Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Ferencváros – Hungária 3:2 (1:0)

Vérbeli derbi volt a két csapat találkozása – „Ilyen nagy küzdelmet csak londoni kupamérkőzésen látni” – mondotta a meccset végignéző négy angol képviselő. Zsúfolt villamosok, autók robognak a Hungária úti sporttelep felé. A tömeg nagy része azonban gyalog jön. Példás rendezésben helyezik el a derbi közönségét.

Ferencváros, vagy Hungária? Huszonkétezer néző övezi körül a játékteret, hogy szemtanúja legyen a nagy kérdés eldöntésénél. A nap jótékonyan szórja szét sugarait az embertömegre, amely a futball derbi lázas izgalma közepette minden bajt elfelejt.

Ki a Ferencvárosnak, ki a Hungáriának drukkol. És zúg a taps, amikor a pályára lépnek a ferencvárosi fiúk. Egész héten keringtek a hírek, hogy ilyen meg amolyan összeállításban szerepel a Ferencváros, ez meg az beteg és favorittá kiáltották ki a Hungáriát.

A Ferencváros nem változtatta meg csapatösszeállítását és így állt ki a porondra: Háda – Polgár, Korányi – Lyka, Móré, Lázár – Táncos, Székely, Sárosi, Toldi, Kemény.


Pár perc múlva a pályára lép a Hungária is, Mándival az élen. Csapatösszeállításuk a következő: Szabó I. – Mándi, Bíró – Egri, Turai, Dudás – Sas, Cseh, Kardos, Titkos, Szabó III.


Iváncsics Mihálynak, a mérkőzés bírájának sípjelzését alig lehet hallani, úgy zúg az aréna. Biztatják a csapatokat. Az első pillanatban Dudás kézzel üti a labdát. szabadrúgás a Hungária ellen. Székely kapja a labdát, tiszta a helyzet, de Szabó kezébe lő.

Talán korán volna már az első percben gólt rúgni! A másik pillanatban Sas rohan előre – fürge a Hungária új jobbszélsője! – és Korányi csak kornerra tudja szerelni. Pompásan működik a ferencvárosi gépezet, hengerelik a Hungáriát.

Állandóan a zöld-fehérek támadnak. Sárosi pompás dirigens, hol jobbra, hol balra osztogatja a labdákat és küldi rohamra a szélsőket. A Hungária védelme azonban a helyén van és Bíró-Mándi hátvédpár megakasztja a ferencvárosi góltörekvéseket.

A huszadik percben a Ferencváros fölénye gólban is kifejezésre jut, Dudás kornerra szereli Táncost. Táncos nyílegyenesen lövi középre a labdát és csak azt látni, hogy a játékos tömegből egyszerre kimagaslik Toldi feje, amivel védhetetlenül bevágja a Hungária kapujába a labdát 1:0.

Nagy az öröm a nézőtéren és ez csak fokozódik, amikor továbbra is a Ferencváros támad. És megint itt a ferencvárosi gólhelyzet. Móré nyílegyenesen adja előre a labdát, de Székely megakasztja az útját és mintha hátvéd volna, kifejeli a labdát a kapu fölé.

Gyorsan pereg a derbi filmje: Táncos beadja, Toldi fölé lő, aztán Táncos megint beadja a labdát. Sárosi lövését Szabó fogja. Kardos fellöki Mórét. Szabó fölé lövi a labdát. Korányi Cseh elől hátrafelé fejeli a labdát, majdnem gól lesz belőle, csakhogy Titkos késik. Sas lefutásával végződik az első félidő.

A második félidőben, amikor újra a pályára lépnek a csapatok, felvonulnak a nagytribün elé, ott sorakoznak, és háromszor éljent kiáltanak a páholyban ülő négy angol képviselőre. Az angol képviselők Siklósy Lászlónak, a parlamenti gyorsíróiroda főnökének kalauzolása mellett nézik a meccset és lelkesen viszonozzák a játékosok üdvözlését.

 


A második félidő a kornerek, a sebesülések, a nagy csaták ideje. Korányi csak szabálytalanul tudja megakasztani Sast, akinek a beadását Cseh melléfejeli, Kemény fut le a labdával, fellökik, utána Szabó rohan és Lyka csak kornerra ment.

Közben kiderül, hogy Kemény megsérült, kiviszik a pályáról, negyedóra múlva visszajön, de nem tud a lábára állni, úgyhogy végleg és öltözőbe vonul. A második perctől tehát tizenegy Hungária játékos játszott tíz ferencvárosi ellen. Erőteljesen támadnak a kék-fehérek, a tribün csak úgy porzik a dobogástól és a tapstól.

