felhők takartak, a hét végére derülni kezdett: Anglia, Olaszország s maga Franciaország is, szilárdan és keményen szállottak szembe a lelkiismeretlen kísérletekkel, az uszító és bosszúvágyó ugratásokkal; a jugoszláv régenstanács és közvélemény erélyesen utasított el magától bizonyos átlátszó és felelőtlen ujjmutatásokat s végül nyomatékosan esett a latba a magyar miniszterelnöknek Varsóba utazása előtt tett nyilatkozata, amelyben férfias őszinteséggel tett tanuságot Magyarország tiszta lelkiismerete mellett.

 

Ez a nyilatkozat mindenkit, aki elfogulatlan szemmel figyeli az eseményeket, de még azokat is, akiknek izgatott hangulata bizonyos külpolitikai meggondolásokból fakadt, meggyőzhetett arról, hogy Magyarország mocsoktalan becsületessége tudatában emelt homlokkal néz az események elébe s hogy a magyar közvéleménynek mindenkinél kevesebb oka van izgalomra és nyugtalankodásra.

 

Köteles tárgyilagossággal el kell ismernünk, hogy a kisantant minisztereinek belgrádi nyilatkozata békülékeny és mérsékelt hangjával bizonyos mértékben szintén enyhítette, helyesebben nem növelte a feszültséget, amely a hármas államszövetség országaiban és fővárosaiban az elmult héten uralkodott, bár a nyilatkozat egyik lényeges pontja nem az európai békét szolgálja és aligha alkalmas arra, hogy megnyugtassa a zaklatott európai közvéleményt. A belgrádi határozat ugyanis bizonytalan szavakban külpolitikai összefüggéseket keres a marseillei merénylet mögött; a válasszal mik ezek a külpolitikai kapcsolatok, a belgrádi deklaráció adós maradt, de feltehető, hogy a kisantant külügyminiszterei a közeljövőben megvilágítják a gondolatot, amely e mondat mögött lappang.

 

A második, a hét történetéből kiemelkedő esemény, a magyar miniszterelnök varsói útja, két oknál fogva tornyosodik a hasonló miniszteri és politikai látogatások fölé. Először a tüntető lelkesedéssel, amellyel a lengyel főváros, a lengyel kormány és közvélemény Magyarország képviselőjét fogadta, azután a gazdasági és kulturális kapcsok kimélyítésével, amely ettől a látogatástól várható. Gömbös varsói útjának valóban túlnyomóan kulturális és gazdasági jelentősége van, de ha két olyan állam vezetői tanácskoznak, amely államokat meleg barátság fűz egymáshoz, mint Magyarországot és Lengyelországot, akkor kell, hogy a politikai gondolkodásnak kikerülhetetlen összhangja is bekövetkezzék, még ha a beszélgetés tárgya a politikai kérdések határán innen is marad.

 

Magyarország nagy reményekkel tekint a varsói gazdasági tárgyalások elé, de egyben már ma is biztos az ország közvéleménye s pedig abban, hogy soha Lengyelország olyan politikai akciókhoz nem csatlakozik, amely Magyarország ellen irányul, mint ahogy Magyarország sem állott soha olyan csatasorba, amely fegyvereit Lengyelország ellen szegezte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A jugoszláv régenstanács tagja balról jobbra. Dr. Radenko Sztankovics szenátor, Pál herceg, dr. Ivo Perovics szávai bán Pilsudski Moscicki, aki Pilsudski ajánlására lett köztársasági elnök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A lengyel emigráns kormány lemond a keleti határ megállapitásáról A lengyel emigráns kormány lemond a keleti határ...
Haudall Neale, a Reuter-iroda diplomáciai tudósitója megbizható...
Mozgófénykép-csalódás Mozgófénykép-csalódás
Azok, a kik több mozgófényképet láttak, megfigyelhették, hogy némely...
A Déli vasut jelentéséből A Déli vasut jelentéséből
A cs. és kir. szab. déli vaspálya társaság a rettenetes háboru...
Dosztojevszkij - Krisztusról Dosztojevszkij - Krisztusról
Van Dosztojevszkij jegyzőkönyvei között négy keresztül-kasul tele...
A német-franczia megegyezés A német-franczia megegyezés
November 4-én végre aláírták a német-franczia megegyezést, melyet oly...
Vízipóló: Magyarország – Csehszlovákia 11:1 Vízipóló: Magyarország – Csehszlovákia 11:1
Az amsterdami olimpiász óta, amelynek vízipóló-döntőjében Argentína...
A  tenger mélységéből A tenger mélységéből
Nem a tenger mélységének csodás birodalmát akarjuk ismertetni. Hiszen...
Vajda György - Fiatalon meghalt költő utolsó versei
Mily kár a csókokért, mik számolatlan Lelopták gyermekarcom...
Holnap napirendre kerül 600 fővárosi álláshalmozó ügye Holnap napirendre kerül 600 fővárosi álláshalmozó ügye
Kedden délután döntő ülést tart a városházán az a bizottság, melyet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98