Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

Vanczák Margit, Vanczák János szocialista képviselő leánya áttért a zsidó hitre

Vanczák Margit, Vanczák János szocialista képviselő leánya áttért a zsidó hitre és vasárnap délelőtt a Dohány-utcai zsinagógában hüséget esküdött Erdős József magántisztviselőnek

Vasárnap délben érdekes közönség gyült össze a Dohány-utcai izraelita templomban, ahol nem mindennapi házasságkötés történt. A házasulandók hirdetőtábláján a kifüggesztett nevek között még keveset sejtetett ez két név: Erdős József nőtlen magántisztviselő Budapest – Vanczák Margit hajadon Budapest, a gyülekező násznép, a rokonok, ismerősök és érdeklődők sokasága azonban már többet tudott. Kipirult arccal adták tovább az érdekes hirt, hogy Vanczák Margit, aki vőlegényének a zsidőtemplomban esküszik örök hüséget. Vanczák János szociáldemokrata országgyülési képviselő leánya és nemrégen tért át a zsidó hitre.


Amint minden regénye házasságnál, persze itt is mindenki tudakolta a regényes körülményeket: mi lehet az oka annak, hogy a szociáldemokrata párt egyik legismertebb vezetőtagjának, a Népszava éveken át volt szerkesztőjének lánya, aki bizonyosan szocialista nevelésben részesült, mégis áttért a zsidó vallásra! A hölgyek, akik az esküvőn nagy számmal jelentek meg, főleg irodai kisasszonyok, magántisztviselőnők, az első kérdésre gyorsan megfeleltek: az ok – szerelem.


Vanczák Margit és Erdős József öt évvel ezelőtt ismerkedtek össze, amikor mind a ketten a Hungária kalapgyár tisztviselői voltak. Erdős József szorgalmas tisztviselő volt és jó fiu, akinek atyja már meghalt; csak özvegy édesanyja van, aki a Klauzál-téren baromfikereskedő. Az özvegy anya és a nagymama kivánsága volt, hogy a Józsi fiu zsidóleányt vegyen feleségül. Ennek évekig komoly akadálya volt, a fiatalok megszerették egymást, Margit könnyen megbarátkozott a gondolattal, hogy vőlegénye kedvéért áttérjen, de apját, Vanczák Jánost megkimélte attól, hogy elvei ellenére beleegyezését kérje a valláscseréhez és ezért a fiatalok vártak mostanáig, amikor Vanczák Margit nagykoru lett.

 

Most már szülői beleegyezés nélkül történhetett meg az áttérés, amely így nem is okozott semmi családi bonyodalmat. Vanczák János, aki özvegy ember s akinek öt fián kívül Margit egyetlen leánygyermeke, leányát megtartotta szeretetében. Az esküvőre eljött leányával Vanczák képviselő is és meghatottan fogadta a templomban összegyült barátai és ismerősei szerencsekivánságait.

 

A vőlegény, akit kiváncsian várta, szelid, szőke fiatalember, jelenleg egy nagy budapesti paszománygyár levelező főtisztviselője; a menyasszony – karcsu, kedvesarcu, barna lány – mirtuskoszorut és fehér prémbundát viselt. A nagy templomban, amely zsufolásig megtelt közönséggel, kigyultak az összes csillárok. Mielőtt az esküvői szertartás megkezdődött, a menyasszony násznagya, Ehrlich G. Gusztáv az örömapát, Vanczák Jánost öleléssel üdvözölte és átadta nászajándékát, két szépmivű, öntött ezüst gyertyatartót. Megszólalt a hatalmas orgona, kezdődött a szertartás.

 

A vörösbársony baldachin alá Ehrlich G. Gusztáv és Rózsa Zsigmond násznagyok vezették az ifju párt. Hevesi Simon főrabbi szép beszédet mondott, a nők könnyezve hallgatták szavait. Boldogságot kívánt az uj párnak, ezért imádkozik – mondotta -, a vőlegény anyja és nagyanyja és edesapja lelk és mert egy atyának gyermekei vagyunk mindnyájan, miért lenne hütelen a testvér a testvérhez, a gyermek a szülőhöz, ezért az ön boldogságáért imádkozik, kedves menyasszony, az ön édesapja is az élet keménykezű harcosa és ezért imádkozik isten trónja előtt az ön édesanyja lelke is, aki az anya szent jogán örködik sorsa föfött… E szavaknál sokan sirtak, könnyezett Vanczák János is, aki ott állt a főrabbi mellett.

 

A beszéd után Linetzky főkántor énekelt, majd a főrabbi az esketési ritus után megáldotta az uj párt és az orgona hangjai mellett az érdekes esküvő ezzel véget ért. Az esküvő után a násznép az Angol-utca 7. szám alatti Vanczák-házhoz hajtatott. Ezt a házat fiaival együtt közös erővel építette tavaly nyáron Vanczák János, aki maga is dolgozott az épületen. Ebben a családi házban rendezkedett be most az uj pár is. Az egyházi szertartás után itt tartották a nászlakomát, amelyre a templomban jelenlevő násznép egytől-egyig hivatalos volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98