Dtum
Login with Facebookk
1928 | Február

A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor

Baird tanár, a „televizor” feltalálója elmondja korszakalkotó felfedezéseinek történetét. A rádió televizort korunk legnagyobb találmányának tartják. A sötétben való látás átalakítja a hadviselést. A láthatatlan fény, az „éneklő arc”, az „elektromos szem” csodái.

Tolnai Világlapja egyik utóbbi számában rendkívül érdekes képet közölt John L. Baird angol tudósról, a „televizo” feltalálójáról, aki a rádiós távolbalátás felfedezésével aránylag rövid idő alatt az egész művelt világon ismertté tette nevét.

Tolnai Világlapja eredeti képén látható volt a korszakalkotó találmányt megvalósító „televizor” gép is, valamint „Jimmy”, a groteszk játékbaba, a feltaláló asszisztense, akit az a kétségtelenül nagy kitüntetés ért, hogy Baird tanár az ő ironikus arcvonásait továbbította először a rádió s elektromos hullámok segélyével.

A mai idők tudományos korszakában egymást követik a szenzációsabbnál szenzációsabb felfedezések. A tudós elmék, a fáradhatatlan kísérletezők egymásután valósítják meg a csodákat, valóra váltva mindazt, amit emberi fantázia el tudott eddig képzelni.

Repülünk a levegőben, egyre behatóbban olvassuk a csillagok titkait, tengeralattjárók segítségével a vizek mélyén közlekedünk, a rádión ezer kilométerek távolságából hallgatjuk a koncerteket, előadásokat, megszületett Anglia és Amerika között a közvetlen telefónbeszélgetés és most legutóbb egy fiatal angol tudós felfedezte a módszert annak, hogyan lehet a rádió útján a távolba látni, látni például azt a személyt, aki a leadó-gépnél áll.

Ugyanekkor a fiatal tudós felfedezte a sötétben való látás csodáját, aminek következményei egyelőre egyenesen beláthatatlanok. Az a fiatal angol tudós John L. Biard, aki immár megvalósította azt az emberi ábrándot, hogy országokon, hegyeken-völgyeken túl ezer kilométerek távolságába is látni tudjunk – a saját szemünkkel.

És ez most már egyáltalán nem fantázia - ez valóság! A feltaláló nem titkolózik. Az angol tudósok tiszteletreméltó kara testületileg járt több ízben a csodák színhelyén: Baird laboratóriumában és egyhangulag jelentették ki!

Ez aztán igazán csodálatos felfedezés! Lehetőségei kiszámíthatatlanok. És Baird tanár az igazi tudós szerény egyszerűségével így mondta el az újságíróknak felfedezése történetét: Nem csodáról, nem utópiáról van itt szó, hanem közel tízesztendős, fáradhatatlan laboratóriumi munka komoly eredményéről.

A modern rádió-technikának legnehezebb problémája kétségtelenül a távolbalátás volt. Ma már egész természetes dolog, hogy hangokat ezer kilométerek távolságából hallunk. De szokatlan még a gondolat, hogy a távolból beszélő, vagy éneklő személy arcát egyidejűleg lássuk is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Baird tanár beindítja a televizort A televizor fénykamrájában Televizor-kép levetítve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98