Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

A villogó lámpák titka, a Karolus-féle távolbalátó készülék

A távolbalátó moziműsorok közvetítésének új módszere - tízezer apró fénypont villózásából alakul ki a kép

A társas összejövetel zsibongása tölti meg a szobákat, együtt a család apraja-nagyja. Ez a legolcsóbb szórakozás. Olcsóbb mint a színház, a mozi vagy a kávéház. Már letárgyalták a politikai kérdéseket, megbeszélték a világ nagy bajait, túlvannak a divat újdonságainak dicséretén, vagy leszólásán, sőt már a bridzsezést is megunták. Most kellene kitalálni valami jó szórakozást, ami újra élénkséget vinne a társalgás ellanyhult iramába. Végre valakinek eszébejut a mentő ötlet:

Oltsuk le a villanyt és nézzünk végig a távolbalátón egy jó hangosfilmet! Mi a műsor? Greta Garbót látjuk-e, vagy Clark Gablet? Kitörő őröm fogadja az ajánlatot. Kényelmesen elhelyezkedik mindenki, aztán elsötétül a szoba és a távolbalátó vetítőernyőjén megjelenik a mozgókép.

Ha valaki azt tíz évvel ezelőtt elmondotta volna, bizonnyal bolondnak tartják, vagy legalább is kórós hazudozónak. A tíz év a bolondságból egészen hihető történetet faragott s a hazugságot a hihetetlenség mesgyéiről a valószerűség útjára helyezte.

A távolbalátó és az elektromos hullámokkal közvetített mozgófénykép semmivel sem lehetetlenebb és hihetetlenebb, mint amilyen egy évtizeddel előbb még a rádió volt. Alig múlik el hét, hogy újabb fejlődésről ne hallanánk. Most itt, máskor meg ott találnak fel valami újat, amivel tökéletesítik s ha mindezt összeadjuk, akkor joggal merülhet fel a kétkedés bennünk: a sok tökéletesítés után vajjon nem lesz-e a távolbalátó túlságosan is tökéletes?

Hát, sajnos, erről szó sincs. Legalább is egyelőre. Hiszen ha csak egy kicsit is megütné a mértéket az emberiség e legnagyobb szórakoztató találmánya, akkor már régen ott lenne mindenki otthonában. De nincs. Egyelőre csak a laboratóriumok elsötétített, misztikus világában villognak az apró fénypontok és rakódik össze a kép a kutató szeme előtt.

És a sokezer mérnök, aki mind ezt az egyetlen célt hajszolja, korántsincs megelégedve az eredménnyel, ami pedig a laikusuk nagy táborát máris álmélkodásra készteti. Tessék csak végignézni a képeket, amelyek itt vannak a szemünk előtt és lerántják a leplet a világ egyik legnagyobb laboratóriumának munkájáról és elért eredményéről.

A világhírű Karolus-féle távolbalátó készülék titkait teregetjük a közönség elé. Jóval magasabb vetítő felületet látunk magunk előtt, mint amilyen az átlag embermagasság. Pontosan kétszer-két méter területű ernyőről van szó, amelyen megjelenik a kép. Hát ez már valóban meg közelíti azt az ideált, amit a laikus maga elé képzel.

Ezt a képet már távolról is szemléltethetjük (sőt! csakis távolról s hogy miért, az majd rövidesen kiderül), egyszerre többen élvezhetik a mozgóképek szépségét, akár egész teremre való közönség gyűlhet egybe, senki sem akadályozza a másikat a kép szemléletében. Nem úgy mint azoknál a távolbalátó-embrióknál, amelyeken az egész kép nem nagyobb a gyufáskatulya fedelénél.

Egy hatalmas emberfejet láthatunk az ernyőn (ez a szakkifejezés arra a felületre, amelyen a kép megjelenik). Mellette ott áll a laboránsnő, farkasszemet néz a markáns férfivel s a fej oly hatalmas, hogy a törékeny nő alakja mellett önkéntelenül is felidézi a mesebeli - pardon, filmbeli - csoda szörnyet, a King-Kongot.

Messziről egészen elfogadható a kép összhatása. Azé a képé, amelyet nem vetítenek! Az ernyő, amelyen a kép megjelenik, nem vászon és nem tejüveg, de mégcsak nemis vegyi anyaggal bevont foszforeszkáló felület.

Ez a négy négyzetméteres képmező apró lámpák ezreből összerakott, mézsejtszerű terület és a kép úgy alakul ki rajta, hogy az apró lámpák a leadásnak megfelelően világosabban vagy sötétebben világítanak. Ezt az érdekes megoldást a legjobban akkor értjük meg, ha magunk elé képzelünk egy klisét, amivel a nem mélynyomású képeket nyomják.

Ezek is apró, kisebb nagyobb terjedelmű pontokból állanak s ha közelről szemléljük őket, akkor a képből semmit sem látunk, csak durva, szögletes pontokat. Minél sűrűbb és apróbb pontokból áll a klisé, annál részletdúsabb, finomabb lesz a kép.

Nos, ez itt is megismétlődik. Minél több és apróbb lámpácskát tudunk elhelyezni ugyanazon a területen, annál finomabb és részletdúsabb képet kapunk.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Távolbalátó-gép Vetítőfelület  A távolbalátó már csak nekünk csoda. Amerikában a miniszterek nyilatkozataikat már úgy mondják a mikrofonba, hogy egyuttal láthatják is őket. Távolbalátó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Oktalan támadás Budapest ellen Oktalan támadás Budapest ellen
A belügyi tárcza költségvetésének különben ugyancsak csöndes és gyors...
Ferencváros – Újpest 1:0 (1:0) Ferencváros – Újpest 1:0 (1:0)
Ez a szezonvégi derbi is csalódást hozott. A régi idők nagy nívójú...
Bemutatók Bemutatók
A Pogánytűz egy előjátékszerű jelenettel kezdődik, amelyből azt...
Az FTC atletikaversenye Az FTC atletikaversenye
Az esős idő ellenére is 1000 főre rugó közönség előtt folyt le a...
A spanyol királyi pár A spanyol királyi pár
A politikai világot a mult hetekben erősen foglalkoztatta a spanyol...
Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei
Az FTC kétnapos országos úszóversenye megmozgatta az úszósport...
Hadifoglyainkról Hadifoglyainkról
A bécsi dán követség Kofot államtanácsosnak Iruckból keltezett...
Öngyilkos lett egy magyaróvári uriasszony az egyik budapesti szállodában Öngyilkos lett egy magyaróvári uriasszony az egyik budapesti...
Vasárnap reggel öngyilkosságot fedeztek fel az Esplanade szállóban....
Szeretném, ha szeretnének Szeretném, ha szeretnének
Ady Endre izgató egyénisége körül annyi beszéd, vita, agitálás folyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98