Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

Rövidek

35 percig beszél ma este Gömbös a rádióban
A Gömbös-kormány ma tölti be működésének második esztendejét. Ebből az alkalomból Gömbös miniszterelnök ma este beszédet mond a rádióban.


Körülbelül harmincöt percig tartó beszéde során visszapillantást vet a kormánynak két esztendei munkásságára, de ezen túlmenően nyilatkozik az időszerű belső és külső politikai kérdésekről is. A legfontosabb belső politikai kérdést a választójogi reformot, hír szerint, csak röviden fogja érinteni, annál nagyobb érdeklődésre számíthat beszédének külpolitikai része, amelynek során ismertetni fogja Magyarország helyzetét és a többi államokhoz való viszonyát. Itt említjük meg, hogy a miniszterelnök varsói látogatását illetőleg már végleges megállapodás történt és erre az utazásra két héten belül kerül sor.

 

Bécs, szeptember 30.
Papen és Gömbös tárgyalása nagy izgalmat keltett Párizsban
A volt alkancellár budapesti „titkos missziójának” rendkívüli jelentőséget tulajdonit a francia külügyminisztérium

Laval francia külügyminiszter megvédi Magyarországot
(A Magyar Távirati Iroda jelentése.) A Telegraf jó értesült forrásból a következő részleteket közli Laval külügyminiszternek Khuen-Héderváry Sándor gróf párizsi magyar követtel tegnap folytatott megbeszéléséről:
A magyar követ felszólalt a támadások és gyanúsítások ellen, amelyeknek kormánya a francia sajtóban ki van téve.


Sem a magyar kormánynak valamely tagja, sem pedig a magyar állam valamely magasabb funkcionáriusa a legcsekélyebb mértékben sem tartott fenn kapcsolatokat a horvát emigránskörökkel.

 

Lavai külügyminiszter válaszában kijelentette, hogy a francia kormány nem gondolt arra, hogy Magyarországot kapcsolatba hozza a marseillei merénylettel. A francia kormány éppen ellenkezőleg mindent megtett, hogy a francia közvéleményre megnyugtatólag hasson és a konfliktus elfajulását megakadályozza.

 

Admirálisokat és más magasrangú tiszteket nyugdíjaznak politikai okokból Németországban
Berlin, szeptember 30.
A Balchawehr hivatalos lapja vasárnapi számában feltűnést keltő nyugdíjazásokat közöl. A nyugdíjazott tisztek között szerepel három admirális, a tengerészeti vezérkar több magasrangú tisztje, akik a korhatárt még nem érték el.


Megbízható helyről nyert értesüléseink szerint ezek a nyugdíjazások politikai okokból folytatódni fognak. Blomberg hadügyminiszter Hitler egyenes kívánságára a hadsereget meg akarja tisztítani azoktól, akiket a nemzeti szocialista uralom a maga szempontjából nem tart teljesen kifogástalannak.

 

Poincaré halála

Raymond Poincaré, a legnagyobb francia államférfiak egyike, aki a háború alatt a francia köztársaság elnöke volt,  e hó 15-én 74 éves korában Párizsban meghalt.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Papen Blomberg Raymond Poincaré
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98