Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett

Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett, vasárnap éjjel kétszer megoperálták

Vasárnap nagy részvétet keltő hír döbbentette meg Budapest zenei társadalmát. Hannover Györgyöt a kiváló hegedűművészt általános vérmérgezéssel beszállították a Park szanatóriumba és két órán belül két életveszélyes műtétet hajtottak végre rajta. Hannover György a modern magyar zenei élet egyik legismertebb és legelismertebb művésze, a budapesti hangversenyzenekar hangversenymestere, a Waldbauer - Kerpely vonósnégyes tagja és a hangversenypódiumok ünnepelt szólistája, a magyar zeneművészet nesztorának, Hubay Jenőnek egyik legkedvesebb tanítványa.

Hannovert szombaton súlyos fejfájás gyötörte, de a művészi lelkiismeret erősebb volt benne, mint a betegség: 39 fokos lázzal megjelent a stúdióban, ahol a Stradivárius című hangjátékban neki kellett játszania a hegedűszólókat. A jelenésükre várakozó művészek rémülten látták, hogy Hannovert hidegrázások gyötrik, majd jelenése előtt negyed órával elszédül és eszméletlenül fordul le a székről. Percek alatt orvost kerítettek, aki azonnal intézkedett, hogy a művészt szállítsák szanatóriumba. A késő éjszakai órákban tartottak konzíliumot a negyvenfokos láztól szenvedő művész betegágya fölött és az orvosok megállípították, hogy Hannover Györgynek súlyos általános szepszise van.

Szőllős főorvos azonnal veseműtétet hajtott végre rajta, de mivel felmerült az a gyanú, hogy a vérmérgezésnek az állcsontokban lappangó gennyedés is oka, néhány órával később Fodor György István szájsebész az állcsontját is megoperálta.

Megállapították az orvosok, hogy Hannoverben már egy hét óta lappang a vérmérgezés és ezért állapotát rendkívül súlyosnak tartják. A rádió igazgatósága nemes, művészbaráti és emberi gesztussal sietett a kitűnő művész segítésére: kijelentették, hogy minden költséget vállalnak, idehozatják,- ha kell,- akár repülőgépen is, a világ legkitűnőbb orvosait, és hogy megtesznek mindent, ami emberileg megtehető…csak Hannover gyógyuljon meg!

Percenként szólt vasárnap a Park- szanatórium telefonja, ismerősök, barátok és ismeretlen tisztelők százai érdeklődtek a nagybeteg művész hogyléte iránt, de csak azt a választ kaphatták, hogy állapota életveszélyes, válságos, tragikus.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98