Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása érdekében

A nemzeti munkaterv célkitűzései között szerepel az elszegényedett hadikölcsön ősjegyzők támogatása és általában a hadikölcsön-kérdés megoldása. Most, a reformprogram sorozatos megvalósítása reményének a jegyében, ismét sorompóba léptek a hadikölcsönkötvénytulajdonosok.

A régebben nagy agitációt kifejtett egyesületeknek a vezetői napokban értekezletet tartottak Naményi-Koncz Viktor tábornoknál és feleségénél, Odescalchi Virginia hercegnőnél. Magasrangú katonatisztek, ismertnevű előkelő ügyvédek, országgyűlési képviselők, nyugalmazott főfunkcionáriusok és más előkelőségek vitatták meg, hogy az állam jelenlegi pénzügyi helyzetében a költségvetés különösebb megterheltetése nélkül mily módon lehetne segíteni azokon, akik annakidején hazafias lelkesedéssel egész vagyonukat hadikölcsön jegyzésre fordították.

Főleg egy indítványról tanácskoztak nagy alapossággal.

Eszerint új kölcsönkötvények kibocsátásával kötnék össze a hadikölcsön jegyzők megsegítését. Arra gondolnak, hogy az aranyérték tíz százalékára szólnának az új kötvények, amelyek után kamatot is kapna nosztrifikált hadikölcsönei alapján az ősjegyző, illetve a papír tulajdonosa. Más javaslat is felmerült, amely szerint össze lehetne kötni a hadikölcsöntulajdonosok megsegítését a hátralékos adók és illetékek gyorsabb tempójú behajtásával.

Végül is egy bizottságra bízták a memorandum megszerkesztését. A bizottság rövidesen összeül és alternatív megoldásokat dolgoz ki, amelyeket memorandum formájában a miniszterelnökhöz és az érdekelt szakminiszterekhez juttat. Valószínűnek látszik különben, hogy a hadikölcsön valorizáció az új parlament valamelyik ülésén is szóba kerül.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Valorizáció
Szabóné Fricska Anna

A valorizált új értéket a régi érték meghatározott százalékában állapítják meg, ezzel próbálják kiegyenlíteni a pénz értékének csökkenésével elszenvedett veszteséget. A központilag megállapított indexszámot alkalmazták gyakran erre a célra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98