Meglepő eset történik: Sas beadásánál a labda Korányi kezét súrolva megy tovább és ezért Iváncsics Mihály tizenegyes büntetőrúgást ítél. Iváncsics, aki arról nevezetes, hogy csak halál esetén ad tizenegyest, vagy akkor, ha valaki percekig kezében tartja a labdát, most egyszerre megváltoztatta az álláspontját. Cseh áll a tizenegyes ponton és a labdát Háda kezébe lövi…

A ferencvárosi hírek természetesen örülnek a dolognak, a tribün Hungária közönsége viszont bosszankodik. De tovább ostromol a Hungária. A Ferencváros védelme recseg-ropog. Turai belefejel Sárosi arcába. A labda Csehhez perdül és a tizenhatos vonalánál portyáznak a Hungária-csatárok, amikor a tribün egy emberként kiált a bíróra: Sárosi ájultan fekszik a pálya közepén.

Iváncsics azonban hátat fordít az esetnek, hagyja tovább folyni az akciókat és csak azután állítja meg a játékot és engedi meg, hogy Sárosi segítségére siessenek. Sárosit kiviszik. Az orvos megállapítja, hogy elrepedt a fülcimpája. Bekötözik, újra visszajön a pályára, de már későn, mert Sas lefutása után a labdát Kardos közelről belövi. A Hungária kiegyenlített (1:1).

Úgy kezd alakulni a játék, mintha a tizenegy Hungária-játékos legyűrné a tíz ferencvárosit. De ekkor váratlan dolog történik. Móré, a Ferencváros centerfedezete, aki eddig is, pompás teljesítményt nyújtott, ott van a védelemben, szerel, s azután előrenyomul, szinte felrázza játékostársait, úgy küzd. Nagyszerű partnere ebben Toldi, aki fáradhatatlanul dolgozik. És a Ferencváros támad. Sárosi azonban nem tudja eltalálni a kaput, Székely csetlik-botlik.

A huszonkilencedik percben Turai kimegy a pálya szélére, nem tud a lábára állni. Ebben a pillanatban Móré hosszan előreadja a labdát Táncosnak, az lefut, futtában lő és a labda védhetetlenül bezúdul a Hungária kapujába, csak úgy rezeg tőle a háló (2:1).

A ferencvárosi játékosok Táncoshoz rohannak, összeölelik és a tribünön ezrek és ezrek ölelik, csókolják egymást. Ismét vezet a Ferencváros. Alig ocsúdik fel a Hungária, Táncos megint lefut Móré beadásával, középre irányít és Toldi befejeli a labdát. (3:1).

Gól után Móré vérző fejjel vonul a pálya szélére, felrepedt az orrán a bőr, bekötözik, és máris megy vissza. A harminchatodik percben Cseh által előreadott labdára Háda Titkos és Lyka futnak. Háda zavarodott és ahelyett, hogy megkaparintaná a labdát, megfogja ugyan, de saját hálójába vágja. (3:2). Az utolsó öt perc a Hungária támadásaival telik el.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megszólalnak a szirénák 2. Megszólalnak a szirénák 2.
Amikor szombatonként megszólaltak a szirénák és egy pillantással...
Összeomlott angol és francia támadások Összeomlott angol és francia támadások
Nyugati harctér. Albfecht württembergi herceg vezértábornagy...
Női tornában már legyőztük az olaszokat Női tornában már legyőztük az olaszokat
Két egymástól eltérő felfogás - mondhatni két világ - ütközött meg...
Gránát találta a százados fát Gránát találta a százados fát
Gránát találta a százados fát s derékban ketté törte. A vastag törzs...
A harmincévesek követelései A harmincévesek követelései
A 30 évesek generációja, amely hetek óta szervezkedik a fővárosban,...
A Magyar villamossági rt. közgyülése A Magyar villamossági rt. közgyülése
A Magyar villamossági rt. február 21-én tartotta közgyülését. Az...
Színház - Szezon vége
Az elmúlóban levő szezon a terméketlen erőlködések ideje volt a...
Meggyilkoltak egy jósnőt Meggyilkoltak egy jósnőt
Az Angyalföldön vasárnap délelőtt rablógyilkosságot fedeztek fel,...
A szász király és Monika herczegnő A szász király és Monika herczegnő
Gries, tiroli városka egyik vendéglőjében találkozott először Frigyes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98