Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Az igazi Máriaüveg és az üvegkeretek

Szerepe, miként szakadatlan alkalmazása bizonyítja, túlélte a népvándorlás viharait. Hogy ne részletezzünk, csak a XII-XIII. század divatját igazoljuk, mikor Leo ostiai püspöknek templomépítésére hivatkozunk, mert ez kifejezetten „gypseas fenestras”, azaz Máriaüveges ablakokat alkalmaz.

A püspök kortársa, a tudós dominikánus Albertus Magnus, valamint Mathaeus Silvaticus salernói orvos, egymástól függetlenül, nyilván még a klasszikus hagyományok hatása alatt hangoztatja, hogy az ilyen természetadta üveget nem szabad a közönséges üveg módjára ólomkeretbe fogni, csak farámába vágni. Nyilvánvaló tehát, hogy ezidőben mind a két üveg élt egymás mellett és mindkettőt alkalmazták.

Jóval később Agricola, az ásványtan nagy mestere, megemlékezik róla és kiemeli, hogy a merseburgi templom ablakait ebből vágták. Közel egyidejűleg Kentmann 1 említi, hogy Szászország és Thüringia egyes városaiban az asszonyok ezt a hetipiacon árulják és háziiparként ollóval kerekre vágva, hozzák forgalomba.

Nem lehet puszta véletlen dolga ez a szakadatlanul ismétlődő kerek forma, mert a későbbi öntött tányérüveg, az úgynevezett Butzenscheibe alakjában ez ismétlődik a polgári házak ablakaiban, pedig az egyre jobban terjedő ólomfoglalat idején alkalmasabb lett volna a templomok ablakaiban már jól bevált 4-6 szegletes üveg.

Csak nagysokára, mikor az üvegvágó gyémánt már jobban elterjedt, az üvegesipar haladásával kapcsolatban diadalmaskodott az újabb szegletes forma, de addig, talán az ősi fémtükrök emlékéül, a Mária-üveget még csak ollóval, kerekre vágták. Más országokban, nevezetesen Itáliában, ahol az üvegipar már fejlett volt, a természetes üveg ugyancsak megtartotta a maga fölényét.

Így pl. Aldrovandi „Museum Metallicum”-a (1643) szerint Bologna kirakó kalmárai ilyen hajlékony üveget, a féltett árukat, ketrecekben mutogatták Tournefort Görögországban és Kis-Ázsiában látott természetes üveget a középületek és lakóházak ablakaiban, később (1799) Carter a szerint a valenciai dómban, mi több, a Velence közelében lévő kis Torcello-sziget templomának ablakaiban márványkeretekben, ilyen természetes üveg díszlett, tehát Murano híres üveggyárainak szomszédságában sem pirultak az ilyen természetadta szerény kincsért.

Néhány példa mutatja, hogy a Mária-üveg alkalmazása magában nem vall sem az üvegtechnika fogyatkozására, sem pedig valami művelődésbeli elmaradottságra, hanem csak az ősi hagyomány, vagy kényelem tartotta életben. Mi érvényesült itten jobban? Talán a kolostorok bizalma, ahol bőven alkalmazták,1 mert bevált, vagy talán az orvos-sebészeké, mert fedőül használták és kedvelték úgy, mint egykor a római méhészetben; vagy talán az alkimisták érdeme, akik ugyancsak igénybevették, most nem kutatjuk kinek mi része volt fennmaradásában.

Szerepét módosította az Oroszország felől terjedő csillám (argyrolithos, mica pellucida, membrana flexilis) a XVII. század végefelé. Nem tudták ugyan, hogy ez új ásvány, hanem úgy tekintették, mint a régi „glacies” tisztább, még jobb válfaját és felkarolták, azért valószínű, hogy a pozsonyi Torkos Justus János sebészeinek: Boldogasszony jege, már orosz csillám.

A két ásvány tehát fenntartotta uralmát mindaddig, amíg az üveggel szemben nyilvánuló ősi bizalmatlanság el nem mult. Azaz amíg ivóedényül csak a fa, fém, cserép és más anyag járta, a Mária-üveg dicsősége változatlan maradt. Bukása csak az olcsóbb üveggyártmányok terjedésével kezdődik, amikor az üveg minősége javul, másrészt olcsóbbá lesz, egyben kereskedelmi forgalma megindul annyira, hogy versenyezni tud a természetadta üveggel.

Amíg azok a rosszul olvasztott homályos üvegtányérok járták, melyeken a fény csak gyengén szűrődött át, a természetes üveg vékony, fényes felületű hasábjai mindenképen alkalmasabbak voltak, főleg a lakások ablakai számára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Méh család üveg-kaptárban Görög katolikus templom
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lisztelőleget kérnek a kenyérgyárak és a pékek Lisztelőleget kérnek a kenyérgyárak és a pékek
A kenyérgyárak, pékműhelyek működésének zökkenésmentes, folyamatos...
Aszkárik Tripoliszban Aszkárik Tripoliszban
Ugy látszik, hogy az olaszok dolga még nem állhat olyan jól...
Az érettségiről Az érettségiről
Az érettségi vizsgával baj van minden esztendőben és a bajban -...
Olaszország a Balkánon Olaszország a Balkánon
A törökországi olasz postahivatalok miatt keletkezett konfliktus...
A BTK legyőzésével az FTC a boxcsapatbajnokság favoritja A BTK legyőzésével az FTC a boxcsapatbajnokság favoritja
Vasárnap délelőtt ismét zsúfolt házak előtt folytatták a Városi...
Akik a magyar honvéd egészségét védik a frontokon Akik a magyar honvéd egészségét védik a frontokon
A háborúban még nagyobb szükség van az ép és erős emberi testre, mint...
A szociáldemokrata párt kibékül Vágiékkal A szociáldemokrata párt kibékül Vágiékkal
Vasárnap délelőtt kezdődött a régi képviselőházban a szociáldemokrata...
Pétervárott is kitört az ellenforradalom Pétervárott is kitört az ellenforradalom
Bécs, október, 12. A Neues Wiener Tagblatt jelenti Kopenhágából:...
Cripps vasárnap ujból tárgyalt Gandhival Cripps vasárnap ujból tárgyalt Gandhival
A Reuter-iroda ujdelhi jelentése szerint Cripps vasárnap mintegy fél...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98