Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

Miniszternek kell dönteni: katolikus vagy zsidó a 7 éves Bölönyi Ilona?

Múlt héten Sárkány Alfréd miniszteri tanácsos íróasztalára olyan ügydarab került, amelynek sorsát igen nehéz lesz eldönteni. Egy hétéves budapesti kislányról, Bölönyi Ilonkáról kell megállapítani a vallás és közoktatásügyi minisztériumban: zsidó-e vagy keresztény? A kislányt ugyanis anyakönyvezték a római katolikus egyházban és a zsidó hitközségben is. A kislánnyal az történt, ami talán még soha senkivel: két vallása van és e pillanatban mind a két vallása érvényes...

A feldúlt lelkű szülők most a minisztériumtól várják, hogy az utolsó szót kimondja. A kultuszminisztériumban tanácstalanul állnak a maga nemében páratlan esettel szemben, mert ilyesmire még precedens soha nem volt és a kislánynak mind a két vallását érvényesnek kell elfogadni!

Minthogy a kultuszminisztérium valószínűleg nem tud határozni, az ügyet átteszik a belügyminisztériumba, amely az anyakönyvi hivatalok legfőbb hatósága. Ha ott sem tudnak dönteni, ki fogják kérni a hercegprimás és a budapesti főrabbi véleményét.

A történet a következő: Bölönyi Ferenc tisztviselő 1925 április 25-én házasságot kötött egy zsidó vallású leánnyal. Bölönyi édesanyja csak azzal a feltétellel adta áldását a házasságra, ha a fiatalok, vallásegységet kötnek és kötelező okiratban kijelentik, hogy születendő gyermekeik nemre való tekintet nélkül római katolikusok lesznek. A jegyesek teljesítették a férfi édesanyjának óhaját. Ugyanakkor azonban elhatározták: ha fiú születik katolikus, ha lány születik, zsidó lesz. Három évvel később, 1928 április 7-én megszületett a zsidó kórházban a kis Ilonka és április 10-én a gyermeket zsidó vallásúnak anyakönyvezték. Öt nappal később a nagymama elvitte unokáját a lipótvárosi plébániára megkeresztelni.

Azóta a szülők rettegésben élnek: nem lesz -e büntetőjogi következménye annak, hogy a gyermek kétvallású? A szülők nemrég közjegyzőhöz mentek és kinyilatkoztatták, hogy óhajuk szerint a leány maradjon zsidó, míg ha fiúk születik, az legyen katolikus. Előző elhatározásuk- így jelentették azt ki- kényszer alatt történt, mert nem akarták a családi harmóniát feldúlni. Nemrég azonban megtudta a nagymama, hogy a kis Ilonka zsidó hittanra jár: kétségbeesetten ment el a fiához, menyéhez és közölte tőlük, hogy a gyermek katolikus legyen.

Fellángolt tehát a családi háborúság és most már ők maguk is tudni akarják: zsidó-e vagy keresztény a kis Ilonka? A házaspár ügyvédje, Gál Jenő dr. terjedelmes beadványt szerkesztett, amelyben kérte a kultuszminisztériumot, döntsön a példa nélküli fogas kérdésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98