Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Monopóliumot kér egy társaság nemes búzavetőmag kivitelére

Szép eredményt értek el Magyarországon az utóbbi években a búzanemesítés terén.
Egész sor búzafajtát sikerült kitenyészteni, amelynek acélos a hozama, a növény fagyálló, a szárazságot is bírja, terméshozama pedig mennyiségileg szintén megfelelő. A búzanemesítés körül Székács Elemér, azután a Monteneuvo hercegi uradalom jószágigazgatója, Manninger Adolf és a bánkuti főhercegi uradalom tették ismertté a nevüket. A földmívelésügyi minisztérium vetőmagcserével gondoskodott arról, hogy a nemesített búzamagvak az ország minden részében, – vidékek szerint osztályozva, rendelkezésére álljanak a gazdáknak.

Már az 1934. évi őszi vetésnek legnagyobb részénél
ezeket a nemesített magvakat használták fel és minden remény megvan arra, hogy a legközelebbi aratásnál olyan nagy mennyiségben áll rendelkezésre ez a búzavetőmag, amely nemcsak az ország szükségletét fedezi. Ez a felismerés vezetett egy társaságot arra, hogy akciót indítson a nemesített búzavetőmag kivitelének megszervezésére. Állami ellenőrzés alatt mérkőzni óhajtják a kiváló nemes búzavetőmagvakat, amelyeket aztán magas felárral külföldön értékesítenének a klimatikus viszonyok is hasonlók Magyarországéhoz.

Horváth Dénes ny. ezredes, a Barcsi Gazdatárházak vezetője
áll az élén ennek az akciónak, aki mellett gabonaszakemberként Fodor István, a Külkereskedelmi Hivatal volt osztályfőnöke működik. Ez a társaság monopóliumot kíván biztosítani a búzavetőmag kivitelre, de illetékes helyen még nem döntöttek arról, megkapja-e a vállalat a kizárólagossági jogot.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopólium
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumokról többféle értelemben beszélhetünk.


Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre.


A kereskedelemben kiváltságos piaci helyzetet teremtő kivételes jogot jelent valamilyen áru kizárólagos forgalmazására. Kivételes jog lehet egyes térségek kereskedelmének kizárólagos joga is, erre a történelemben a legismertebb I. Erzsébet királynő adománya az angol Kelet-indiai Társaság számára 1600-ban.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98