Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

A magyar munkásság jövője

Bikkal Dénes tanulmánya

Sok szó esett már a magyar munkásság helyzetéről
és arról, hogy jövőjét hogyan lehetne a legmegfelelőbben kialakítani a csonkaország földjén. Majdnem kizárólag politikai elgondolásból indultak ki a tervek, amelyeket eddig hallottunk. Sokan, legelsősorban azonban kiváló egyházi férfiak, őszintén, kertelés nélkül rámutattak arra, hogy gazdasági talpraállítás nélkül a magyar munkásság politikai átformálása nem biztat eredménnyel.

Figyelemreméltó kezdeményezés
ezekután Bikkal Dénes dr. 40 oldalas tanulmánya „A magyar munkásság jövője” címmel. A munkásságnak szerinte tanulnia kell a kartelektől és – a nemzet falain belül – egységes táborban kell elhelyezkednie. A hazafiatlan frázisokat ki kell dobni a hajóból.

Tisztviselői- és munkás-kamarát sürget,
külön intézkedéseket a munkás, a cseléd gazdasági védelmére. Franciaországban azokon a vidékeken, ahol a munkások valamely családvédelmi pénztárhoz tartoznak, a munkáscsaládokban 50 százalékkal magasabb a születési arányszám és 40 százalékkal kisebb a gyermekhalandóság, mint az ország többi vidékén. A belga kormány 1930-ban kötelezővé tette valamennyi család számára, hogy ilyen családvédő pénztárakhoz tartozzanak.

A 40 órás munkahét bevezetésére komoly érveket sorakoztat fel.
A 14 éven aluli gyermeknek a munkától való eltiltását, a férfimunkaerő fokozottabb érvényesülését, országosan megszervezett munkaközvetítés életre hívását kívánja Bikkal Dénes és különösen figyelemreméltók azok a megállapításai, amelyek a munkanélküliség felszívódásával foglalkoznak.

Magyarországon az ismert vállalati nyugdíjpénztáraknál,
az OTI-nál, továbbá a MABI-nál mintegy 400 millió pengő vagyon halmozódott fel. Ha felállítanának egy országos nyugdíjintézetet, az ily módon összegyűlt vagyonnal úgy tudna gazdálkodni, hogy abból a köznek rendkívül haszna legyen.

Nemzeti újjáépítő tanácsra kellene bízni
a tanulmány szerint, széles rétegeknek kenyeret adó beruházási programm kidolgozását. Az idő ad majd választ arra a kérdésre, hogy sor kerülhet-e valaha Magyarországon ilyen célkitűzés megvalósítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98