Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

Megbukott a tervgazdálkodás a villamosításban

Bornemisza Géza iparügyi miniszter két irányban kívánja megreformálni a hazai elektrifikálás ügyét.
Törvényhozási úton akarja rendezni a községek villamosításának és a kooperációk létesítésének a kérdését, egyidejűen pedig új, egységes elvek szerint szabályozza a községek és a villamosító vállalatok jogviszonyát, főképpen életképes tarifa kialakítása céljából.

Ezen a héten kezdődött az iparügyi minisztériumban
az energiatörvény novelláris módosítására irányuló szakértekezlet. A miniszter a képviselőházban is feltárja az okokat, amelyek arra késztették a kormányt, hogy sürgősen megreformálja az energiatörvényt.

Számos rendelkezés szorul javításra.

Rengeteg bonyodalomra adott okot például az is, hogy az elektromos mű a törvény szerint micsoda, vállalat-e vagy telep? Vagy: ma törvény szerint az engedélyokirat az elektromos mű üzembehelyezésétől legfeljebb ötven évre szólhat, ilyenformán a budapesti elektromos művek, amelyeknek a számára pedig ki kell adni az engedélyokiratot, már csak öt évig lehetnének üzemben, tekintettel 45 éves üzemi multra. A működési engedély kérdésében különben is sok a zavar a törvényben. Mindezeket eltüntetik a novellával.

A magyar elektrifikálás jövőjét illetően
érdekes megállapítást tett egyik legutóbbi előadásában Pétery István osztálytanácsos, az energiagazdálkodási osztály vezetője. Megállapította, hogy a villamosítás terén a tervgazdálkodás csődöt mondott.

Különböző országokban próbáltak elméleti elgondolások alapján
villamosítási munkaterveket készíteni, de ezeket a tervezéseket egy-két gyártelep létesítése felborította. Ausztriában a tervgazdálkodás jegyében egymás után építettek erőtelepeket, amelyeken rengeteg pénzt vesztettek az építtetők. Megbukott a tervgazdálkodás ezen a téren Magyarországban is. Tehát: irányelveket ki lehet tűzni, de terveket csak konkrét ügyekre lehet készíteni.

A hazai villamosítás szempontjából fontos építkezések esedékesek a jövőben.

A Balaton mellett Aszófőtől Tapolcáig a Tröszt épít kora tavasszal félmillió pengő költséggel új távvezetéket. Békésmegyében készül villamosítási akció, a Békéscsaba körüli telepek összekapcsolásával. A napokban jelenik meg Tolnavármegye villamosítására a versenytárgyalási kiírás. Itt 97 községet kell ellátni árammal. Versenytárgyalást írnak ki Dél-Borsodmegye elektrifikálására, de szakkörökben tudják, hogy ezt a munkát a MÁK fogja végezni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Novella
Szabóné Fricska Anna

A novella szót a jogalkotásban akkor használták, ha valamely összefoglaló jellegű törvény vagy törvénykönyv egyes rendelkezéseit új törvénnyel kiegészítették vagy módosították.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98