Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Ferencváros – Hungária 3:2 (1:0)

Vérbeli derbi volt a két csapat találkozása – „Ilyen nagy küzdelmet csak londoni kupamérkőzésen látni” – mondotta a meccset végignéző négy angol képviselő. Zsúfolt villamosok, autók robognak a Hungária úti sporttelep felé. A tömeg nagy része azonban gyalog jön. Példás rendezésben helyezik el a derbi közönségét.

Ferencváros, vagy Hungária? Huszonkétezer néző övezi körül a játékteret, hogy szemtanúja legyen a nagy kérdés eldöntésénél. A nap jótékonyan szórja szét sugarait az embertömegre, amely a futball derbi lázas izgalma közepette minden bajt elfelejt.

Ki a Ferencvárosnak, ki a Hungáriának drukkol. És zúg a taps, amikor a pályára lépnek a ferencvárosi fiúk. Egész héten keringtek a hírek, hogy ilyen meg amolyan összeállításban szerepel a Ferencváros, ez meg az beteg és favorittá kiáltották ki a Hungáriát.

A Ferencváros nem változtatta meg csapatösszeállítását és így állt ki a porondra: Háda – Polgár, Korányi – Lyka, Móré, Lázár – Táncos, Székely, Sárosi, Toldi, Kemény.


Pár perc múlva a pályára lép a Hungária is, Mándival az élen. Csapatösszeállításuk a következő: Szabó I. – Mándi, Bíró – Egri, Turai, Dudás – Sas, Cseh, Kardos, Titkos, Szabó III.


Iváncsics Mihálynak, a mérkőzés bírájának sípjelzését alig lehet hallani, úgy zúg az aréna. Biztatják a csapatokat. Az első pillanatban Dudás kézzel üti a labdát. szabadrúgás a Hungária ellen. Székely kapja a labdát, tiszta a helyzet, de Szabó kezébe lő.

Talán korán volna már az első percben gólt rúgni! A másik pillanatban Sas rohan előre – fürge a Hungária új jobbszélsője! – és Korányi csak kornerra tudja szerelni. Pompásan működik a ferencvárosi gépezet, hengerelik a Hungáriát.

Állandóan a zöld-fehérek támadnak. Sárosi pompás dirigens, hol jobbra, hol balra osztogatja a labdákat és küldi rohamra a szélsőket. A Hungária védelme azonban a helyén van és Bíró-Mándi hátvédpár megakasztja a ferencvárosi góltörekvéseket.

A huszadik percben a Ferencváros fölénye gólban is kifejezésre jut, Dudás kornerra szereli Táncost. Táncos nyílegyenesen lövi középre a labdát és csak azt látni, hogy a játékos tömegből egyszerre kimagaslik Toldi feje, amivel védhetetlenül bevágja a Hungária kapujába a labdát 1:0.

Nagy az öröm a nézőtéren és ez csak fokozódik, amikor továbbra is a Ferencváros támad. És megint itt a ferencvárosi gólhelyzet. Móré nyílegyenesen adja előre a labdát, de Székely megakasztja az útját és mintha hátvéd volna, kifejeli a labdát a kapu fölé.

Gyorsan pereg a derbi filmje: Táncos beadja, Toldi fölé lő, aztán Táncos megint beadja a labdát. Sárosi lövését Szabó fogja. Kardos fellöki Mórét. Szabó fölé lövi a labdát. Korányi Cseh elől hátrafelé fejeli a labdát, majdnem gól lesz belőle, csakhogy Titkos késik. Sas lefutásával végződik az első félidő.

A második félidőben, amikor újra a pályára lépnek a csapatok, felvonulnak a nagytribün elé, ott sorakoznak, és háromszor éljent kiáltanak a páholyban ülő négy angol képviselőre. Az angol képviselők Siklósy Lászlónak, a parlamenti gyorsíróiroda főnökének kalauzolása mellett nézik a meccset és lelkesen viszonozzák a játékosok üdvözlését.

 


A második félidő a kornerek, a sebesülések, a nagy csaták ideje. Korányi csak szabálytalanul tudja megakasztani Sast, akinek a beadását Cseh melléfejeli, Kemény fut le a labdával, fellökik, utána Szabó rohan és Lyka csak kornerra ment.

Közben kiderül, hogy Kemény megsérült, kiviszik a pályáról, negyedóra múlva visszajön, de nem tud a lábára állni, úgyhogy végleg és öltözőbe vonul. A második perctől tehát tizenegy Hungária játékos játszott tíz ferencvárosi ellen. Erőteljesen támadnak a kék-fehérek, a tribün csak úgy porzik a dobogástól és a tapstól.

Meglepő eset történik: Sas beadásánál a labda Korányi kezét súrolva megy tovább és ezért Iváncsics Mihály tizenegyes büntetőrúgást ítél. Iváncsics, aki arról nevezetes, hogy csak halál esetén ad tizenegyest, vagy akkor, ha valaki percekig kezében tartja a labdát, most egyszerre megváltoztatta az álláspontját. Cseh áll a tizenegyes ponton és a labdát Háda kezébe lövi…

A ferencvárosi hírek természetesen örülnek a dolognak, a tribün Hungária közönsége viszont bosszankodik. De tovább ostromol a Hungária. A Ferencváros védelme recseg-ropog. Turai belefejel Sárosi arcába. A labda Csehhez perdül és a tizenhatos vonalánál portyáznak a Hungária-csatárok, amikor a tribün egy emberként kiált a bíróra: Sárosi ájultan fekszik a pálya közepén.

Iváncsics azonban hátat fordít az esetnek, hagyja tovább folyni az akciókat és csak azután állítja meg a játékot és engedi meg, hogy Sárosi segítségére siessenek. Sárosit kiviszik. Az orvos megállapítja, hogy elrepedt a fülcimpája. Bekötözik, újra visszajön a pályára, de már későn, mert Sas lefutása után a labdát Kardos közelről belövi. A Hungária kiegyenlített (1:1).

Úgy kezd alakulni a játék, mintha a tizenegy Hungária-játékos legyűrné a tíz ferencvárosit. De ekkor váratlan dolog történik. Móré, a Ferencváros centerfedezete, aki eddig is, pompás teljesítményt nyújtott, ott van a védelemben, szerel, s azután előrenyomul, szinte felrázza játékostársait, úgy küzd. Nagyszerű partnere ebben Toldi, aki fáradhatatlanul dolgozik. És a Ferencváros támad. Sárosi azonban nem tudja eltalálni a kaput, Székely csetlik-botlik.

A huszonkilencedik percben Turai kimegy a pálya szélére, nem tud a lábára állni. Ebben a pillanatban Móré hosszan előreadja a labdát Táncosnak, az lefut, futtában lő és a labda védhetetlenül bezúdul a Hungária kapujába, csak úgy rezeg tőle a háló (2:1).

A ferencvárosi játékosok Táncoshoz rohannak, összeölelik és a tribünön ezrek és ezrek ölelik, csókolják egymást. Ismét vezet a Ferencváros. Alig ocsúdik fel a Hungária, Táncos megint lefut Móré beadásával, középre irányít és Toldi befejeli a labdát. (3:1).

Gól után Móré vérző fejjel vonul a pálya szélére, felrepedt az orrán a bőr, bekötözik, és máris megy vissza. A harminchatodik percben Cseh által előreadott labdára Háda Titkos és Lyka futnak. Háda zavarodott és ahelyett, hogy megkaparintaná a labdát, megfogja ugyan, de saját hálójába vágja. (3:2). Az utolsó öt perc a Hungária támadásaival telik el.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98