Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Budafok és Budatétény sziklakatakombáiban 3000 ember lakik!

-  Akar-e a kőkorszakba utazni?-kérdezte orvos barátom. -Wells időgépe helyett felülünk a méregdrága HÉV villamosra és 30 perc alatt a barlanglakók világába érkezünk!

Már ott sétálunk Budafok tabánszerű házai között. Az út menti telken a földből kémények emelkednek ki. Füstölgő kémények sokasága-házak nélkül! Hátborzongató látvány!
-  Hol vannak a házak?!
-  A lábunk alatt. Nyolc-tízméteres mélységekben, ahol a sziklákba vájt katakombák odúiban emberek élnek.

A Budatétényig terjedő hegyoldal barlangokkal van aláaknázva, Budatétény lakosságának 30 százaléka barlanglakó. Ezeket az állati ólaknak sem megfelelő odúkat a levegő át nem járja, a sziklafalak vizesek és penészesek, talaja nyirkos, melyből egyszerre csak forrás fakad s kiönti a mélységek lakóit, mint az ürgéket! Nagy esőzések idején a földalatti város barlangjait elárasztja az árvíz, ilyenkor a tűzoltók sietnek a lakók segítségére.

Budafok őslakói vájták a lakásokat a sziklahegyekbe, a szőlő és gyümölcskertek alá. Ott éltek, dolgoztak az apáról fiúra szálló vagyont gyarapítva, megépítették városi házaikat. Az üresen maradt barlangokat bérbe adták!

Visszahökkentő bűz fogad, mikor belépünk Boda Miklós cipészmester földalatti lakásába, ahol negyedmagával él, két sápadt gyermekkel és beteg feleségével. Alvilági homály penészgomba szaga és kriptai nyirkosság lehelete árad.
-   Száz pengő lenne az évi bér,-szól- ha tudnám fizetni...

A török ucca alatt lakik Bleicher Antalné három tüdőbajos gyermekével. Zokogva mondja:
-  Uraim, a Saját Otthon Szövetkezetnek 275 pengőt fizettem, éheztem, sziklapincében laktam négy évig, csakhogy fizetni tudjak. Most a pénz is elveszett, a gyermekek meg tüdőbajt kaptak...-

Adamkinénak kilenc gyereke van, nyolc fiú, egy leány. Az ura kőműves, van munkája, két fia is dolgozik. Megélnek. Mindegyik gyerekre jut egy karéj kenyér. Nevetve, jókedvűen felel:
-- Nyolc fiam van és mindegyik fiamnak van egy leánytestvére!

A Hosszúhegy ucca a barlangváros előkelő negyede olyan, mint Pesten a Belváros. Az itt lakók legtöbbje ház-, illetve barlangtulajdonos. Nun Andrásnéhoz lépek be, ágyon fekszik: rémesen köhög.
-  Nem cserélem el tíz épült házért ezt a barlangot!- mondja a vénasszony.- Nem kell félni a tűztől, meg szép a kilátás. Hét gyermeket neveltem fel ebben a sziklaházban...

A konyhaablakon át a Dunára látni és Csepelsziget kéményerdőire. Megjárva ezt a danteni alvilágot, már a budai hegyoldal tavaszi levegőjét szívjuk.


-  Budafok és Budatétény katakombáiban - szól orvos barátom- 3000 ember él!

Hogy egészségügyi és erkölcsi szempontból ez mit jelent, azt nem kell magyarázni. A város anyagi ereje kicsi ahhoz, hogy ezt a szörnyű problémát megoldja.

Jön a villamos, kezet fogunk.
- Ön a kőkorszakból - így búcsúzik-már vissza is érkezett a huszadik századba. De nekem itt kell maradnom az alvilág kárhozottai és betegei mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98