Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

Halálos soványítókúrák és a falánkság

Vannak igen jóétvágyú emberek, az úgynevezett falánkak, akik nem születésüknél fogva hajlamosak ugyan a hízásra, hanem kitűnő étvágyuknál fogva, amely a túlzott mennyiségű táplálék felvételében jelentkezik.

Jó étvágy az is, ha valaki a szervezet táplálásához szükséges normálmennyiséget jóízűen fogyasztja el, ezek azonban, ha egyébként nem hajlamosak a hízásra, soha nem vesznek fel abnormális súlyt, ellentétben a falánkokkal. Ezek a nagyétvágyú egyének, szinte válogatás nélkül falnak fel minden táplálékot dupla, sőt tripla mennyiségben.

A felesleget a szervezet zsírban tárolja és elraktározza a test különböző részeiben. Az ilyen egyének élete, ha megvonják maguktól a bőséges lakmározást, valóságos kínszenvedés, ínyencségük oly hatalmas szenvedély, hogy ha ki nem elégítik, egyenesen boldogtalanoknak érzik magukat, ezért nehéz az ilyenek hízását megakadályozni. Ha a falánkok, normális mennyiségre korlátozzák a táplálkozást, soha nem híznak el és makkegészségesek maradnak.

A falánk és a született kövérek között az a különbség, hogy a született kövérek nehézkesek, fáradtak, nehezen mozgók és arcszínük sápadt, bőrük petyhüdt, minden élénkség nélkül. A túltápláltak, kövérségük dacára is mozgékonyak, fürgék, kacagók és arcszínük vörös, vérbő, a világot mindig rózsaszínben látják, de hajlamosak az agy- és szívszélhűdésre.


Az elhízottak harmadik kategóriájába a beteges kövérek tartoznak. Ezeknek pajzsmirigyében állott be működési zavar. Kövérségük nem arányos, jellegzetességük a túl nagy pocak akkor is, ha egyébként arcban nemigen kövérek. A lelógó pókhas, majdnem minden esetben beteges kövérség. A beteges kövérek arca ólomszürke, tekintetük fáradt, energiájuk elernyedt. Ezeknek egyedüli gyógyszere a pajzsmirigykivonatokból készült tabletták, azonban csakis orvosi rendelésre.

Minden elhízás megakadályozható, ha idejekorán orvosi beavatkozást veszünk igénybe, mert csakis ez van hivatva megállapítani, hogy a hízás milyen adottságok következménye. Viszont minden fogyasztókúra veszélyes, ha akkor vesszük igénybe, mikor már testsúlyunk alaposan megnövekedett.

A lelógó pocakot és tokát nem könnyű eltávolítani anélkül, hogy a beavatkozásnak valami káros következménye ne lenne. Maximálisan öt kilónyi testsúly az, aminek elvesztésére a szervezet nem reagál különösebben, feltéve, ha ez az öt kiló már hízást feleslegnek számit és nem akar erőszakos karcsúsítása lenni egy egyébként normális testnek.

Veszélyesség szempontjából elsősorban azok a fogyasztókúrák jönnek számításba, ahol kövérségről úgyszólván szó sincs, a fogyasztást semmi sem teszi indokolttá a hiúságon kívül. Az ilyen fogyasztások halálos következményekkel is járhatnak. S annál inkább, minél drasztikusabb a fogyasztókúra.

Ilyenek: az oktalan, túlhajtott hasmenések provokálása, a táplálkozás nagymérvű megvonása, az émelygéseket, hányásokat előidéző teáskészítmények s az ezekkel egyidejűleg használt fizikai megerőltetések, nehéz tornák, gyaloglások, masszázsok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A német választások ideiglenes végeredménye A német választások ideiglenes végeredménye
Európa, de az egész világ szeme e fülledt nyári vasárnap éjszakán a...
Letartóztatták Tisza délelőtti látogatóit Letartóztatták Tisza délelőtti látogatóit
Lapzártakor értesültünk, hogy rendőrség elfogta Gärtner Marcelt. A...
Magyarország 1932. évi műkorcsolyázó bajnokságai Magyarország 1932. évi műkorcsolyázó bajnokságai
A napfényes, enyhe téli vasárnapon rendezték meg a műjégen meglepően...
Justicia, vedd le a kendődet
Áldozatok sírján kétszer kizöldült már a fü és a merénylet tettesei...
Shakespeare a szerelemről Shakespeare a szerelemről
A „Romeo és Julia” előadásáról beszámolva első szavunk Kosztolányi...
Európa birkozóbajnokságára nagyszabásu előkészületek Európa birkozóbajnokságára nagyszabásu előkészületek
A nevelési zárlat alkalmából több mint 50 külföldi versenyző...
Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 2. Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 2.
Az ejtőernyősöket szállító gépek sebessége 4-500 kilométer,...
Atlétika – Budapest bajnokságai Atlétika – Budapest bajnokságai
Budapest atlétikai bajnoki viadala, amely a Magyar Atletikai...
Hatalmas meglepetések jegyében indult a futball-világbajnokság Hatalmas meglepetések jegyében indult a futball-világbajnokság
Szenzációsan indult a világbajnokság. Az első forduló hét mérkőzése...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98