Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

Nemzeti munka a magyar földön

A budapesti városliget hatalmas kiállitási csarnokában e héten feltárta a magyar gazda ezidei terményeinek szinét-javát.

Lepergett ujból egy gazdasági év.

A gabona a magtárban, a gyümölcs, a paprika, a dohány, a szőlő és még számos más gazdasági termés piacra készen várja a vevőt, ki méltó ellenértéket kinál a magyar föld és a magyar munka gyümölcseiért.

Mert talán kicsi nemzet vagyunk
és megcsonkitott hazánk nem is oly tejjel-mézzel folyó dus Kanaán, mint ahogy ezt költőink éneklik, mégis büszkék lehetünk arra, hogy van terményeinkből egész sor olyan, melynek Európaszerte nincs párja és más terményekben is felvesszük a versenyt még szerencsésebb természeti viszonyok közt élő külföldiekkel is.

Tudományos megállapitások és gyakorlati tapasztalatok
egyaránt igazolják, hogy a kedvező kontinentális meleg klima, a talajviszonyok és a napsugarak erős besugárzása következtében a magyar buza, a bor, a gyümölcs, hagyma, paprika, stb. aroma, íz és tápérték tekintetében versenyen kivül állanak Európában. Az acélos magyar buza, a tokaji bor, a kecskeméti barack, a szegedi paprika, a makói hagyma mind elismert világmárkák.

Már évszázad óta különlegességnek ismeri el Európa
a magyar buzát, melynek nemcsak őrlési és süthetőségi értéke elsőrangu, hanem a lisztjéből észült sütemény íze és zamata is oly kiváló, hogy a külföldi malmok a magyar buzát nem nélkülözhették, ha jobb lisztet akartak előállitani. A világháboru alatt Kanada próbálkozott azzal, hogy Manitobá-ja révén versenytársa legyen a magyar buzának, de ez nem sikerült. A magyar buza ujra az élre került és méltó megint régi nagy hiréhez!

Vagy nem különös-e, hogy angol, német, hollandiai nagykereskedők
nálunk termeltetnek uborka- borsó-, saláta-, spenót-, stb. magvakat s ezt az Amerikai egyesült Államokban, Franciaországban, Svédországban árusitják, mint legelsőrangu vetőmagvakat. Mi ennek az oka? Az, hogy a mi száraz, forró, napfényben bővelkedő nyarunk teljesen megérleli a magvak csiráit s igy a magyar mag elvetése után alig akad egy szem is, amely nem csirázna nagy energiával, bárhova kerüljön is a föld kerekén!

Büszkélkedhetünk azzal is,
hogy olyan almát, barackot, ribizlit, egrest és csemegeszőlőt egy európai állam se termel, mint a mi országunk. Itt is a napfényes napok nagy számában és alkalmas talajféleségeinkben kell az inditó okot keresnünk. E természettényezők hatására sok cukor, változatos aromaanyagok, vitaminok halmozódnak fel a magyar gyümölcsben.

És ha már a vitaminoknál tartunk,
ne feledjük ki semmiesetre se a szegedi és kalocsai rózsapaprikát, melyet legfeljebb szinében, de ízében, aromájában és vitamintartalmában távolról sem ér el más ország terménye.

Tavasszal a vonatok és hajók hosszu sora viszi
a nyugati és északi államokba főzelékféleségeinket is. A magyar saláta, zöldborsó, zöldbab, tök, spárga, paraj, karfiol, de főkép az uborka korábban érnek a tüzes alföldi homokon s ennek következtében a közép- és északeurópai piacokon pár hétig a „primőr”-áruk előnyeit élvezik.

S végre büszkék lehetünk a tokaji aszura,
melyet évszázadok óta legnemesebb borának ismer a világ, a badacsonyi, móri, somlói, neszmélyi hegyek „levé”-re, az egri „bikavér”-re, a szekszárdi sötétvörös „kadar”-ra, a visontai burgundira, a villányi vörös borra, melyek mindmegannyi „márkás” borok a külföldi piacokon.

Ha végigtekintünk a magyar föld specialitásainak során,
hálával kell adóznunk a magyarok Istenének, ki a Kárpátok medencéjében e különleges éghajlatot és földet őseinknek juttatta. De ezek a kincset érő természeti viszonyok teszik kötelességünkké, hogy velük okosan sáfárkodjunk. A tudomány és tapasztalat nyereségeit használjuk ki és dolgozzunk nagy munkaszeretettel a magyar rögön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Toldy-ünnep Czegléden Toldy-ünnep Czegléden
Toldy Ferencz születésének századik évfordulóját nemcsak az Akadémia...
2000 méter magasan fut a transiráni vasút 2000 méter magasan fut a transiráni vasút
A transiráni vasútvonal állandóan szerepel a hivatalos jelentésekben....
A farkas, Molnár Ferencz A farkas, Molnár Ferencz
A farkas, Molnár Ferencz három felvonásos vígjátéka, melynek ritka...
Ujszerű életmentő csónak Ujszerű életmentő csónak
Menotti Nanni olasz származású amerikai mérnök érdekes, újszerű...
A nagy gőzhajók fűtői A nagy gőzhajók fűtői
Az Anglia és Amerika közt közlekedő gyors gőzhajókon, melyek az utat...
Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal festőművészt Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal...
Néhány nappal ezelőtt a németországi Rotterburg rendőrségétől...
Magyarország 1907. évi főiskolai céllövő bajnoksága Magyarország 1907. évi főiskolai céllövő bajnoksága
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club József főherczeg fővédnöksége,...
A pénzügyminiszter a milliárdos agrárprogram célkitűzéseiről A pénzügyminiszter a milliárdos agrárprogram célkitűzéseiről
Nagyjelentőségű nyilatkozatot tett dr. Reményi-Schneller Lajos...
Húsz városnak szerdán kiutalják az amerikai kölcsönt Húsz városnak szerdán kiutalják az amerikai kölcsönt
Szerdán délelőtt 11 órára összehivták ülésre a kötvénykibocsátó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98