Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Útonálló lemezjátékos és álruhás-rendőr revolveres párharca a Gellérthegy szikláin

Útonálló lemezjátékos és álruhás-rendőr revolveres párharca a Gellérthegy szikláin több ezer főnyi nézőközönség előtt

Vasárnap délben lövöldözés és kiabálás zaja verte fel a Gellérthegy sétálóinak nyugalmát. Egy hatalmas termetű, rongyosruhájú ember artistákat megszégyenítő ügyességgel ugrotta keresztül az út korlátjait, repült egyik szikláról a másikra, közben lehajolt és kövekkel dobálta meg üldözőjét, egy magastermetű rendőrt.

Tizenegy óra tájban néhány járókelő figyelmeztette Palotai József rendőrfőtörzsmestert, hogy a Gellérthegyen már lehetetlen sétálni, mert a lemezjátékosok mindenkit megállítanak és erőszakkal követelik, hogy a járókelők vegyenek részt a szerencsejátékban. A rendőr azt válaszolta a panasztevőknek, hogy más módon kell a lemezjátékosokat megszabályozni, ő nem tehet semmit, hiszen egyenruhájáról megismerik és ha közeledik, elszaladnak. Az egyik panaszos felajánlotta, hogy kölcsön adja a rendőrnek kabátját. A rendőr el is fogadta az ajánlatot, egyik kapu alatt felvette a kabátot és megindult a lemezjátékosok bandája felé.

A rendőrt azonban a lemezjátékosok már arcról is jól ismerték és mikor közeledni látták, tízen tíz felé szaladtak. Palotai rendőrfőtőrzsmester a menekültek között felismerte Rigó István többszörösen büntette előéletű.Budapestről kitiltott csavargót és utána vetette magát.

Ekkor kezdődött az izgalmas és életveszélyes, cirkuszi mutatványnak is beillő hajsza. A rendőr ledobta a kabátot, Rigó pedig néhány másodperc alatt átugrott az út menti korláton és a sziklákon elmenekült. A rendőr néhány perces hajsza után elérte, a csavargó azonban kitépte magát üldözője karjai közül és továbbrohant.

A tömeg lélegzet fojtva figyelte a hajmeresztő látványt, de senkinek sem jutott eszébe, hogy a rendőrfőtörzsmester segítségére siessen.

Rigó közben kövekkel kezdte dobálni Palotait, aki egy riasztó lövést adott le. A lövés utáni pillanatban Rigó egy öt méteres mélységbe zuhant: mindenki azt gondolta, hogy a rendőr lövése eltalálta a vakmerő embert. Rigó azonban nevetve pattant fel újra és gúnyosan odakiáltott üldözőjének:
Engem élve nem lehet elfogni!
A rendőr többször felszólította Rigót, hogy adja meg magát, de a csavargó válaszképpen mindig nagyobb és nagyobb köveket hajigált a rendőr felé. Palotrai több lövést adott le, végül az egyik
lábán találta a menekülő csavargót. Rigó térdre bukott, felfordított fájdalmában, de azután eltorzult arccal ismét felemelkedett és továbbvánszorgott.

Végül is a Gellérthegy sétálóinak mégis eszébe jutott, hogy segítsenek a rendőrnek, s a parkőr hátulról lopva közelítette meg a sziklát, ahol Rigó István állott, lefogta Rigót, közben a rendőr is megkérkezett és az életveszélyes hajsza után végre elfogta a csavargót.

Rigó néhány pillanatilag még dulakodott a rendőrrel, azután pedig életelenül összeesett. Mentők vitték be a rabkórházba. Az amerikai filmekbe illő gengszterüldözést természetesen
több ezer főnyi publikum izgulta végig. Ezt a hatalmas tömeget végül a rendőrségnek kellett szétoszlatnia.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban
Vasárnap délelőtt 11 óra után néhány perccel érkezett meg a pozsonyi...
A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer , a keleteurópai idő A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer , a keleteurópai...
Hozzánk hasonló a helyzet Lengyelországban. Lengyelország egész...
Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette Szombathelyről válófélben levő feleségét Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette...
Husvét vasárnapjára virradó éjjel föltűnő esemény játszódott le...
Conan Doyle jóslata Anglia blokádjáról Conan Doyle jóslata Anglia blokádjáról
Az egész világon óriási feltünést kelt és a mi sajtónkban is bőséges...
A svédek nyerték a magyar-svéd atlétikai viadalt A svédek nyerték a magyar-svéd atlétikai viadalt
A magyar-svéd országok közötti atlétikai verseny második napján...
Pofozkodás a Bristol-szállodában Pofozkodás a Bristol-szállodában
Hangos botrány zaja verte föl a napokban a dunaparti Bristol-szálloda...
Egy fiatal szobrász halála Egy fiatal szobrász halála
A koporsón meg a koporsó körül koszorúk ölelkeztek, szallagjaik...
Atlétáink 85:76 arányban legyőzték Finnország válogatottjait Atlétáink 85:76 arányban legyőzték Finnország válogatottjait
A magyar atlétika nagy napjára 10.000 főnyi közönség sereglett ki az...
Liszt Ferencz az adósok börtönében Liszt Ferencz az adósok börtönében
1837. évben Liszt Ferencz Lipcsében akart hangversenyt adni és ez...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98