Dtum
Login with Facebookk
1935 | Március

Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen megindított, de hirtelen befejezett vizsgálat

Értesülésünk szerint a Pestvármegyei Köbánya és Útépítő Részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban az utóbbi időben elhangzott suttogásokra a pénzügyminisztérium kebelében működő Közérdekeltségek Felügyelő Hatósága elrendelte a vállalat pénzkezelésének és üzleti politikájának a felülvizsgálatát.

 

A folyamatban levő vizsgálat úgy a kőbánya utóbbi éveinél készült mérlegeinél, valamint az ellenőrzéssel megbízott funkcionáriusok javadalmazásainál olyan jelenségeket tapasztalt, melyek fölött- közpénzekről lévén szó- a kormányhatóságok napirendre nem térhetnek. A vizsgálat megállapította, hogy a felügyelettel és ellenőrzéssel megbízott közigazgatási főtisztviselők százötven pengős napidíj mellett tevékenykedtek, ha a Budapest közvetlen közelében levő kis bányába terepszemlére kiszállottak.

 

Az is feltűnt, hogy a számviteli szabályok ellenére nem záradékolt nyugtákra útiköltségeket és olyan járandóságokat vettel fel, amelyekért a vizsgálat megindítása óta állítólag már visszafizetések is történtek volna. A Pestmegyei Kőbánya semmibe sem vette azt a kormányhatósági intézkedést- a vizsgálat adatai szerint- amely kimondja, hogy a vezető állásban lévő köztisztviselő mellékjárandóságai nem tehetnek ki többet, mint legális törzsfizetésének ötven százaléka- Ilyen előzmények után a meglepetés erejével hatott, hogy az igen komolyan és széles mederben megindult vizsgálat, melynek teljes lefolytatása még hosszú időt vett volna igénybe, hirtelen befejezést nyert.


A Közérdekeltségek Felügyelő Hatósága által elrendelt vizsgálatnak azt a meglepő és gyors befejezését még nagyobb meglepetéssel fogadták, mint a vizsgálatnak váratlan megindítását. Az ügynek azt az érthetetlen és homályos fordulatát egyes beavatottak a kőkartel közbelépésének tulajdonítják- mindenenesetre különösnek tartjuk, hogy ugyanaz a felügyelő hatóság, mely sok hatalmas állami szövetkezettel meg tudott birkózni, éppen ezzel  a pestkörnyéki kőbányával szemben ne tudná kifejteni közérdekű munkásságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98