Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Aggasztó tünetek a köztisztviselők eladósodása körül

A közalkalmazottak anyagi helyzete az utóbbi hónapokban erősen romlott.
A kérdés mindenkori leghívebb fokmérője az előlegek és kölcsönök igénybevétele, ezen a téren pedig feltűnő jelenségek mutatkoznak. A Pénzintézeti Központ az elmult időkben általában ki tudta elégíteni a közalkalmazottak ilyenirányú igényeit. Az utóbbi időben hetenként 800 kölcsönkérvény érkezik a Pénzintézeti Központ tisztviselői kölcsönosztályához. A mult év hasonló időszakához képest ez 35 százalékos emelkedést jelent.

De nem csupán az aránylag magas kamattal terhelt,
legfeljebb négy év alatt törlesztendő kölcsön iránt mutatkozik ekkora érdeklődés. A tisztviselők, akik nem a hathavi fizetésüknek megfelelő összeget kérnek, hanem kéthavi fizetésnek megfelelő, kamatmentes, egy év alatt visszafizetendő előleget szeretnének kapni, elárasztják kérvényeikkel a PK-t. Az egyes tárcák keretében a fizetések négy százalékának az erejéig engedélyezhetők fizetési előlegek.

Az igénylés oly nagymérvű,
hogy több tárca kénytelen volt ép most karácsony előtt beszüntetni az előlegek folyósítását, a fedezet kimerülése következtében. Jellemző, hogy a kérvényezők között nem csupán kisemberek szerepelnek, hanem majdnem ugyanolyan százalékban nagyobb állású tisztviselők és funkcionáriusok is.

Sok olyan tisztviselő fordult kölcsönért, vagy előlegért
a PK-hoz, akik eddig egyetlenegyszer sem vettek igénybe ilyen segítséget. A négyszeri fizetéscsökkentés és egyes cikkek drágulása komoly formában érezteti hatását. Beavatott információ szerint nem lehetetlen, hogy a tisztviselők eladósodása, anyagi helyzetének gyengülése következtében a kormánynak foglalkoznia kell egyszeri segély kiszolgáltatásának a gondolatával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98