Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

Gróf Esterházy Tamás adósságait négymillió pengős kölcsönnel rendezi egy svájci pénzcsoport

Háromszáz kárvallott hitelező e héten írja alá az egyességet

Vasárnap befejeződtek azok a hosszadalmas tárgyalások, amelyek Esterházy Tamás gróf és hitelezői között folytak s amelyeknek az volt a céljuk, hogy végre rendet teremtsenek a fiatal gróf adósságainak dzsungeljében. Az elmúlt esztendők során egyes hitelezők merevségén meghiúsultak azok az egyességi kísérletek, amelyekkel a gróf megbízottai kísérleteztek, utóbb azonban Sulyok Dezső ügyvéd és országgyűlési képviselő vette kezébe az ügyek rendezését.

Sulyok dr. a mai gazdasági lehetőségeknek megfelelő egyezségi összeget ajánlott fel a hitelezők közel háromszáz főnyi seregének.

A lefolyt hitelezői értekezleten, amelyeken főleg a nagyhitelezők, elsősorban a Győri Első Takarékpénztár és a Pápai Hitelbank megbízottai vettek részt, sikerült egy oly előzetes megállapodást létesíteni, amelynek alapján a jövő év január végére teljesen ki lesz egyenlítve Esterházy Tamás grófnak közel nyolcmillió pengős tartozása.

A rendezéshez szükséges összeget,- négymillió pengőt- egy svájci pénzcsoport bocsátja rendelkezésre egy magyar pénzintézet közvetítésével, de e nagy kölcsönt a gróf csak akkor veheti igénybe, ha a hitelezőkkel történt megegyezés végleges és a fennálló adósságok teljes kiegyenlítését jelenti.

Igaz ugyan, hogy az úgynevezett nyomasztó adósságokon kívül van Esterházy Tamás grófnak egy százezer angol fontos tartozása is a Földhitelintézetnél, ez azonban a megegyezést nem befolyásolja, mert ez az összeg első helyen van betáblázva az 52.000 katasztrális holdas hitbizomány felszabadított 16.000 holdjára. E hét folyamán a gróf budapesti jogtanácsosának irodájában újabb értekezletre ülnek össze a hitelezők, hogy aláírják a végleges egyességet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98