Dtum
Login with Facebookk
1935 | Szeptember

Elég lesz egygólnyi előny Prágában?

Ferencváros – Sparta 2:1 (2:0)

A magyar csapat remekelt az első félidőben – A játék másik részében túl erélyesen játszottak a csehek

25.000 ember van a tribünökön. Közöttük négyezren, akik Prágából, Pozsonyból, Kassáról és Eperjesről jöttek a nagy mérkőzés, a Ferencváros-Sparta Közép-Európai Kupa-döntő megtekintésére.

Ahogy megyünk a tribünre, cseh, angol, francia és olasz szó üti meg fülünket. A mérkőzés idegenforgalmi szempontból is jelentős. A magyar-holland kézilabda mérkőzés az „előétel”. Kevesen fogyasztják.

A legtöbben a döntő küzdelem várható fejleményeiről társalognak és tippeléstől hangosak a tribünök. Az a kérdés, hogy a Ferencváros erősen tartalékos fedezetsora hogyan válik be és hogyan tudja elfeledtetni Lykát Mikes, Lázárt Bán.

A kézilabda-mérkőzésen több szép akció látható és végül Magyarország kézilabdacsapata 11:4 (9:4) arányban győz a hollandok ellen. Tapsot kapnak érte.

A csehek kezdik a játékot, szél és nap ellen. Móré azonban elveszi a labdát Brainetől és máris Sárosi tör előre Lemegy balszélre és oldalt gólhelyzetbe kerül, de látja, hogy a közben befutó Kemény még jobb helyzetben van, átadja tehát neki a labdát.

Nagy gólhelyzet, de Kemény elcsúszik és az odaérkező Kiss lövését a kapus kornerra tolja. Kár a nagy gólhelyzetért. A tribün aggodalmaskodik. Lesz-e még ilyen helyzet? A 4. percben már a második korner a csehszlovákok ellen. Ez is eredménytelen.

Nyolcperces ostrom után a csehszlovákok is felnyomulnak. Szebbek és erőteljesebbek a Ferencváros támadásai, de a gól mégis nehezen születik meg.

Az első gól Sárosi érdeme, aki két csehszlovák játékost is kicselez és aztán oldalról középre adja a labdát, amelyet a csehszlovák hátvéd fejjel akar elhárítani. Toldi ott terem és benyomja a labdát a kapuba (1:0).

Nagy öröm a tribünökön. Csak így tovább! Pár percig rettenetesen támadnak a csehek, Háda néhányszor a labda mellé öklöz, aztán újra előrenyomul a Ferencváros. Kiderül, hogy Mikes és Bán, a két tartalék, nagy lelkesedéssel egész jól dolgozik. A csatársor szépen kombinál, de nincs szerencséjük.

Verejtékezik a cseh védelem és alig bírnak Sárosival. A félidő közepén a középre adott labdát Sárosi elfogja. Hárman rohannak rá, le is gyömöszölik a magyar centercsatárt, közben azonban megfeledkeznek Kissről, aki szabadon áll, hozzája perdül a labda és máris dörgő tapssal üdvözli a tribün a Ferencváros második gólját. 2:0.

Pompásan mennek az akciók. Mindenki gólzáport vár, de nincs szerencséje a Ferencvárosnak. Nincs több magyar gól. A bíró nem látja, hogy az egyik cseh hátvéd kézzel üti el a labdát.

 


A második félidőben eleinte tovább folytatódik a Ferencváros támadása, de aztán mindjobban előnyomulnak a csehek. A szél is támogatja őket.

A 16-os vonalon belülre azonban nem tudnak kerülni, mert a Ferencváros, ha kapkodva is, de eredményesen védekezik. Most megváltozik a játék képe, a csehek túl erélyesek és az angol bíró, aki az első félidőben közmegelégedésre látta el a tisztét, most sok mindent nem vesz észre.

Túl kemény lesz a játék, Burger nem kíméli Sárosit és Toldit. Keményt gólhelyzetben tévesen állítják meg lesállás miatt. Sárosit leterítik, a bíró nem ítél szabadrúgást. Aztán az egyik erős cseh támadásnál a 16-os vonalról kapnak szabadrúgást a csehek. Braine a magyar sorfal mögött a hálóba vágja a labdát (2:1).

Most a prágai közönség tapsol. Paprikás lesz a hangulat, a Ferencváros nagy erőfeszítéssel dolgozik, nem tud még egy gólt elérni, viszont a csehek kiegyenlítési törekvései sem járnak sikerrel.

Az utolsó percekben a csehek rendkívül durván akarják megakadályozni a magyar gólt. Ez sikerült is nekik, közben Baucsek vadul nekimegy Sárosinak – fejével Sárosi orrába fejel. A magyar centercsatár elterül a földön, Blum Zoltán, a Ferencváros trénere, befut a pályára, és a cseh játékosokkal kiviszik Sárosit, aki még az öltözőben is sokáig eszméletlenül fekszik.

Az első orvosi megállapítás az, hogy Sárosi orrcsonttörést szenvedett. A legjobb magyar játékost a mentők a Glück-szanatóriumba vitték. A mérkőzés további folyamán az eredmény nem változott. A Ferencváros tehát 2:1 arányban győzött a Sparta ellen.

A Közép-Európai Kupa-döntő mérkőzés második felvonása szeptember 15-én Prágában lesz. A kérdés: elég-e a Ferencváros egygólnyi előnye? A papírforma azt mutatja, hogy nem. Az angol bíró öregurasan vezette a meccset. A közönség az angol sportembert megillető tisztelettel fogadta több téves ítélkezését. Az osztrák határbírák kifogástalanul működtek.

Az öltözőben derült ki, hogy Kemény is súlyos sérülést szenvedett. Őt is bevitték a Glück-szanatóriumba. Este Sárosit és Keményt megvizsgálták az orvosok.

A vizsgálat eredményéről Kreisz László dr. főorvos a következőket mondotta A Reggel munkatársának:
- Hála Istennek, az a megállapításunk, hogy Sárosinak nincs komolyabb baja és talán jövő vasárnap már játszhat is.

Nincs orrcsonttörése. Orrsövényzúzódást és kisebbfajta agyrázkódást szenvedett. Keményt súlyosabb természetű agyrázkódás érte azáltal, hogy valamelyik cseh játékos beleboxszolt az arcába. Úgy látom, hogy mind a két sérülés könnyebb lefolyású lesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98