Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Rövidek

Mussolini és Litvinov vasárnap órák hosszat fontos politikai kérdésekről tárgyaltak Rómában
Róma, december 3.
Litvinov külügyi népbiztos, aki szombaton érkezett Rómába, az egész vasárnapot fontos politikai tárgyalásokkal töltötte. Délelőtt tíz órakor Mussolini miniszterelnököt kereste fel, akivel Suvich külügyi államtitkár reggelijéig tanácskozott. A tárgyalásokat Mussolini és Litvinov délután folytatták. Beavatott diplomáciai körökben úgy tudják, hogy elsősorban a leszerelési kérdés került szóba.

 

Hír szerint Mussolini hajlandó közvetíteni a német-orosz viszony megjavítása érdekében és az olasz sajtónak az utóbbi hetekben egyre élesebbé váló japánellenes állásfoglalása valószínűvé teszi, hogy Japán és Oroszország viszonyáról is folyt eszmecsere. Vasárnap este Mussolini adott díszebédet az orosz népbiztos tiszteletére, akit hétfőn a király fogad és aki ezután villásreggelire a királyi pár vendége lesz. Az amerikai nagykövet, a török követ és Róma kormányzója ugyancsak ünnepi ebédet adnak Litvinov tiszteletére.


A vasárnapi nagyjelentőségű tanácskozásokról hivatalosan a következő jelentést adták ki:
Mussolini ma délben a Palazzo Veneziában fogadta Litvinov szovjet külügyi népbiztost és hosszabb baráti eszmecserét folytatott vele. Megbeszélték a nemzetközi politika kérdéseit, különös tekintettel azokra a problémákra, amelyek Olaszországot és a szovjetet közvetlenül érintik. Megvizsgálták, hogy a nemrégiben megkötött olasz-szovjet barátsági szerződés szellemének megfelelően, mily lehetősége nyílik az általános politikai helyzet megjavítására. Ezzel kapcsolatban elhatározták, hogy e szerződés kölcsönös ratifikálását igazoló iratokat a lehető leghamarább kicserélik.

 

Meghalt Hadik János

Nagy veszteség érte a magyar politikai és gazdasági életet: december 10-én Budapesten elhunyt futaki gróf Hadik János. Történelmi a neve, Hadik András ükonokája , aki a XVIII. század kiemelkedő katonája volt. Ő is a bécsújhelyi katonai akadémián végzett.  1918 októbere végén három napig kijelölt miniszterelnök volt. Hadik János részt vett Abaúj-Torna vármegye gazdesaági, társadalmi és közigazgatási életében, emellett szerepet vállalt az OMGE (Országos Magyar Gazdasági Egyesült) és más vállalkozások munkájában. 1927-ben a felsőház tagja lett.

A német istentiszteletek Heil Hitler-rel kezdődnek és végződnek

Berlinből jelentik:

A nemzet szocialista kongresszus elhatározta, hogy ezentúl minden evangélikus istentisztelet Heil Hitler felkiáltással kezdődjék és végződjék Németországban.

Vasárnap este vették kezdetüket a politikai tanácskozások Jugoszlávia és Bulgária között

Előbb Musanov miniszterelnök tanácskozott. Szrezkics jugoszláv miniszterelnökkel, azután Sándor és Boris királyok folytattak több órán át tartó bizalmas eszmecserét.


Mindkét uralkodó viselte ez alkalommal azokat a magas kitüntetéseket, amelyeket látogatás alkalmával egymásnak adományoztak. A belgrádi sajtó rendkívül meleg hangon üdvözli a bolgár királyi párt és hangsúlyozza, hogy a megegyezésre mindkét országnak szüksége van.

 

Olyan megegyezésre kell törekednünk, - írja a Pravda – amely nem zárja ki, hogy harmadik állam is csatlakozhasson. A belgrádi tanácskozások sem területi, sem kisebbségi kérdéseket nem fognak érinteni, de az kétségtelen, hogy a bolgár-jugoszláv viszony a kölcsönös őszinte barátság útjára lépett.

Benes és Titulescu vasárnap este találkoztak Kassán
Kassa, december 10.
Benes külügyminiszter a vasárnapot békerevízióellenes propaganda folytatásának szentelte és este nyolc órától kezdve Titulescu román külügyminiszterrel tanácskozik, aki nagy kísérettel érkezett meg Kassára. Titulescu megérkezése után a pályaudvaron éles hangon kelt ki a békerevíziós törekvések ellen. A revízió háborút jelent - mondotta –, aki ma revíziót akar, az háborút akar. A kisantant nem akar háborút, tehát nem akar revíziót.


Ha azonban valaki mégis háborút akar, a kisantant nem ijed meg. A pályaudvarról Titulescu és Benes a Schalk-házba hajtottak, ahol tanácskozásuk a késő éjjeli órákban még mindig folyik. A két külügyminiszter hétfőn este utazik el Kassáról Prágán keresztül Párizsba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Litvinov, külügyi népbiztoshelyettes Hadik János Hadik András I. Sándor III. Borisz Benes Titulescu
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98