Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

Gyilkosság Marseille-ben

Az egész világon nagy megdöbbenést keltett Sándor jugoszláv király meggyilkolása. Az elvetemült merénylő akkor követte el véres tettét, amikor Sándor király Marseillesben francia földre lépett. A király, akit több golyó ért, azonnal kiszenvedett, a kíséretében lévő Barthou francia külügyminiszter pedig a műtőasztalon halt meg. A jugoszláv királyi trónt II. Péter néven a tizenegy éves trónörökös foglalta el. Sándor király végső akarata szerint régenstanács fogja intézni Jugoszlávia ügyeit II. Péter kiskorúsága alatt.


Genf, október 14.
„Jankapuszta – csak feltevés”


Párizsi jelentés szerint a Magyarország elleni vádakra nincsenek bizonyítékok

Párizs, október 14.
Benes a francia külügyi hivatal főtitkárával a marseillei merénylet nemzetközi kihatásait tárgyalta meg.


Az Oeuvre diplomáciai tudósítója a népszövetségi tanács összehívását sürgeti és amidőn Magyarország ellen támadásokat intéz, Németországgal szemben is tarthatatlan gyanusításokat hangoztat.


A cikkíró maga is elismeri azonban, hogy jelenleg még nincsenek bizonyítékok a vádak alátámasztására. Több lap figyelmeztet ezzel kapcsolatban Benes szombat esti nyilatkozatára és a sajtó túlnyomó része azt tanácsolja, hogy a népszövetségi tanács egybehívásától tartózkodni kell.


Az Excelsior azt ajánlja, hogy egyedül feltevések alapján nem szabad semmit sem elkezdeni. Mielőtt még bármilyen lépést is tennének, amelyeket azután nem lehetne jóvátenni, be kell várni, hogy tárgyi bizonyítékokkal alátámaszthassák a feltevéseket. A köteles óvatosság parancsa, hogy elkerüljék a hirtelen szakítást azzal a politikával, amelyet Barthou külügyminiszter és Sándor király vérükkel pecsételtek meg. A lap még megjegyzi, hogy a francia köröknek ugyanez az álláspontja és ezekben a körökben biztos a remény, hogy ugyanígy gondolkodnak Franciaország barátai és szövetségesei, elsősorban a kisantant államai.

A királygyilkos Georgiev Vlada, macedon terrorista

Belgárd, október 18.
A szófiai rendőrség Párizsból érkezett fényképek és adatok alapján minden kétséget kizáróan megállapította, hogy a királygyilkos, aki a Kelemen álnevet használta, nem más, mint Georgiev Vlada, a macedon terroristák szövetségének tagja. A gyilkos három évvel ezelőtt hagyta el Bulgáriát, ahol Csernovensky álnevet használt és szökése után a külföldön érintkezésbe lépett a horvát terrorista szervezetekkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Öt perccel a gyilkosság előtt I. Sándor mosolyogva fogadja  Barthou üdvözlését Rádiófénykép  a királygyilkosságról II. Péter és a meggyilkolt Sándor király A király lobogóval letakart holtteste a marseillei prefektura fogadótermében. A ravatalnál francia tábornokok állnak díszőrséget Sándor király ravatala A topolai családi sírbolt, ahová a  királyt helyezték A Franciaország saját halottjának tekintett Barthou koporsóját a temetőbe viszik Pierre Laval
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98