Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

A bibliakutató barátok kolostora, a másolatok

Minden ódon és nagyértékű bibliakézirat másolata megvan itt. Akadnak olyan Biblia-példányok, melyek több mint 1300 esztendősek és amelyek a legféltettebb kincsét képezik az európai könyvtáraknak.

Hanem a Bibliakéziratok összehasonlítása is sziszifuszi feladat. A Biblia minden sorát szóról-szóra össze kell hasonlítani az egyes kéziratokból. Kétszázszor kell tehát végigolvasni a Biblia 64 könyvét és eltérések esetén megállapítani a hiteles szöveget. Ha ezt a munkát majd egyszer befejezték, joggal elmondhatják magukról a Biblia-kutató barátok, hogy a világ egyik legnehezebb és legaprólékosabb feladatát végezték el.

A Szentírás ugyanis az emberiség legterjedelmesebb és legnagyobb jelentőségű könyve, melyet a Könyvek Könyvének is neveznek. Szóról-szóra összeolvasni a kétszáz kéziratot, a szövegváltozatokat kikutatni, összehasonlítani és megállapítani az eredetit - ehhez a munkához nemcsak hallatlan szorgalom, hanem odaadás és vallásbuzgóság is szükséges. Hiszen magának a munkának fizikai része is hallatlanul megerőltető, rendkívül szemrontó.

Luxemburg nagyhercegségben van Clerf híres apátsága. A Clerf-i apátság benedekrendi szerzeteseit választotta ki a pápa erre a gigantikus feladatra. A Clerf-i apátság benedekrendi szerzetesei Rómába jöttek és az újonnan alapított tudományos intézetben telepedtek meg, megkezdvén a munkát.

Maga a pápa állandóan érdeklődik a munka folyása iránt. Valahányszor egy könyv revidiálása, átnézése elkészül, a barátok megjelennek megbízójuknál és átnyujtják a pápának a Biblia korrigál szövegét.

Régi egyházi óhaj a Biblia latin szövegének átnézése és összeegyeztetése. Ez az óhaj mindmáig nem igen volt megvalósítható gyakorlati nehézségek miatt. Most aztán a különleges fotográfiai eljárással a tudomány sietett az egyházi kutatás munkájának segítségére. A gyakorlati nehézség megoldódott.

És ennek a jelentős munkának véghez vitele XI. Pius pápa nevéhez fűződik. Ő alapította erre a célra a Bibliakutató Barátok Kolostorát.

Hogyan élnek ebben a kolostorban jámbor szerzetesek? Egyszerűségben, világtól elzárva és szakadatlan munkában. A munka folyamatát csak az istentiszteletek időpontja szakítja meg.

Hogy a könyvtári búvárkodás egészségrontó hatását ellensúlyozzák valamiképpen, minden nap rendszeresen kimennek közönséges fizikai munkát végezni a kolostor kertjébe. Kapálnak, ásnak, gyomlálgatnak itt a barátok és aztán a megerőltető testi munkán felfrissülve visszatérnek a könyvtárba, hogy folytassak a búvárkodást.

Bizony, egyszerű és nagy jámborságot kívánó életmód ez, a világtól távol, a kolostor magas falai között és a nagy üvegablakok mögött, melyeken keresztül a barátok belátnak az örök város nyüzsgésére és a Szent Péter bazilika ezüstösen csillogó kupolájára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szerzetesek a könyvtárban A szerzetesek a lefotografált kéziratokból dolgoznak A pápa átveszi a bibliát Bibliakutató barátok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98